Wednesday, September 30, 2009

Kuih Lompang Kak Mah


Assalamualaikum wrt...

Minggu kedua Syawal, ramai yang dah mula puasa sunat 6 hari dalam bulan Syawal. Tapi ramai juga yang tak mampu melakukannya kerana dugaannya lebih besar berbanding puasa Ramadhan.. Kepada yang dah habis dan beraya, tahniah diucapkan. Kepada yang belum mula, masih sempat lagi untuk mencuba.

Kepada yang berpuasa dan nak resepi kuih untuk berbuka, hari ni, K.An kongsi resepi kuih Lompang tradisi ni yang sungguh enak dimakan waktu berbuka puasa. Resepi dan kuih dalam gambar adalah hasil tangan K.Mah (kakak K.An yang ke-2) di masak atas permintaan K.An ketika berkunjung ke rumahnya pada raya ke-4 lepas. Terima kasih K.Mah... mak mertua K.An pun suka sangat dapat makan lompang lembut dan elok berlubang di tengahnya..


Bahan-bahan:

1 cawan tepung beras
2 cawan air gula merah
3/4 sudu teh air kapur cair
1 camca besar tepung jagung

kelapa putih secukupnya digaul sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk. Gaul hingga sebati. Tapiskan ke dalam mangkuk lain.
2. Panaskan pengukus dan sediakan acuan. Sendukkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit atau hingga kuih masak.

3. Keluarkan kuih daripada acuan dan letakkan kelapa parut di tengahnya. Sedia dinikmati.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin