Tuesday, June 30, 2009
Sedapnya Laksa Johor...
Ada kisah benar di sebalik Laksa Johor ni.. tapi nama dan tempat dirahsiakan ye..
Di suatu ketika... selepas Raya di Malaysia ni, semua orang sibuk buat rumah terbuka.. puasa sebulan, raya pun sebulan.. meriah dan seronok juga sambil merapatkan hubungan silaturrahim.. K.An dan abg Azam dipelawa K.T dan Abg Zul ke rumah kawan mereka yang buat rumah terbuka ni..
Dipendekkan cerita, dia jamu tetamu dengan laksa Johor. Masing-masing ambik sepinggan dan makan... Bila jamah je.. tak ingat dah pun macamana rasanya, tapi tak boleh giii.. Kawan abg Zul siap tanya..."Camna zul, sedap ke..?" Dengan penuh susah-payah, abg zul kata...sedaap.. Kami habiskan juga makan dan bila keluar je dari rumah tu, K.An ngan K.T pakat gelak sampai keluar air mata sebab mengenangkan rupa abg Zul yang berusaha menghabiskan laksa johor tu...
Sejak hari tu, K.An tak jamah Laksa Johor sebab takut tak boleh gi lagi sehinggalah di satu hari, kami sekeluarga makan hi-tea di hotel UiTM... salah satu juadahnya ialah Laksa Johor. Memandangkan rupanya mengancam dan baunya menyelerakan, K.An cuba semangkuk.. Kalau macam ni rasa laksa johor, memangla sedaaap.. alhamdulillah k.an cuba, kalau tidak tak merasa lah keenakan laksa johor yang sebenar.
Semenjak tu, dah banyak kali k.an makan laksa johor yang sedap rasanya. Antaranya yang dimasak K.Za isteri Kamal, Dalila isteri Kapten Razali dan Laksa Johor di Restoran Anje Beriyani Gam.
Tapi ini kali pertama K.An masak sendiri laksa johor dengan spaghetti Made In Putrajaya..
Resepinya dalah gabungan pelbagai koleksi resepi laksa johor termasuk berpandukan resepi Chef Nazri (anak Chef Wan)dalam rancangan memasaknya di TV 2.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang)
100 gm ikan tenggiri (1- 2 keping)
300 gm ikan kembung putih (pelaling)
3 sudu besar kerisik ( Kelapa disangrai garing dan ditumbuk halus hingga pecah minyak)
2 sudu besar rempah kari ikan (bancuh dengan 1/2 cawan air)
1/2 cawan cili kisar (daripada 10 tangkai cili kering)- tambah jika suka lebih pedas
3 keping asam keping
1/2 cawan udang kering dikisar halus
Bahan dikisar halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
sedikit lengkuas
2 batang serai dihiris
1 sudu besar ketumbar biji ditumbuk halus
1 cawan santan pekat
1 batang serai dititik
segenggam daun kesum
1 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar gula
1 batang bunga kantan (k.An tak letak sebab tak ada) dihiris kecil
Bahan ditabur:
1 batang timun dihiris nipis dan potong membulat seperti buat nasi kerabu (jadi gelang lilit)
1 labu bawang besar dihiris nipis
limau kasturi
tauhu goreng dan potong kecil
kacang panjang dihiris nipis
taugeh dibersihkan (tak perlu celur)
Cara membuat kuah:
1. Rebus ikan bersama 6 cawan air dan asam keping hingga mendidih dan empuk. Toskan ikan dan asingkan tulang dan isinya. Simpan air rebusan ikan untuk proses seterusnya.
2. Kisar isi ikan dengan mencampur 2 cawan air rebusan. Ketepikan dulu.
3. Panaskan 1/4 cawan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar, rempah kari dan kerisik dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan dan kacau sentiasa.
