Yang ini, anak-anak suka sebab ada suun..
Sup Sayur Anak-Anakku
Bahan-bahan:
3 ketul kecil ayam (bahagian ada tulang)
5 ekor udang putih/ 3 ekor udang harimau
1 ekor sotong dihiris kecil-kecil
1 batang jagung muda
1/4 batang karot dipotong ikut suka
sedikit bunga kobis
sedikit sawi dipotong 1 inci
sedikit kobis dihiris halus
1/4 kiub ikan bilis Knorr
Suun direndam
Kalau suka, bebola ikan atau kek ikan
2 ulas bawang putih dan 3 ulas bawang merah ditumbuk kasar
1 biji cili merah dihiris serong
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Masukkan 2 cawan air ke dalam periuk. Masukkan ketulan ayam dan hidupkan api.
2. Didihkan lebih kurang 5 minit. Masukkan bawang, cili, karot, jagung muda dan sawi. Biar hingga sayuran lembut. Masukkan bahan lain; sotong, udang, kobis dan bunga kobis. Didihkan lagi. Tambah air jika ingin kuah banyak.
3. Masukkan kiub ikan bilis, bebola ikan dan suun. Tambah garam secukup rasa. Tutup api bila sup mendidih.
No comments:
Post a Comment