Makluman.... ini adalah draft yang ditaip 2 minggu lepas...baru sempat siapkan hari ni- 14 Januari 2011..mmmph... sempatkan juga ni...
Assalamuaalaikum semua dan salam tahun baru... Moga tahun 2011 akan membawa lebih kebahagiaan dan nikmat kepada semua...
Benarlah masa berlalu tanpa dirasa... macam baru je sambut tahun 2010, sambut baby baru, anak-anak periksa, dapat keputusan dan akhirnya dah kembali ke asrama masing-masing. 23 Disember lepas, kami sekali lagi menerima khabar gembira apabila anak sulung K.An dan Abang Azam- Iqbal mendapat 8A 1B dalam peperiksaan PMR 2010 yang lalu. Sekaligus melengkapkan pelbagai limpahan rezeki yang bertali arus di tahun 2010. Syukur alhamdulillah kami panjatkan kepada Allah SWT atas semuanya. Terasa berbaloi penat-lelah yang dicurahkan. Debaran sepanjang tahun pun reda akhirnya.....
Petangnya, dengan kelegaan yang nyata, K.an ke dapur menyiapkan Soft-Butter Bun- Kembang Setaman (nama yang diberi Mat Gebu) yang memang cantik jadinya... almaklum, mood memang berperanan dalam menyiapkan masakan yang enak dan indah rupanya. Cumanya kalau tengok Soft Butter Bun mamafami dan Mat Gebu punya, memang confirm sifu punya tangan... menjadi sentiasa...
Resepi asal boleh tengok di blog Mamafami atau yang rupanya macam kat sini di blog Mat Gebu . K.An suka sangat resepi ni sebab, kita boleh pelbagaikan rupa dan rasanya menggunakan adunan yang sama. Cuma tukarkan bentuk atau tukarkan inti (filling).... lepas tu, bagi le nama apa yang kita suka.. tak percaya?... cubalah sendiri..
140 ml air suam
1 biji telur, pukul sedikit
30 gm gula halus
1 ct garam halus
1 ct bread improver
250 gm tepung roti
50 gm tepung halus (boleh ganti tepung gandum biasa)
2 1/2 sb susu tepung
1 1/2 st yis kering
30 gm mentega
1.Jika menggunakan bread maker: Masukkan semua bahan kecuali telur dan inti ke dalam bread maker. Pilih setting doh, biar diuli hingga menjadi doh yang , lembut dan licin. Masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan cling wrap, perap 45 minit.
Jika menguli menggunakan tangan:
1. Masukkan air suam ke dalam mangkuk. Masukkan yis dan 1 sudu teh gula. Biarkan sebentar hingga berbuih.
2. Satukan tepung di atas tempat menguli (meja atau magkuk) Buatkan lubang di tengah dan masukkan campuran yis, sebahagian gula, garam, susu tepung dan bread improver. Uli menggunakan kedua belah tangan selama 15 minit hingga adunan kenyal. Campurkan mentega dan uli lagi hingga doh tidak melekat di tangan selama 10-15 minit. (untuk mudah, masukkan doh ke dalam plastik dan uli hingga doh tidak melekat). Bulatkan, masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan cling wrap dan perap 45 minit.
3. Selepas 45 minit keluarkan doh, tumbuk untuk mengeluarkan angin dan uli sebentar.
4. Bahagikan doh kepada saiz pilihan. K.An buat 12 bulatan kecil. Mat Gebu buat 55 gm setiap bulatan.
5. Leperkan dengan tangan, isikan inti. Cantumkan dan letakkan di atas loyang yang telah dilenser dengan mentega. Canai leper sedikit doh dengan berhati-hati. Kelar seperti di dalam gambar menggunakan pisau. Gunting sedikit di bahagian tepi untuk menjadikan bentuk bunga.
6. Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celsius. Sapukan telur yang dipukul tadi pada permukaan roti dan hias dengan ceri. Bakar roti selama 40 minit atau roti keperangan.
6. Panaskan oven pada suhu 190 darjah Celsius. Sapukan telur yang dipukul tadi pada permukaan roti dan hias dengan ceri. Bakar roti selama 40 minit atau roti keperangan.