4. Tambahkan sedikit air rebusan. Masukkan isi ikan, ketumbar, dan udang kering . Tumis lagi hingga wangi. (baunya memang sedap.. ada bau rempah kari, kerisik, serai..mmmph)
5. Masukkan kesemua air rebusan dan santan dan biar kuah mendidih. Tambah air jika kuah terlalu pekat. Masukkan serai, daun kesum dan bunga kantan dan air asam jawa. Masukkan garam secukup rasa dan gula. Biar kuah mereneh kerana kuah laksa bertambah sedap apabila dididihkan berulangkali.
Hidangkan bersama spaghetti dan bahan taburan.. Laksa Johor juga dihidangkan bersama sambal belacan jika suka...
Moral of the day...
*** jika kali pertama kita merasa makanan tapi rasanya tak kena dengan selera kita, tidak semestinya ianya tak sedap... cuba dan cuba lagi.. dan kalau tak kena juga, bukan rezeki kita lah agaknya...
** asalnya nak jamu atie (adik ipar k.An yang ada anak kembar 3 tu..)ngan family dia, tapi tak jadi datang. So..K.An bungkus, pergi asrama Iqbal, makan ngan dia.. Dia kata dia lebih suka Laksa Johor ni daripada Laksa biasa (Penang /Utara).. hilang penat masak.. abg Azam dan anak-anak lain pun suka.. nyam..nyam
Bubur Lemak
Esoknya tak pergi kerja dan K.An masakkan bubur lemak ni untuk sarapan. Isi perut dengan benda lembut macam ni agar mudah hadam.. sambil tu bagi minum air isotonik macam 100+ dan air garam ORS...
Bahan-bahan:
1/2 cawan beras dimasak dengan 5 cawan air.
sedikit halia diketuk
1/2 cawan ikan bilis direndam sebentar dan tumbuk halus
2 ulas bawang putih diketuk
sedikit karot didadu
sedikit kacang panjang dihiris halus atau kacang peas
1/2 biji kentang didadu
1/2 cawan santan
garam secukup rasa
***kicap pedas jika suka
Cara membuatnya:
1. Masak beras hingga lembut dan menjadi bubur. Perlahankan api.Masukkan ikan bilis, bawang dan sayuran. Didihkan dan biar kentang empuk.
2.Masukkan santan dan garam. Tutup api dan sedia dinikmati.
'Home-made' Spaghetti
Putar tahap ketebalan kepada yang besar (ikut jenis mesin). K.An mula dengan no 7. Mesin doh hingga nipis. Lipat dua doh dan mesin lagi hingga nipis. Ulang proses ini sekurang2nya 3 kali.
Merai Pengantin Baru di Hujung Minggu..
Monday, June 29, 2009
Sandwich Ayam
Sunday, June 28, 2009
Roti Manis Berkismis
Friday, June 26, 2009
Murtabak Daging
Bila sebut merancang, tentu tak terlepas, merancang apa nak makan hari ni.. Pagi ni teringin nak makan murtabak daging atau ayam.. dah lama tak makan sebab dah lama tak ke pasar malam.. tak berkesempatan sebab cik abang selalu tak ada.. dah sampai tahap mengidam ni, nampaknya terpaksalah godek dapur sendiri dan tebar murtabak sendiri. Tapi nak senang kerja, tengahari K.an masak lauk kari daging dan petang nanti boleh buat murtabak.. jimat masa dan tenaga..
Sotong Goreng Tepung
walaupun senang nak buat, tapi k.an bagi je resepi k.an ni ye.. (kalau tak, ada yang tanya pulak nanti)
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang bersama nasi dan lauk lain)
Pizza.. pizza lagi dan lagi...
Ujung minggu lepas Iqbal balik lagi sebab minggu ni sekolah ganti. Sabtu, K.An sedia sarapan pizza lagi. Kali ni topping, sos tomato, bawang, capsicum, daging dan tuna putih (dalam minyak) nenas letak lebih....
