Ingat lagi tak iklan dulu-dulu, sekitar akhir 70-an dan awal 80-an.. Yang K.An tau, lahir-lahir dah ada mee maggie. Tak kira jenama apa, Cintan ke, Mamee ke, Ibu ke.. semua panggil maggie. Tapi yang penting, mee segera ni memang berguna waktu lapar dan nak cepat makan. Siapa yang pernah hidup bujang atau di asrama, tak sah kalau tak biasa makan mee segera...
Walau zaman berlalu, mee segera tetap dinikmati walau apa cara sekalipun. Bagi K.An dan keluarga, sejak kecil resepi kami tetap istimewa.. sup atau digoreng.. sedaap.
Bahan-bahan:
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris halus
3 bungkus Mee Maggie perisa kari
2 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 tangkai daun sup dipotong halus
2 biji telur
1 sudu besar perencah mee maggie kari dalam paket
sedikit kobis dihiris halus jika suka
minyak dan air secukupnya
Cara-cara:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang yang dihiris hingga wangi.
3. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. kacau seketika. Masukkan 1/2 cawan air. Didihkan.
4. Masukkan 2 biji telur ke dalam kuali. Biar 1 minit sebelum dikacau. Masukkan perencah maggie kari.
5. Tambahkan 1/2 cawan air lagi dan masukkan sayuran. Masukkan maggie yang telah dipecah-pecahkan sedikit (selapis) ke dalam kuali. Tekan-tekan dan gaulkan mee agar tenggelam di dalam kuah yang mendidih.
6. Gaul rata mee agar mee lembut sekata. Jika nampak air tidak mencukupi, tambah lagi sedikit air. Apabila mee lembut, air kering dan rencah sekata, tutup api dan boleh dihidang bersama cili merah, daun bawang atau bawang goreng.
No comments:
Post a Comment