Bahan-bahan:
3 ikat sayur pakchoy- boleh dikopek sehelai sehelai dan ketuk batangnya dengan pisau macam kat gambar (boleh juga dipotong 1 inci kalau suka)
1 sudu besar udang kering direndam dan tumbuk halus
3 ulas bawang merah ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
sedikit garam jika perlu
Cara-cara:
1. Panaskan minyak kat dalam kuali. Gunakan api yang agak besar. tumis cepat-cepat bawang dan udang kering sampai wangi.
2. Masukkan kicap, sedikit air, sos tiram dan sayur. Kacau sayur dan lambung sayur guna kuali kalau pandai. Boleh juga tutup sekejap kuali agar sayur cepat lembut.
3. Rasa kuah dan kalau kurang masin, tambah sedikit garam. Masukkan tepung jagung, kacau dan tutup api. Siap untuk dihidang bersama nasi dan lauk lain.
No comments:
Post a Comment