Thursday, June 25, 2009
Triffle
Kalau di KL ni memang selalu jumpa triffle ni kat majlis makan-makan tapi dalam pelbagai versi. Ada yang menggunakan kek span, swiss roll atau kek coklat untuk lapisan bawahnya dan topping jeli pulak boleh dipelbagai mengikut perisa jeli yang digunakan. Selalunya K.An gunakan kek coklat lembap untuk lapisan bawahnya dan jeli perisa rasberi atau strawberry untuk topping. (ikut versi Salina yang mula-mula bagi resepi ni) Kegemaran kami sekeluarga ni..
Bila Kak T buat kek pandan kat bawah dan jeli perisa mangga..hmmm sedap juga sebab tak berapa manis dan boleh makan banyak-banyak.. cuma tak sempat makan banyak, dah habiiis.. huk.huk..
Kat sini K.An bagi resepinya tanpa resepi kek sebab boleh letak apa-apa kek ye.. Walaupun ramai dah tahu resepinya , K.An bagi juga sebab pembaca periuktanah terdiri pelbagai latarbelakang, termasuk kakak2 dan makcik-makcik K.An kat kampung tu... ramai yang nak cuba buat sendiri....
Bahan-bahan untuk hidangan 10 orang:
Lapisan A: Kek coklat lembab/ kek span/ swiss roll sebarang perisa- potong setebal 1 sm dan susun dalam bekas tahan panas/ sejuk (anggaran ukuran 8 inci X 8 inci)
Lapisan B:
1 tin susu cair + 2 sudu besar gula + 2 sudu besar tepung kastard.
Kisar dalam blender dan masak dalam periuk dengan api perlahan hingga ala-ala pekat. Kacau sentiasa agar tidak hangus. Sejukkan sebentar. Tuang dan ratakan di atas lapisan kek tadi.
Lapisan C:
Toskan buah-buahan dalam tin (cocktail). Ambil sedikit sahaja sirapnya. Tabur rata di atas lapisan kastard.
Lapisan D:
Jeli kristal segera atau agar-agar segera perisa strawberry/ rasberi/ mangga atau ikut citarasa.
Sediakan ikut arahan pada label kotak. Ratakan di atas lapisan buah-buahan. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidang.
*** boleh juga disediakan dalam bekas-bekas kecil supaya senang nak dihidang secara individu. (mangkuk kecil, bekas puding atau gelas berkaki untuk lebih ekslusif)
Wednesday, June 24, 2009
Pergedil Daging
Bahan-bahan: (menghasilkan 8 ketul pergedil)
1 biji telur dipukul sedikit
Tuesday, June 23, 2009
Sup Kambing
Kerabu Epal
Kerabu epal ni, belajar masa tengok rancangan Makan Tapi Diet nuuun musim pertama 3 tahun lepas.. masa tu, Chef Nazri, anak Chef Wan tu yang jadi hostnya.. macam-macam dia masak, semua nampak sedap. Dalam banyak-banyak resepi yang dia kongsi, paling selalu k.An buat..nilah dia, kerabu epal. Resepi asal Chef Nazri campur dengan udang harimau besar yang dicelur.. ikutlah citarasa masing-masing, kalau suka boleh buat macam tu juga...
Bahan-bahannya sama macam nak buat kerabu mangga:
4 biji epal hijau segar (dihiris nipis memanjang)
2 sudu besar sos ikan (namphla)
1/2 cawan kacang tanah disangrai, buang kulit dan kisar halus+ kasar
1/2 cawan udang kering- disangrai dan kisar halus
3 biji limau nipis diperah airnya
garam gula secukup rasa
1/2 labu bawang besar holland dihiris nipis
2 biji cili merah dihiris nipis panjang-panjang 1 inci
Bahan ditumbuk halus:
3 ulas bawang merah
5 biji cili padi akar
3 batang serai dihiris nipis
Cara membuatnya:
1. Potong epal dan rendam dalam air ais agar kekal rangup. Apabila siap bahan lain, baru toskan epal dan masukkan ke dalam mangkuk. Campurkan dengan semua bahan. Gaul rata. Simpan dalam peti ais sehingga sedia dihidang.
