Mak (Hjh. Selamah) memang rajin memasak. Dari subuh sampai ke malam, dapur kami sentiasa berasap. Masa tu pakai dapur kayu dan dapur minyak je. Memang berasap... Kerana masakan mak lah kami sentiasa ceria dan gembira bersama keluarga. Antara masakan mak yang k.an suka ialah serunding kerang. Selalunya dimasak masa Hari Raya untuk dimakan bersama 'Pulut Pasong' (masakan orang banjar iaitu pulut yang dimasak, dibalut dengan daun pisang, kemudian dikukus)***
Hujan-hujan ni sedap jugak dapat makan serunding kerang dengan lempeng pisang.. Dah masak, memang sedap dimakan..Jadi, inilah resepinya,
Serunding Kerang:
Bahan-bahan:
1 kg kerang, direbus,sejukkan dan dibuang kulit
Bahan dikisar/ditumbuk halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sm halia
1/2 sm lengkuas
2 batang serai dititik
Bahan lain
2 sudu besar cili kisar/ boh
1 sudu besar kerisik
1/2 cawan santan
2 helai daun kunyit dihiris halus
daun limau purut dihiris halus
garam, gula secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi dan cili masak.
2. Masukkan santan dan kerisik. Kacau hingga pekat dan pecah minyak. Masukkan kerang, garam dan gula secukup rasa.
3. masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau rata dan tutup api. Sedia dihidang bersama ketupat, pukut kuning atau lempeng yang k.an masak..Mmm sedapnya..
Lempeng pisang:
Gambar ada tapi k.an masak tadi pakai masuk je, takde sukatan. Bahannya, pisang awak dilecek atau kisar pakai blender, tepung gandum, gula, garam dan sedikit air.Campur je semuanya. Sedikit minyak untuk lengser kuali. InsyaAllah lain kali k.an buat sukatan bahannya.
No comments:
Post a Comment