Pengaruh masakan Utara lebih kepada yang berempah macam masakan mamak.. Masak Merah Berempah, Daging Kurma, Dalca dan pelbagai jenis gulai atau kari. Gulai Udang dengan kacang buncis ni pun antara masakan terkenal di tempat K.An.
Bahan-bahan:
300 gm udang harimau (untuk makan 3-5 orang)
5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris
2 sudu besar rempah kari udang/ rempah kari ayam
1/2 cawan santan
5-10 batang kacang buncis dipotong serong 1 inci
1 tangkai daun kari dilurut daunnya
garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang dan daun kari hingga keperangan dan wangi.
2. Masukkan rempah kari yang dicampur 1/2 cawan air ke dalam periuk. Kacau dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan kacang buncis dan santan. Masak hingga mendidih. Masukkan udang dan garam secukupnya. Didihkan 2 minit dan tutup api. Sedia dihidang bersama nasi putih.
***Jangan didihkan masakan udang terlalu lama supaya manis udang tidak hilang..
No comments:
Post a Comment