Jadi bila sebut kuih ketayap, tak jadi masalah sebab dari kecil lagi K.An dok tengok mak buat kat dapur.
A) Inti
1 mangkuk kelapa parut putih sahaja. (lebih elok kalau ada yang muda sikit dan diparut halus)
1 sudu besar gula putih (tambah jika kurang manis)
Caranya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga kering seperti di dalam gambar. Gunakan api sederhana. Rasa sedikit ketika hampir kering dan tambah gula putih jika kurang manis.
B) Bahan tepungnya:
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
2 cawan air
minyak untuk mendadar
Caranya:
1. Campurkan kesemuanya di dalam mangkuk dan kacau sebati menggunakan pemukul.
1. Campurkan kesemuanya di dalam mangkuk dan kacau sebati menggunakan pemukul.
2. Bila sebati, tapiskan ke dalam mangkuk lain.
3. Panaskan kuali dan sediakan minyak di dalam mangkuk. Letak satu sudu kecil minyak di keliling kuali.
4. Masukkan 1 senduk kecil adunan ke dalam kuali. Mulakan dari tepi kuali, angkat dan golekkan kuali agar adunan rata.
5. Bila warna ketayap sekata menunjukkan kuih sudah masak seperti dalam gambar.
6. Ulang proses mendadar hingga adunan habis.
7. Bila habis kesemuanya, letakkan inti dan gulung seperti di dalam gambar. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment