Ampun maaf ye tuan-tuan dan puan sebab pagi-pagi lagi K.An dah goda dengan Cek Mek Molek ni...hihihiih.. Bukannya apa, cuma nak melontarkan idea untuk puan-puan di rumah menyediakan juadah minum petang nanti.. Senang sangat, tapi sedaaap hingga menjilat jari. K.An kata kat Abg Azam, ni kuih untuk sesiapa yang malas nak buat inti segala... isi je gula, 'abbbih ceghite'....
Sebenarnya, kuih ni k.An buat disebabkan atas tersesat beberapa biji keledek putih di antara keledek merah yang dibeli untuk dijadikan inti karipap. Bila K.An timbang, elok-elok je 250 gm.. ok, boleh le buat cek mek molek.. Sambil masak inti karipap, cek mek molek pun siap...Resepi dohnya sama dengan resepi cucur badak dan kuih keria. Bezanya hanyalah inti... Jangan lupa ya... sambil buat tu bolehle berdendang lagu Cek Mek Molek....ahai...
Bahan-bahan (menghasilkan lebih kurang 10 biji cek mek molek.
250 gm keledek putih- kupas kulit, potong kecil, rebus hingga empuk dan toskan. Lecek hingga hancur ketika masih panas menggunakan penekan daging burger
1/2 cawan tepung gandum
gula pasir secukupnya
Cara membuatnya:
1. Campurkan tepung ke dalam mangkuk berisi keledek yang telah dilecek dan disejukkan tadi. Uli hingga menjadi doh. Jangan tambah tepung jika lembek, sebaliknya taburkan tepung di tapak tangan ketika membentuk nanti.
2. Bulat-bulatkan sebesar bola golf. Leperkan di atas tapak tangan seperti gambar. Isikan gula secukupnya ikut citarasa sebagai inti. Cantumkan dan bentuk lonjong. Buat hingga habis doh.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga keperangan. Sedia dinikmati.