Atas permintaan kawan-kawan yang nak cuba buat sendiri biskut ni, hari ni K.An kongsi resepinya. Resepi asal, Kak Eton juga, diperturunkan kepada Kak N (kakak sulung K.An) kemudian kepada K.An serta adik-beradik yang lain dan diperturunkan untuk semua pembaca periuktanah. Ini pun kegemaran kami sekeluarga dan kuih wajib setiap tahun...
Minta halal resepi ye Kak Eton.. moga lebih berkat hidup K.Eton sekeluarga..
Bahan-bahan: (menghasilkan lebih kurang 200 biji kuih... untuk percubaan buat separuh adunan pun dah banyak)
385 g margerin
200 g gula pasir halus
2 biji kuning telur
155 g tepung jagung
385 g tepung gandum
2 camca teh baking powder
2 camca teh esen vanilla
200 g coklat hirisan (cooking choc. yang dihiris kecil-kecil)
100 g cornflake ditumbuk kasar
** boleh tambah kekacang jika suka seperti badam, kacang tanah dsb ikut citarasa
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul sebati menggunakan senduk. Masukkan coklat kesemuanya dan gaul denga senduk hingga adunan bertukar warna gelap dan coklat sebati
dengan adunan.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Uli hingga sebati.
4. Masukkan cornflake dan gaul rata. Bentukkan adunan menggunakan sudu dan garpu dan susun atas loyang yang telah dilengser dengan margerin. Hiaskan dengan chocolate chip.
5. Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celcius dan bakar selama 15- 20 minit atau hingga biskut masak dan berbau harum
SELAMAT MENCUBA...