Selain itu, ikan masin juga digunakan dalam masakan seperti gulai lemak ikan masin dengan nenas dan juga Kari Ikan masin seperti di dalam gambar ni. Di utara, kami panggil gulai ikan masin. Selalunya kami menggunakan ikan masin talang yang besar tetapi dipotong kecil-kecil dan dimasak seperti resepi di bawah. Ikan yang K.an masak ni, ada kawan abang Azam bagi seekor ,besar dan K.An dah bahagi-bahagikan bahagian isinya kepada jiran-jiran dan saudara-mara. Bila tinggal kepala, hmmm, memang sedap dibuat gulai.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 0rang)
400 gm ikan masin talang (campurkan bahagian tulang dan isi)
1 peket kecil rempah kari ikan masin/udang (kalau tak ada, gantikan dengan 3 sudu besar rempah kari ikan)
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris halus
1 batang terung dibelah dua dan potong 1 inci panjang -rendam
sedikit potongan nenas ikut citarasa
1 cawan santan sederhana pekat
sedikit gula
Cara membuatnya:
1. Rendam ikan masin 15 minit untuk mengurangkan kemasinannya. Basuh dan toskan.
2. Bancuh rempah kari dengan 1 cawan air. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan rempah kari. Tumis hingga pekat dan pecah minyak. Masukkan 1 cawan air. Masukkan ikan masin, terung dan nenas.
4. Masukkan santan. Didihkan. Masukkan sedikit gula dan kacau rata. Tutup api dan sedia dihidang.