Biskut Batik
Biskut batik ni antara koleksi resepi tertua k.An.. kawan sekolah menengah dulu yang bagi.. lama tu. Terima kasih Mazlina.. sampai sekarang aku dok guna reespi hang ni.. kali ni adik K.An, Cu Da yang buat.. nak resepi versi dia pnuya,blh tengok kat 'comment'. Versi K.An kat bawah ni...
Budak-budak memang suka kuih ada coklat macam ni. Buat la waktu raya ke..mesti laku..
Bahan-bahan:(hidangan untuk 10 orang)
600 gm Biskut Meri
1 cawan gula pasir
4 cawan santan sederhana pekat
4 biji telur saiz A- pukul sedikit dengan whisk
6 sudu besar margerin
4 sudu besar serbuk koko
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kecuali biskut meri ke dalam kuali. Masak hingga margerin dan gula cair. Perlahankan api dan kacau hingga campuran pekat dan berkilat.
2. Tutup api dan biar sebentar hingga suam. Jangan sampai sejuk pulak.
Sementara tu, patah dua biskut meri hingga habis. Masukkan ke dalam campuran coklat tadi dan gaul sebati.
Sediakan loyang berukuran 10 inci X 10 inci dan alaskan dengan kertas minyak/ 'cling wrap (supaya senang nak potong nanti) Tuang campuran biskut coklat dan tekan dengan senduk atau penekan burger hingga biskut padat dan rata. Sejukkan dalam peti ais sebelum dipotong dan hidang.
Monday, June 22, 2009
Terima Kasih Semua
Buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
K.An blogger baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.
Kalau ada sumur di ladang,
boleh saya tumpang bermandi
kalau ada umur yang panjang,
boleh kita berjumpa lagi...
Banjar Asli wajib kenal Wadei Kipeng
Macam-macaaam ada sebab kami sediakan makan tengahari sekali dengan makan petang. K.An masak lauk-pauk daging masak lemak cili api (dengan belimbing buloh), ikan bakar dengan air asam, udang goreng kunyit dan kerabu epal. Kak T bawak triffle, moon bawak agar-agar marble dan Cu Da bawak kek batik. esok K.An masukkan resepi untuk yang lain tu. Hari ni kita layan kuih tradisi Orang Banjar yang selalunya disajikan ketika ada majlis atau kenduri istimewa seperti kenduri bertunang, akad-nikah, pergi ke Mekah, cukur jambul atau apa-apa kenduri kesyukuran yang lain.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang)
500 gm tepung pulut
1 sudu besar tepung beras
1 sudu teh air kapur cair
2 -3 cawan air suam- ikut jenis tepung
1/4 sudu teh garam
2 cawan air gula melaka/ gula merah (k.an masak 1 keping gula melaka dengan 2 cawan air)-tapis
1 helai daun pandan dicarik dan disimpul
3-4 sudu besar gula putih- ikut citarasa
2 cawan santan sederhana pekat
Cara membuatnya:
1. Masukkan tepung pulut, tepung beras dan garam ke dalam mangkuk. masukkan air kapur dan bancuh tepung bersama air suam sehingga menjadi doh lembut.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit supaya doh tidak terlalu lembut atau keras. Sediakan talam besar yang ditabur dengan sedikit tepung gandum atau pulut.
3. Cubit doh dengan hujung jari sebesar duit 5 sen dan bulatkan. tekan bebola dengan dua jari menjadi sedikit leper seperti dalam gambar. Letakkan ke dalam talam. Buat hingga habis.
4. Didihkan air gula melaka bersama daun pandan di dalam periuk. Masukkan kepingan kuih yang telah siap ke dalam periuk. Perlahankan api. Kacau sentiasa hingga kuih timbul (menandakan telah masak) Masukkan santan.
