Pengat pisang
Bahan-bahan:
1 sikat pisang awak di potong serong 1/2 sm tebal
1 sudu besar sagu halus direndam dengan 2 sudu besar air
4 cawan santan cair
gula secukup rasa
2 sudu teh garam
1 helai daun pandan dikoyak dan disimpul
* boleh ditambah gula merah/ melaka ikut cita rasa
Cara-cara: (senang je..)
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali gula dan sagu.
2. masak menggunakan api sederhana hingga mendidih. Perlahankan api dan masukkan gula. Mula dengan 2 sudu besar. Tambahkan sedikit demi sedikit ikut citarasa.
3. Masukkan sagu. Kacau sentiasa pengat, agar tidak pecah minyak selama lebih kurang 3 minit dan pengat mendidih. Tutup api dan sedia dihidang panas atau sejuk.
** pisang awak boleh diganti dengan pisang abu atau pisang raja
No comments:
Post a Comment