Thursday, September 30, 2010

Blueberry Cheese cake... yummy...

Salam ceria.... moga semuanya sihat di pagi Khamis yang sejuk nyaman di Putrajaya ni.. alhamdulillah sejak lepas raya hari tu, cuaca agak lembab hampir setiap hari di sini. Bagi yang tak suka panas dan dudk di rumah macam K.An, suka sangat cuaca macam ni. Tapi bagi yang nak pergi kerja.... aduuuh.. liat juga dibuatnya nak melangkah keluar dari rumah... betul tak?... ni berdasarkan pengalaman sendiri juga dulu-dulu..

K.An ni macam mengejar due-date juga.. dah nak habis bulan, baru le sibuk terkejar-kejar nak siapkan tugas.. hehehhe... tugas meng'update' blog... sori bos ye...
Apapun, menu hari ni sedap tau, boleh buat minum petang nanti ataupun nak jamu tetamu yang datang beraya... senang je. Resepi 'cheese cake' ni dikongsi oleh kakak angkat K.An- Roswani lebih 5 tahun lepas...(masuk ni, baru 2 kali buat sebab cheee kan ke mahal...hehehe..- tapi sesekali buat memang berbaloi). Buat kali ni sebab dah terliur sangat tengok cheese cake lapis coklat K.Aida ngan cheese cake Intan kat Swiss tu...habis pantang je, peluang K.An pulak nak menge'cis'... alhamdulillah, hasilnya sangat memuaskan..

Terima kasih Kak Ros atas resepi yang mudah ni..

Bahan-bahannya: (menghasilkan kek sebesar loyang 20 sm)

250 gm Philadelphia Cream Cheese
1/2 cawan susu cair- boleh juga guna 1/2 cawan krim putar
75 gm gula kastor
3 biji telur A
sedikit esen vanilla

1 peket Biskut Marie original
20-25 gm mentega
jem blueberry secukupnya

Cara membuatnya:

1. Kisar biskut marie hingga halus. Dapatkan 1 1/2 cawan.
2. Cairkan mentega dalam microwave atau kuali. Jangan didihkan. Campurkan dengan biskut marie tadi. Gaul rata dan tekan kejap ke dalam acuan spring foam. Ratakan. Simpan di dalam peti ais sementara bahan lain disediakan.

3. Pukul keju dengan gula hingga kembang dan gebu.(guna kelajuan tinggi) Masukkan telur atu persatu dan gaulkan rata.( jika guna mixer, guna kelajuan sederhana)

4. Masukkan susu cair dan esen vanilla dan putar perlahan hingga semuanya sebati.

5. Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius. Tuangkan adunan keju ke atas pastri biskut marie tadi. Balut loyang dengan aluminium foil sebanyak 2 lapis dan masukkan ke dalam bekas lain yang berisi air. Bakar kek selama 45 minit atau sehingga permukaan kek keperangan.

***dah ada yang bertanya, tak berapa faham step ni.. Begini sebenarnya: kek keju selalunya dibakar menggunakan teknik 'water bath' atau 'bain marie'.(supaya tekstur kek gebu) maksudnya loyang kek dimasukkan ke dalam bekas yang lebih besar yang diisi air. Kemudian baru dimasukkan ke dalam oven. Memandangkan kek keju dimasak di dalam loyang spring foam (dasarnya boleh ditanggalkan) loyang perlu dibalut aluminium foil agar kek tidak dimasukki air.

Kek boleh juga dimasak di dalam loyang biasa tapi tak boleh le nak dikeluarkan sebiji gitu macam kat gambar kat bawah ni... nanti berderai dasarnya... kalau guna loyang biasa, kenalah dipotong di dalam loyang dan disudukan keknya dengan berhati-hati.

***kalau guna oven yang kecil dan tak muat nak letak bekas air yang lebih besar, boleh juga letakkan bekas berisi air di rak paling bawah dan letak kek di rak di atasnya.

6. Apabila kek sudah masak, ratakan jem blueberi atau jem buah kegemaran anda di atasnya.
7. Sejukkan kek di dalam peti ais sebelum dihidangkan.


Nanti nak cuba resepi yang Intan bagi pulak...

Kurma Ayam-resepi II

Assalamualaikum semua...

"Jangan marrah ya...." ramai yang ketuk pintu tuan rumah periuktanah tapi tak berjawab.... Ampun banyak, betul punya cakap, buat masa sekarang ni memang tak sempat sangat nak mengadap komputer. Sibuk dengan anak-anak, sibuk dengan kerja rumah dan macam-macam hal yang mesti diselesaikan... almaklum bila kakak-kakak dah ke sekolah, ayahnya dah ke tempat kerja, tinggal 3 anak kecil yang masih perlu diuruskan... memang tak cukup masa dibuatnya. Kena pulak 'Aisyah dan Maryam dah cop komputer ni setiap kali K.An bukak suis...Tak bagi peluang kat ummi langsung.. Malam pulak nak kena tengok anak-anak belajar dan menyiapkan kerja sekolah lagi... cuma lega sikit sekarang ni sebab Asma' dah selesai UPSR. Tinggal UPSRA je lagi minggu depan...

K.An memang memasak setiap hari, tapi tak sempat nak dikongsi di sini sebab dah habis masa senggang mengadap blog dengan kerja-kerja rumah. Bila lewat malam, baru anak-anak tidur.... masa tu, K.An pun dah kehabian bateri... hihihih.... ZZZZZzzz lagi sedap...

Hari ni, sebelum tutup bulan September, K.An gagahkan diri jenguk periuktanah. Dah minum entah berapa cawan kopi, nak bagi mata segar...

Hari ni K.An kongsi lauk biasa je, tapi dengan rasa yang berbeza daripada resepi sebelum ni... Kata Abang Azam, kena bagitau resepi ni sebab dah menepati kualiti yang dia dok makan kat kedai mamak tu... (katanya la)... Jadinya, inilah resepi hasil pemerhatian K.An pada kurma ayam di kedai mamak kegemaran kami sekeluarga...

Bahan-bahan (hidangan untuk 3-5 orang)

1/2 ekor ayam dipotong ikut citarasa
4 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih dan 2 biji buah pelaga
2 biji kentang dikupas kulit dan belah 6
3 sudu besar rempah kurma - K.An guna Baba's- bancuhkan dengan 1 cawan air
2 tangkai daun kari-lurut daunnya
3-5 tangkai cili kering- dicuci dan dikerat 1 inci panjang
1 labu bawang besar dibelah 6
1 cawan santan pekat
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam periuk. Gunakan api sederhana. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga wangi. Masukkan daun kari dan cili kering. Tumis lagi hingga bawang keperangan.

2. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga pecah minyak. Kacau sentiasa agar rempah tidak hangus. Masukkan 1 cawan air dan ayam yang telah dibersihkan tadi. Tutup periuk dan biar mendidih.

3. Masukkan kentang dan tutup semula periuk dan biar hingga kentang empuk. Tambah air jika perlu. Masukkan bawang besar, santan dan garam. Didihkan kurma dan biar mereneh hingga kurma nampak pekat. Matikan api dan sedia dihidang.

****beza resepi ni dengan yang sebelumnya ialah pada penggunaan cili kering yang menjadikan rasa kurma lebih sedap dan berbau harum.


Yang ini lauk selingan, kalau nak buat berbuka puasa... resepi dah ada dah... Cencaru sumbat..
Kalau ada bekalan pisang, jom kita buat goreng pisang...

***dimaklumkan dengan dukacitanya.. kamera K.An rosak sebab terjatuh masa nak ambk gambar raya hari tu... lagi le mambantutkan kerja K.An... huhuk...

Wednesday, September 22, 2010

Salam Aidilfitri dan Kembali Bersiaran...

Asalamualaikum wrt.wbt...

Pertama sekali, K.An dan keluarga ingin mengucapkan salam aidil fitri kepada semua... walaupun dah masuk hari ke-13 kita beraya, kalau di Lembah Kelang ni, masih ramai yang mengadakan rumah terbuka sempena AidilFitri dan juga jamuan raya di pejabat-pejabat atau tempat bertugas. Tak kurang juga yang menyambut raya selepas selesai mengerjakan puasa sunat 6 hari di bulan Syawal.... Pendek kata, ramai yang masih beraya..

Di kesempatan ini kami menghulur tangan memohon kemaafan jika ada sebarang salah dan silap selam K.An bersiaran di sini. Antaranya, terlebih mohon cuti raya kali ni..hehehhe... almaklum bila balik ke kampung tu, memang nak luangkan sepenuh masa dengan sanak-saudara yang jarang dapat berjumpa.... tak teringat nak menjenguk lap-top yang dibawa bersama. Apatah lagi nak mengemaskini 'entry'

InsyaAllah walaupun dalam kesuntukan masa , K.An akan cuba kembali berkongsi aneka resepi lagi untuk semua.

Hari ni masuk hari ke-2 Asma' UPSR dan esok selesai... Tunggu Iqbal yang nak PMR pulak bulan Oktober nanti... Terasa 24 jam berlalu begitu pantas...