5.Tambahkan gula putih dan garam secukupnya. Didihkan dan tutup api. Wadai kipeng sedap dimakan 3 jam selepas dimasak ketika kuahnya telah meresap ke dalam kuih.
Talam Ubi Kayu
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
2 cawan ubi kayu siap diparut halus
1/2 cawan air gula melaka (1/2 keping gula melaka dimasak dengan 1/2 cawan air)
1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
Cara membuatnya:
Panaskan pengukus. Gaul sebati semua bahan didalam mangkuk. Ratakan ke dalam loyang berukuran 7/ 8 inci. Kukus 15 minit dengan api kuat.
sementara tu sedikan lapisan atas:
2 cawan santan
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh garam
Cara membuatnyaL
Bancuh rata semua bahan dengan whisk. Apabila lapisan bawah masak, tapiskan adunan lapisan atas dan kukus lagi 15 minit. Apabila masak, keluarkan daripada pengukus dan sejukkan sebelum dihidang.
Friday, June 19, 2009
Sup Daging Tumis Darat
Bahan-bahan:
200 gm daging pejal campur dengan daging yang ada lemak-lemak sikit
(potong nipis dan kecil supaya cepat empuk)
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar rempah sup (serbuk)
1 batang celeri dipotong serong
1 biji kentang dikupas dan belah 6
karot jika suka
daun sup dan bawang secukupnya
Cara membuatnya:
1. Rebus daging dengan api sederhana hingga mendidih. Perlahankan api apabila mendidih dan biar mereneh hingga daging empuk.
2. Masukkan rempah sup, kentang, seleri, karot dan garam secukupnya.
3. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis rempah tumisan bersama bawang merah, putih dan halia hingga wangi. Curahkan ke dalam sup dan biar seketika. Tutup api dan taburkan daun sup, bawang sebelum dihidang.
***kalau nak rasa macam sup siam, perah je limau nipis dan ketuk 3 biji cili api, lepas tu campak je dalam sup tu...
Wednesday, June 17, 2009
Krim Puff
Cara menyediakan Krim puff:
** puff k.An ni tak nampak corak bunganya sebab k.An guna telur gred A, jadi adunan tu lembut sikit.. tapi puffnya teramat gebuuu..
Mexican Bun (Roti Boy/ papa Roti/ Mama Roti)
Sambung cerita... sejak balik bercuti, pergerakan periuktanah agak perlahan sebab cuti sekolah.. abang Azam out-station lagi (ke Sabah) dan K.An sibuk lah melayan kerenah anak-anak di rumah.. Bila dah habis cuti, barulah boleh menjalankan aktiviti seperti biasa termasuk membawa keluar resepi-resepi minggu lepas yang dok tersimpan di dalam bakul kat dapur tu..
Dalam sibuk-sibuk mengemas minggu lepas, sempat K.An buatkan Mexican Bun ni untuk anak-anak. Dah lama tak makan sebenarnya.
Awal-awal roti ni diperkenalkan di Malaysia ni (kurang lebih 7 tahun lepas) harganya di bakeri cuma RM 1. Masa tu nama dia Papa Roti ( kami kenal sebab ada dijual di tingkat atas Pasaraya Hiong Kong kat Sg Buloh). Tiap kali pergi, mesti beli 4 biji. Kemudian harga nya naik ke Rm 1.20. Masa tu kami beli di Selayang Mall. (rasanya nama dia Mama Roti ke, Mama Bun... dah tak ingat)
Tahun berganti tahun, seiring dengan kenaikan harga tepung, gula, mentega dan macam-macam lagi, harga Mexican Bun ni dah mencecah RM 1.60... Ahli keluarga K.An pun dah bertambah. Kalau beli, nak kena ada 7 biji paling kurang... nampaknya kenalah buat sendiri, baru puas makan...
Kepada yang suka roti ni, cubalah buat sendiri, memang tak susah... kena rajin sikiiit je. Resepi ni K.an salin daripada dapur cikwan (aisyah)Doh Roti