Selain nasi putih dengan lauk-pauk ala kampung, dan juga nasi Maqlubah, kalau makan nasi Daging ni pun boleh makan berpinggan-pinggan sebab rasanya yang tak 'muak' jika dimakan banyak. Walaupun ringkas, tetapi tetap istimewa terutama bagi Orang Utara yang menyajikan nasi ni semasa kenduri-kendara atau majlis istimewa yang diadakan.
K.An mula-mula masak nasi ni, sejak 5 tahun lepas atas permintaan rakan-rakan guru yang selalu tempah makanan daripada K.An. Masa tu selain dimakan dengan air asam, mereka minta K.An buatkan sekali Dalca Daging atau ayam sebagai lauk sampingan.
Kali ni, K.An kongsikan set asas Nasi Daging yang terdiri daripada nasi, air asam, daging rebus dan supnya...
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang dewasa)
500 gm daging segar
2 cawan beras Basmathi- basuh dan toskan
1 sudu besar rempah kurma- campur dengan 1/2 cawan air
**4 ulas bawang merah
**3 ulas bawang putih
**sedikit halia
semua bertanda ** dihiris halus
serba sedikit- 3 kuntum bunga cengkih, sekuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga dan kulit kayu manis
3 sudu besar minyak masak - boleh campur dengan minyak sapi jika suka
sehelai daun pandan, dicarik dan disimpul
sedikit pewarna kuning -(ikut citarasa)
Cara membuatnya:
1. Potong daging anggaran 2 inci X 2 inci. Basuh, toskan dan rebus dengan 10 cawan air hingga empuk. (lebih cepat jika guna periuk tekanan. Jika guna periuk biasa, bila daging yang direbus mendidih, tutup periuk dan perlahankan api. Biar mereneh hingga daging empuk- lebih kurang 30 minit ikut jenis daging.
Apabila daging masak tutup api dan sedia untuk proses memasak nasi.
2. Gunakan periuk nasi biasa. Masukkan beras yang telas ditoskan tadi ke dalam periuk. Masukkan 3 cawan air rebusan daging. Masukkan sedikit garam.
3. Didalam kuali atau periuk lain- Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah ratus hingga wangi. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga pecah minyak. Tutup api dan tuangkan ke dalam periuk nasi.
4. Masukkan daun pandan dan masak nasi seperti biasa. Apabila nasi masak, celupkan lidi sate ke dalam pewarna kuning dan cucukkan di beberapa tempat pada nasi dan biar 5 minit sebelum dikacau rata.
Bahan dan cara membuat sup:
*** keluarkan daging daripada air rebusan dan hiris nipis
3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan sedikit halia-dihiris halus
rempah ratus- bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis
1 sudu besar minyak masak
sebungkus sup bunjut
garam secukup rasa
a. Tumiskan bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi. Masukkan air rebusan daging dan sup bunjut. Didihkan. Masukkan garam secukupnya dan taburkan daun sup dan daun bawang. Tutup api dan sedia dihidang.
Air Asam
Tak lengkap nasi Daging, tanpa air Asam. Rasanya juga penting untuk menambah keenakan nasi Daging.
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar- hiris nipis
1 cawan air asam jawa- K.An campurkan 1 sudu teh pati asam jawa Adabi dengan secawan air
4 biji cili padi- dihiris nipis
1 biji cili merah- dihiris nipis
1 sudu besar sos cili
1 biji tomato dihiris nipis
1/2 cm belacan siap dibakar
garam dan gula secukup rasa
1/2 sudu teh kerisik
Masukkan semua bahan didalam mangkuk dan gaul sebati. Hidang bersama nasi Daging, sup dan daging yang dihiris nipis.
**** K.An masak nasi dengan beras basmathi sama caranya dengan nasi biasa, cuma airnya K.An kurangkan sedikit berbanding beras super tempatan. Contohnya beras biasa 1 beras 2 air (1:2)
Jika beras basmathi 1 beras, 1 1/2 cawan air, jika 2 cawan beras, 3 cawan air. Jika 3 cawan beras, 5 cawan air.
*** tetapi jika beras direndam dahulu seperti kebanyakan resepi nasi beriyani, sukatan airnya perlu sama dengan beras supaya nasi tidak terlalu lembut.