Friday, September 3, 2010

Kuih Bom diberi Nama....

Assalamualaikum wrt... sibuk nampaknya kakak-kakak, adik-adik di dapur tu buat kuih raya. Tahun ni, K.An beralah le nampaknya. Hasrat di hati nak buat juga, tapi apa kan daya, ada dua tangan je... tak sempat nak dikejar semuanya. Alamatnya... K.An beli kerepek-kerepek je gayanya. Kalau biskut raya, kalau tak ditempah dari kakak K.An, memang jarang K.An beli yang dah siap dijual tu... tak puas hati dengan rasanya....

Dalam sibuk-sibuk buat kuih tu, jangan lupa meningkatkan amal ibadat di 10 malam terakhir Ramadhan ni... Ganjaran malam Lailatul Qadar yang Allah janjikan tak ternilai harganya..

Dalam dok sibuk,petang semalam masa dah nak berbuka puasa, jiran K.An mengetuk pintu menghantar juadah. Kebetulan kelmarin K.An buat kuih ketayap. Seperti biasa buat inti lebih untuk sebarang projek tambahan. Dalam masa suntuk gitu, teringat nak baut kuih bom. Bahan pun ada... 30 minit, siap 8 biji (buat sikit)sebab kuih berasaskan pulut ngan tepung pulut K.An tak boleh makan lagi... Tu pasalnya terbantut sikit aneka kuih tradisonal kali ni....

Abang Azam pun tak percaya tau... bila K.An suruh hantar balasan ke rumah jiran... Tak percaya??... cubalah sendiri... yang penting inti kelapa dah tersedia...
Ada sejarah kuih bom yang diingat mak K.An dan 7 adik-beradik perempuan dalam keluarga kami... Alkisah, dulu-dulu masa K.An kecik, kawan-kawan arwah ayah selalu bertandang ke rumah kami bersama keluarga mereka.. Ada seorang cikgu ni datang dengan anak dan isterinya di suatu petang. Kebetulan kami tengah menyediakan kuih bom ni. Macam biasa, setalam punya bajet. Sungguh- sungguh makcik ni nak tolong juga membuatnya, jadi kami pun berilah laluan..

Sebenarnya masa dia dok menolong tu kami dah nampak kesilapannya... Kuih ni jangan dikepal-kepal masa nak membulatkannya lepas diisi inti tu... nanti masa digoreng, meletup tau... tapinya tetamu, tak adalah mak K.An menegur... Bila digoreng je, apa lagi, yang makcik ni buat... jadilah macam bom... sampai sekarang tiap kali buat kuih ni, teringat sejarah silam...

Di tempat kami, kuih ni juga dikenali sebagai onde-onde... Bahan mudah, cara pun senang: Resepi turun-temurun mak K.An Hajah Selamah...

Bahan-bahan menghasilkan 8 biji kuih bersaiz bola golf:

1 cawan tepung pulut
1 sudu besar (penuh) tepung gandum
1/4 sudu teh garam

1/2 cawan air biasa
bijan secukupnya
minyak untuk menggoreng

inti kelapa secukupnya

Cara membuatnya:

1. Gaulkan tepung gandum, tepung pulut dan garam di dalam mangkuk. Masukkan air sedikit-demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh lembut.

2. Ambil sedikit doh sebesar bola ping-pong dan leperkan di tapak tangan. Isikan inti secukupnya.

3. Cantumkan keliling doh dan bulatkan dengan menggolekkan di antara dua tapak tangan. Jangan dikepal atau di picit-picit ye.... ni pantang kuih bom.. nanti meletup.

4. Taburkan bijan di atas pinggan leper. Golekkan kuih yang siap diisi inti tadi di atas bijan hingga rata. Buat hingga habis sambil kuih yang siap digoreng agar kuih lembut setelah dimasak.

5. Panaskan minyak dan goreng kuih dengan api sederhana. Kacau sentiasa agar kuih masak rata. Goreng hingga keperangan. Angkat, toskan dan sedia dihidang.


Munirah Jumpa doktor...

Assalamualaikum pakcik-pakcik dan makcik-makcik semua... Munirah dah makin tembam sekarang...

Hari ke 34 jumpa Dr.Zarul, berat Munirah dah jadi 3.9 kg... alhamdulillah semuanya sihat...

Pose istimewa dengan Dr Zarul yang baru balik dari mengerjakan umrah... rambut dan kepala sama dengan Abi... susah nak dapat gambar Dr.Zarul dengan fesyen macam ni...hehehh...
Sementara tunggu doktor...
Munirah dah pandai berjaga siang dan malam sekarang ni....

