Ha..hah.. adik-adik K.An, Mun dan Nida memang suka cerita-cerita macam ni.. Sebenarnya secara tak langsung, drama ni telah mengangkat populariti kuih tako melebihi kuih-kuih lain yang sewaktu dengannya.. (Kuih kukus-kukus)
K.An pulak memang suka kuih -muih manis macam ni, seperti lepat, tepung torak, bengkang, tepung bungkus dan tepung pelita.
Ada yang tanya K.An, ada beza ke Tako dan Tepung Pelita? Memang ada bezanya.. Pertamanya kuih tako berasal dari selatan Semenanjung, manakala tepung Pelita berasal dari Perak. (juga dikenali sebagai Kuih Jongkong atau Kuih Sampan) Kuih Tako menggunakan tepung jagung, atau Hoen Kwe manakala Tepung Pelita menggunakan tepung beras. Dan yang nyata sekali, Kuih Tako dimasak di dalam daun pandan, manakala Tepung Pelita dimasak di dalam daun pisang.
Ditanya yang mana K.An suka..? K.An lebih suka tepung pelita walaupun rupanya kurang cantik berbanding tako. Sebabnya, K.An gemarkan tekstur lembut, berair gula bila tepung pelita dicedok dengan sudu ke dalam mulut.. ummph.. sedapnya..
Resepinya..? nanti K.An tuliskan..
Kuih Tako- di dalam kelongsong daun pandan
***resepi ini disesuaikan daripada majalah Rasa September 2006
15 helai daun pandan dibuat kelongsong- takde visual nak tunjuk, takpelah ye...
Bahan A:
300 ml air pandan (lebihan daun pandan yang dibuat kelongsong, dikisar dengan 300ml air)
100gm gula pasir
30 gm tepung jagung
**kalau ada sengkuang cina, boleh dipotong dadu kecil dan dicampur dengan adunan. lagi sedap.
Bahan B
300 ml santan (daripada 1/2 biji kelapa)
15 gm tepung beras
secubit garam
Cara-cara:
1. Campurkan kesemua bahan A dan masak sehingga pekat (jernih) di atas api perlahan.
2. Kacau sentiasa agar tidak hangus. Tutup api dan tuang adunan menggunakan sudu ke dalam kelongsong.. separuh penuh.
3. Masak bahan B di dalam periuk lain dan kacau sehingga pekat di atas api perlahan. Tambah garam jika kurang masin.
4. setelah masak, angkat dan tuang di atas adunan berwarna hijau tadi hingga penuh kelongsong.
5. Panaskan pengukus.. Kukus 5 minit. Angkat dan sejukkan 1 jam sebelum dihidang
Tepung Pelita-di dalam kelongsong daun pisang
Daun pisang dipotong segiempat tepat 10 X 20 sm. Dilayur atas api. Lipat dua, bentuk jadi kelongsong dan 'staple'kan. Buat 15 kelongsong. (pastikan tidak bocor)
Bahan-bahan adunan
A) 1 mangkuk gula pasir yang agak halus
B) 15 gm tepung beras
300ml air pandan
***campur bahan dan kacau dalam periuk hingga hampir pekat menggunakan api perlahan
C) 15 gm tepung beras
300 ml santan (daripada 1/2 biji santan)
garam secukup rasa
***campur bahan dan masak dalam periuk hingga hampir pekat menggunakan api perlahan
Cara-cara:
1. Susunkan acuan/ kelongsong di dalam pengukus. Panaskan pengukus hingga air mendidih
2. Masukkan 2 sudu teh gula ke dalam setiap kelongsong. Kukus 10 minit/ hingga gula cair.
3.Masukkan adunan hijau di atas gula yang telah cair, separuh kelongsong. Kukus 15 minit.
4.Masukkan pula adunan C (bersantan )hingga penuh kelongsong/ sama banyak dengan adunan pandan tadi. Kukus 15 minit.
5. Tutup api dan sejukkan kuih sebelum dihidang.
*** Adunan boleh juga dimasukkan terus ke dalam kelongsong tanpa dimasak dahulu, tetapi cara begini kadang-kadang menyebabkan kuih tak menjadi cantik.
***sesiapa yang ada resepi asli/ tak payah masak dulu, boleh 'share' kat sini. Terima kasih.
No comments:
Post a Comment