Salam ceria.... moga semuanya sihat di pagi Khamis yang sejuk nyaman di Putrajaya ni.. alhamdulillah sejak lepas raya hari tu, cuaca agak lembab hampir setiap hari di sini. Bagi yang tak suka panas dan dudk di rumah macam K.An, suka sangat cuaca macam ni. Tapi bagi yang nak pergi kerja.... aduuuh.. liat juga dibuatnya nak melangkah keluar dari rumah... betul tak?... ni berdasarkan pengalaman sendiri juga dulu-dulu..
K.An ni macam mengejar due-date juga.. dah nak habis bulan, baru le sibuk terkejar-kejar nak siapkan tugas.. hehehhe... tugas meng'update' blog... sori bos ye...
Apapun, menu hari ni sedap tau, boleh buat minum petang nanti ataupun nak jamu tetamu yang datang beraya... senang je. Resepi 'cheese cake' ni dikongsi oleh kakak angkat K.An- Roswani lebih 5 tahun lepas...(masuk ni, baru 2 kali buat sebab cheee kan ke mahal...hehehe..- tapi sesekali buat memang berbaloi). Buat kali ni sebab dah terliur sangat tengok cheese cake lapis coklat K.Aida ngan cheese cake Intan kat Swiss tu...habis pantang je, peluang K.An pulak nak menge'cis'... alhamdulillah, hasilnya sangat memuaskan..
Terima kasih Kak Ros atas resepi yang mudah ni..
250 gm Philadelphia Cream Cheese
1/2 cawan susu cair- boleh juga guna 1/2 cawan krim putar
75 gm gula kastor
3 biji telur A
sedikit esen vanilla
1 peket Biskut Marie original
20-25 gm mentega
jem blueberry secukupnya
Cara membuatnya:
1. Kisar biskut marie hingga halus. Dapatkan 1 1/2 cawan.
2. Cairkan mentega dalam microwave atau kuali. Jangan didihkan. Campurkan dengan biskut marie tadi. Gaul rata dan tekan kejap ke dalam acuan spring foam. Ratakan. Simpan di dalam peti ais sementara bahan lain disediakan.
3. Pukul keju dengan gula hingga kembang dan gebu.(guna kelajuan tinggi) Masukkan telur atu persatu dan gaulkan rata.( jika guna mixer, guna kelajuan sederhana)
4. Masukkan susu cair dan esen vanilla dan putar perlahan hingga semuanya sebati.
5. Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius. Tuangkan adunan keju ke atas pastri biskut marie tadi. Balut loyang dengan aluminium foil sebanyak 2 lapis dan masukkan ke dalam bekas lain yang berisi air. Bakar kek selama 45 minit atau sehingga permukaan kek keperangan.
***dah ada yang bertanya, tak berapa faham step ni.. Begini sebenarnya: kek keju selalunya dibakar menggunakan teknik 'water bath' atau 'bain marie'.(supaya tekstur kek gebu) maksudnya loyang kek dimasukkan ke dalam bekas yang lebih besar yang diisi air. Kemudian baru dimasukkan ke dalam oven. Memandangkan kek keju dimasak di dalam loyang spring foam (dasarnya boleh ditanggalkan) loyang perlu dibalut aluminium foil agar kek tidak dimasukki air.
Kek boleh juga dimasak di dalam loyang biasa tapi tak boleh le nak dikeluarkan sebiji gitu macam kat gambar kat bawah ni... nanti berderai dasarnya... kalau guna loyang biasa, kenalah dipotong di dalam loyang dan disudukan keknya dengan berhati-hati.
***kalau guna oven yang kecil dan tak muat nak letak bekas air yang lebih besar, boleh juga letakkan bekas berisi air di rak paling bawah dan letak kek di rak di atasnya.
6. Apabila kek sudah masak, ratakan jem blueberi atau jem buah kegemaran anda di atasnya.
7. Sejukkan kek di dalam peti ais sebelum dihidangkan.