Wednesday, November 26, 2008

Sarapan Ringan Tapi Kenyang... Penkek

Mengikut pakar pemakanan, sarapan adalah waktu makan yang paling penting dalam sehari kerana ia pembuka hari, penyegar minda dan pembekal tenaga untuk tubuh badan sebelum kita mulakan apa-apa aktiviti.


Ada banyak pilihan sarapan, tapi tak banyak yang mengenyangkan kalau ianya bukan nasi. Ye lah.. kalau setakat roti 2 keping, atau semangkuk bijirin, tak ramai antara kita orang Malaysia yang tahan.. kalau yang bekerja pejabat, sarapan pukul 7.30, pukul 10, perut dah bising kata lapar.

Ini cadangan K.An kepada isteri yang nak mudah sedia sarapan untuk suami dan anak-anak. Boleh bawak bekal sekali ke sekolah atau pejabat sebab senang nak buat..


Penkek dengan sambal sardin atau dengan madu..

Bahan-bahan Penkek:

2 cawan tepung gandum

1 cawan tepung naik sendiri (kalau takde stok, guna tepung gandum semua, + 2 sudu teh baking powder)

2 biji telur

2 cawan air

1/2 cawan susu segar/ susu cair

3 sudu besar gula

1/2 sudu teh garam

Cara-cara:

1. Pukul gula dengan telur hingga kembang. Gunakan pemukul atau blender.

2. Campurkan bahan lain ; susu, air, tepung, garam. Pukul lagi hingga adunan licin dan tak berketul.

3. Panaskan kuali dan letak sedikit margerin. Sendukkan adunan ke dalam kuali. Masak 2-3 minit atau penkek keperangan. Gunakan api perlahan. Terbalikkan dan masak lagi.

4. Ulang proses hingga habis adunan.

Sudah siap boleh dimakan dengan sambal sardin, madu atau susu pekat.

*** Adunan boleh dipelbagaikan dengan mencampur oat, nestum, kelapa parut atau pisang lecek.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin