Bahan-bahan: (untuk 10-12 orang makan)
1 bungkus mihun direndam air biasa
1 labu bawang besar (merah)-dihiris membujur
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
100 gm daging dipotong nipis
2 sudu besar udang kering ditumbuk halus
100 gm udang putih dibersihkan
*** pilihan; udang harimau, isi ayam, sotong -ikut citarasa
5 tangkai sawi dipotong 1 inci- ketuk batangnya
segenggam taugeh dibersihkan
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
5 sudu besar kicap manis(kurangkan kalau tak suka warna gelap)
2 biji telur
garam secukup rasa
telur dadar, bawang goreng, daun sup, cili merah untuk ditabur di atas hidangan
Cara-cara:
1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang besar hingga wangi. Masukkan udang kering, daging dan udang putih. Goreng seketika.
2. Masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan sos cili, sos tomato dan sedikit air. Kacau rata.
3. Masukkan sawi dan kicap. Masak 2 minit. Pecahkan telur dan kacau perlahan. Masukkan 1 sudu teh garam.
4. Toskan mihun dan masukkan dalam kuali. Tambah 1-2 cawan air. (Kalau ada air rebusan kulit udang atau rebusan ayam, lagi sedap)
5. Kacau mihun perlahan-lahan hingga mihun lembut. Tambah air jika kurang. Potong-potong mihun guna gunting. Rasa mihun dan kalau kurang masin, tambahkan garam. Bila mihun telah lembut baru masukkan taugeh. Kacau rata.
6. Bila cukup lembut, tutup api dan boleh dihidang untuk sarapan atau minum petang.
*** Chef Wan kata jangan buang kulit dan kepala udang camtu je. Rebus dan simpan air rebusan dalam 'freezer'. K.An ikut petua dia dan selalu guna untu goreng-goreng atau masak sayur. Tak membazir.
No comments:
Post a Comment