Thursday, September 2, 2010

Ayam Kicap Aroma-Resepi Makcik Linda

Ini bukan sebarang masak kicap tau...!!! Lain daripada yang lain sebab aromanya sahaja sudah cukup menggambarkan rasanya yang istimewa. Tak percaya? tanya anak-anak K.An... Tapi yang istimewa lagi, resepinya daripada kawan baik K.An masa sekolah menengah dulu... Linda Sabri yang resepi cili jeruknya pernah K.An kongsikan lamaaaa dulu....

Dia ni memang pandai masak, kena pulak dia pun berketurunan Banjar macam K.An.... memang samalah selera kami ni...

Ayam Kicap Aroma yang K.An masak

Masa dia berkunjung melawat K.An yang baru bersalin hari tu, dia bawakkan sebekas besar ayam masak kicap yang aromanya cukup untuk menggoda K.An yang dalam pantang ni. Walaupun belum boleh makan yang berminyak, K.An curi rasa juga ayam ni sebab nanti nak kongsi dalam periuktanah.(kena tahu rasa yang sebenar)..Ampun ye....
Ayam Kicap yang Linda bawak
Makcik Linda dengan Anak-anak saudara yang suuuka sangat Makcik Linda dan semua buah tangan yang dibawa....

Resepinya begini... ikut sukatan K.An ye... Yang terlebih, terkurang ikut citarasa ye..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1/2 ekor ayam anggaran 1 kg- potong kecil
sedikit garam dan kunyit
minyak untuk menggoreng ayam

5 ulas bawang putih dihiris atau diketuk sedikit sahaja
1 inci halia- hiris halus
2 batang serai- diketuk atau dipotong serong panjang 1 inci
1-2 sudu besar sos tiram
sedikit lada sulah
3 sudu besar kicap manis- ikut citarasa
2 labu bawang besar dihiris ikut citarasa- banyak lagi sedap
10 helai daun limau purut dihiris halus- banyak lagi sedap

Cara membuatnya:

1. Gaulkan ayam dengan garam dan kuyit. Goreng separa garing dalam minyak yang banyak. Angkat dan ketepikan.

2. Masukkan 5 sudu besar minyak gorengan tadi ke dalam kuali lain. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan serai, kicap masin,lada sulah dan sos tiram. Tambah sedikit air dan didihkan.

3. Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan bawang besar yang dihiris dan daun limau purut. Gaul rata dan tambah garam jika belum cukup masin. Sedia dihidang bersama nasi panas.....

*** Terima kasih banyak Linda untuk resepi yang sedap ini....
***K.An buat lebih sikit kicap dan agak berkuah sebab anak-anak suka sangat berebut kuah... tau jelah...

Juadah Pilihan Keluarga

Salam Sejahtera untuk semua....

Alhamdulillah dapat lagi K.An bersiaran dan berkongsi apa-apa yang patut di sini... (yang tak patut, tak payah kongsi....) Almaklum, terasa betul sibuknya bulan puasa kali ni dengan kehadiran anak kecil Munirah dan kesibukan menguruskan suami dan anak-anak besar yang berpuasa, (asma' dan Sarah) menguruskan lagi 2 orang anak kecil yang tak berpuasa (Maryam dan 'Aisyah) di samping memenuhi keperluan K.An yang masih berpantang. Tak menang tangan dibuatnya.

Walaupun ramai yang bising bila terjumpa K.An di pasar dan di pasaraya, kerana membeli barang keperluan dapur, K.An tak kisah pun sebab kalau tak buat macam mana lagi kan...? Dah keperluan... kena pulak nak membeli pakaian raya anak-anak... K.An le yang paling faham bab-bab ni... betul tak bang?

Tak apalah, yang penting, K.An akan pastikan K.An dapat rehat yang cukup bila ada peluang... Selain daripada tu, seperti yang K.An sebutkan sebelum ni, juadah untuk berbuka puasa dan bersahur, K.An buat yang ringkas je...

Roti John permintaan Sarah dan Asma'..... tak payah berbaris panjang kat gerai, buat sendiri boleh buat banyak dan pastinya sedap. Puas makan dan tak membazir.... (resepi Roti John)
Sup ayam campur sawi dan karot. Yang lain boleh makan, K.An pun boleh makan juga...
Pengat pisang dah 2 kali K.An buat di bulan puasa ni sebab 'favourite' K.An dan anak-anak. Jiran K.An pun suka...( sempat hantar semangkuk...) (Resepi Pengat Pisang)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin