Bulan Jun lepas, kami buat hari keluarga, dan kak T masak sambal daging... makan dengan nasi impit je. Nak buat lauk pun boleh juga.. Sedaap.
500 gm daging batang pinang (Potong nipis agar cepat masak)
5 ulas bawang merah dan 1/2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1/2 inci halia ditumbuk kasar
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan 5 sudu besar minyak masak di dalam periuk.
2. Tumis semua bawang dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan daging. Kacau sedikit dan tutup periuk. Perlahankan api dan biarkan hingga daging empuk.
4. Bila daging empuk, masukkan santan garam dan sedikit gula. Masak hingga kuah pekat. Jika suka ada rasa masam sikit, tambahkan 1 sudu besar air asam jawa. Bila kuah pekat cantik, dan cukup rasanya, tutup api dan boleh dihidang.
No comments:
Post a Comment