Minta ampun banyak-banyak ye... Bukan nak menggoda keimanan orang berpuasa tapi nak meniup semangat agar ke dapur petang nanti....hihih... Masak sendiri lebih sedap, bahan
digunakan terjamin halal, bersih dan segar dan... bila sedap, suami dan anak-anak maaakin sayang.
Tapi kalau dah balik kerja, sampai rumah dah 6.30 ptg.. terpaksalah buat yang paling mudah je agar diri tak terbeban dan ditimpa tekanan perasaan pulak.
Sebut mudah, kari udang nipun tak susah sangat.. boleh cuba. Resepinya k.An dapat dari keratan resepi dari suratkhabar lebih 20 tahun dulu..heheh( kegemaran mengumpul resepi dari zaman sekolah) Walaupun gambarnya hitam-putih dan tak nampak langsung rupa kari udangnya, tapi melihatkan bahannya yang nampak 'spesel' , K.An cuba resepi ni.
Dah diubahsuai sikit, tapi rasanya abang Azam kata sedaaap.. dan tak berat sangat.
Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5-10 orang bersama lauk lain)
500 gm udang harimau- buang ekornya
10 biji belimbing buluh- yang besar K.An belah 2
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2-5 biji cili hijau (ikut citarasa)
1/2 inci halia
1 batang serai
3 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar cili kisar- pekat
***boleh tambah cili padi yang diketuk jika suka pedas
garam secukup rasa
1 cawan santan sederhana pekat
Cara membuatnya:
1. Ambil bawang merah, bawang putih dan halia dan ditumbuk hingga halus (dalam resepi, giling sebab resepi lama)
2. Hiris halus serai. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan ditumbuk halus hingga wangi. Masukkan serai, daun kari dan serbuk ketumbar (yang dibancuh dengan 1/2 cawan air). Tumis hingga berbau wangi.... (memang wangi)
3. Masukkan santan dan biar mendidih. Kemudian masukkan udang, belimbing buluh, cili hijau dan biar mereneh selama 3 minit dengan api sederhana besarnya.
Siap untuk dihidang.
1 comment:
Salam k.An.
Teringat waktu kecik2...mak saya selalu buat gulai udang belimbing buluh ni...sat lagi nak kena gi cari udang rimau. Thanks k.An!
Post a Comment