Assalamualaikum pembuka bicara..
Semenjak akhir-akhir ini, kenduri kahwin tidak lagi terhad diadakan di musim cuti sekolah sahaja. Malahan, hampir setiap hujung minggu, di sana-sini kita akan melihat papan tanda tunjuk arah majlis perkahwinan di simpang-simpang jalan. Almaklum, kalau dulu, orang kampung akan mengadakan kenduri bila selesai musim menuai padi, sebab masa itulah baru ada duit lebih sikit untuk belanja kenduri kendara. Berbanding sekarang, semuanya dah `makan gaji' dan gaji ada setiap hujung bulan. Tak perlu juga tunggu cuti sekolah kerana, tak perlu banyak tenaga untuk gotong-royong. Sediakan duit, cari 'caterer', insyaAllah adalah hidangan untuk tetamu...
Banyak yang sudah berubah, termasuklah hidangan untuk tetamu, kuih-muih pencuci mulut dan juga buah tangan yang dijadikan hantaran. Sudah jarang kelihatan dodol, halwa maskat ataupun wajik di majlis kenduri kahwin. Yang 'popular' adalah aneka biskut, 'cupcakes' dan coklat. Sedih juga sesekali bila mengenangkan anak-anak kita sudah tidak mengenali kuih-muih tradisional yang tidak kurang enaknya.
Maka, bila jiran K.An- Suhaida minta tolong buatkan satu hidangan untuk hantaran kahwin adiknya, teringat K.An untuk buatkan Wajik, kuih warisan Melayu. Kalau tak kenal, jom kita tengok resepinya...
Bahan-bahan (hidangan untuk 20 orang)
Resepi rujukan: Chef Agustina Aming dari PPR Beringin, Kepong. Disiarkan dalam majalah Rasa Mei 2012- K.An dah ubahsuai sedikit ikut citarasa
1 kg beras pulut
500 gm gula merah
100 gm gula pasir
1 liter santan pekat
sedikit garam
Cara memasak:
1. Rendam beras pulut selama 4 jam dalam air secukupnya. (1 jari lebih daripada paras beras) Toskan dan kukus selama 30 minit.
2. Angkat dari kukusan. Gaul sedikit dan kukus lagi selama 15 minit.
3. Sementara pulut dikukus, didihkan gula merah dan gula pasir bersama 2 cawan air sehingga sebati kemudian tapis.
4. Masak semula air gula bersama santan dan garam. Didihkan. Kacau air gula sekali-sekala hingga menjadi agak pekat dan berkilat.
5. Masukkan pulut yang telah dikukus tadi dan gaul rata sehingga air gula kering dan pulut nampak berkilat. Angkat dan sejukkan.
6. Masukkan pulut ke dalam acuan pilihan dan hiaskan mengikut citarasa anda.
Alhamdulillah, wajik ni disukai Su, dan semua yang menjamahnya... anak-anak K.An pun suka sebab K.An kurangkan kemanisannya dan pulut dikukus lebih lama agar lebih lembut.
Selamat mencuba
Thursday, January 31, 2013
Wednesday, January 23, 2013
Sekilas sebelum kembali bersiaran....
Assalamualaikum wrt...
Seingat K.an, dalam setahun lepas, cukup sedikit penampilan K.An di ruang periuktanah dek kesibukan tugas seharian dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan.
Hari ini pada tanggal 23 Januari 2013, genaplah usia K.An - 41 tahun... K.An pilih tarikh ini untuk kembali aktif menulis atas permintaan ramai rakan Periuktanah.. Walaupun tetap dengan ruang masa yang terhad, insyaAllah K.an akan cuba sesekali berkongsi resepi baru (walaupun ada yang dah lama k.An cuba) agar bertambah ilmu yang ada.
Diringkaskan cerita, K.An taklah berhijrah ke mana pun, cuma di usia 40 tahun, terasa begitu banyak tanggungjawab yang perlu dipikul seiring kematangan usia. Di usia itu K.An pilih untuk lebih fokus kepada keluarga. Kesihatan ibu-bapa, kesihatan dan pelajaran anak-anak, dan juga perkembangan sosial mereka. Tak kurang juga kesibukan seharian memasak untuk pelanggan-pelanggan setia K.An.. Terima kasih rakan-rakan surau Al-Mizan, Kak Ani, Kak Mai, kak saba, kak Ton, pemilik BBIM Saadiah dan suami yang memberikan pengalaman baru, Tadika anak Soleh-Waridah dan guru-guru dan murid-murid yang tak jemu dengan masakan K.An , Lina -Nexus School dan ramai lagi yang sentiasa setia dengan K.An.. sesungguhnya banyak pengalaman manis telah terukir.
Ringkasnya, sebahagian detik-detik kehidupan ini dirakamkan melalui foto-foto berikut:
menghirup cocochino panas, menyegarkan diri dari penat seharian |
bijaknya pembuat roti salad ni yang sempat menghiburkan kami dengan hiasan ringkas tapi menarik ini |
antara kenangan yang sempat dirakamkan ketika almarhum bapa mertua K.An berada di Putrajaya |
cucu-cucu yang tak jemu menghiburkan Tok Wan |
di tingkap inilah K.An menyedut udara petang Putrajaya yang sungguh segar dan nyaman... sambil tangan sibuk menyiapkan hidangan petang tadika |
dalam kesibukan, sempat berkumpul dengan rakan-rakan sekolah lama yang sangat dirindui |
penyejuk mata |
kelahiran baby Muna Zafirah yang ditunggu selama lebih 10 tahun, sungguh bermakna kepada adik K.An , Mun dan suami -Zul |
Yang ini, gambar raya tahun lepas.... |
Subscribe to:
Posts (Atom)