Bila dah ada tenaga kembali, semangat nak memasak pun kembali seperti biasa. Tengahari tadi K.An sempat buat Kerabu Jantung Pisang yang cukup menyelerakan ini. Sesuai le kalau nak dijadikan juadah berbuka atau bersahur di bulan puasa.
Resepi asal adalah daripada buku Air Tangan Sheila Rusly, (pelakon serba-boleh tuuu....) Edisi 20 Resepi Kerabu terbitan Karangkraf... Macam-macam kerabu ada kat dalam buku ni... Terima kasih le kepada adik K.An Hanida yang hadiahkan buku ni masa hari Jadi K.An tahun lepas.. berbaloi..
K.An dah ubahsuai sikit resepinya mengikut bekalan bahan yang ada dan citarasa K.An.. Apapun terima kasih banyak Kak Sheilaaaa...
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
Bahan A:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji lada hitam
*** tumbuk semua bahan A hingga lumat
Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 1 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
1 biji tomato dihiris nipis
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 ekor ikan senangin/ kembung/ sardin- gaul garam dan kunyit dan goreng separa garing (resepi asal ikan kembung direbus)- ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan.
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa
1. Didihkan air dalam periuk. Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan. Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B. Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan. Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....
Selamat Mencuba...
Selamat Mencuba...
*** tips sedap: kerabu memang selalunya lebih enak jika terasa kepedasannya, tapi bagi yang 'perut nipis'boleh gantikan cili padi dengan cili merah atau kurangkan jumlahnya....
***kerabu ni boleh dimakan dengan nasi putih tanpa lauk lain kerana telah ada isi ikan di dalamnya.