Wednesday, December 17, 2008

Nasi Goreng Cina dan Pattaya

Pagi Rabu minggu lepas, Kak T telefon, tanya K.An masak apa untuk tengahari..? K.An kata nasi goreng je... Sebabnya abang Azam cuti makan nasi. Katanya nak kuruskan badan balik.. jadi tak balik makan tengahari. Kami anak-beranak di rumah tak cerewet dan nak mudah.. nasi gorenglah... Tapi bagi anak-anak, walaupun nasi goreng, tetap istimewa sebab K.An buat Nasi Goreng Pattaya.. kalau di kedai , harganya menjangkau RM 5 sepinggan, itupun belum tentu kena dengan selera..

Nasi goreng Cina

Bahan-bahan:

1 mangkuk nasi sejuk

1/2 cawan isi ayam dipotong kecil

3 ulas bawang putih dan 2 ulas bawang merah ditumbuk kasar

3 biji cili api diketuk

1 urat kacang panjang dihiris halus

1/2 batang karot dipotong halus

3 ekor udang harimau dibersihkan

1/4 kiub ikan bilis Knorr

1 sudu kecil serbuk lada putih

2 biji telur

garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak di dalam kuali. Goreng isi ayam hingga wangi dan keperangan.

2. Jangan angkat ayam, terus masukkan bawang dan cili padi. Goreng lagi hingga wangi.

3. Masukkan udang dan sayuran. Tambah 1/4 cawan air dan biar mendidih hingga sayur layu.

4. Masukkan 1/4 kiub ikan bilis, garam dan telur. Kacau sedikit. Masukkan telur,biar 1 minit baru dikacau. Masukkan nasi dan serbuk lada putih. Kacau rata nasi.

5. Rasa nasi goreng, jika belum cukup masin, tambahkan garam dan gaul lagi hingga sebati. Tutup api dan sedia dihidang.

6. Jika ingin membuat nasi pattaya, gunakan kaedah sama seperti membuat telur bungkus.. (rujuk resepi ayam masak merah dan telur bungkus) Formulanya, 3 biji telur untuk 2 hidangan nasi pattaya.

Nasi Goreng Pattaya

Sementelah buat nasi goreng ni, K.An nak cerita pengalaman kami makan di Bukit Fraser.. Malam Sabtu lepas, di tengah kedinginan grrr... Bukit Fraser, kami membelah malam menuju ke ala..ala medan selera kat sana. Tak banyak pilihan. Ada 5 kedai makan termasuk 1 yang tak beroperasi. Pengunjungnya ramai, tapi, nak tak nak kami pilih satu gerai yang menyajikan masakan panas ala Thai dan sebelahnya ada kedai roti canai. K.An 'order' nasi goreng kampung, iqbal-nasi goreng daging merah dan asma'- nasi goreng ikan masin. Abang Azam 'order' 'yee mee hot-plate'.
Tunggu punya tunggu... kaki dah menggigil baru sampai air dan lama kemudian baru sampai nasi goreng yang pertama. Semua kata nasi goreng kampung kot sebab warnanya tak macam nasi goreng ikan masin.. jadi, K.An makanlah..
Dah 4,5 sudu rasanya macam nasi goreng ikan masin. Kuis-kuis, memang jumpa ikan masin dua-tiga ketul. K.An kata yelah ni, nasi Asma' ni... K.An 'pass' kat dia balik.

Seketika kemudian sampai satu lagi nasi goreng, yang ini kenal sebab ada daging merah. K.An rasa sesudu. Sama rasa dengan nasi asma', cuma takde ikan masin dan yang ini dimakan dengan daging merah... Lama pulak kemudian datang nasi K.An dan mee A.Azam. Nasib baikla nasi goreng kampungnya lain rasa daripada yang dua tadi.. Ada Rasa nasi goreng Kampung. Mee A.Azam.. Pangkah... Macam yee mee dicelur dan dituang 1/2 cawan sos tiram dan kicap... tak sedap, tapi A.Azam tala je.. xnak membazir.

Jadinya.. kami rasa, tukang masak kedai ni cuma sempat belajar masak nasi goreng kampung je.. Lepas tu dia terus bukak restoran dan masak ikut suka asal ada warna dan rasa lain..

Lepas bayar, A.Azam 'order' pulak 2 benjo dan 2 burger daging kat gerai burger sebab tak puas hati makan kat gerai tadi...he..heh

Pengajarannya, kalau buat nasi goreng, biar jelas namanya... walaupun main campak je bahannya, tapi nak jual kat orang, biar betul-betul.. kalau tak, alamat sekali jelah orang makan kat gerai kita... lepas tu..Pangkah..

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin