Saturday, November 15, 2008

Kuih Cara Manis

Ini kuih kegemaran anak-anak K.An, anak-anak saudara- Farhana (anak Kak T), dan Nur Amalina (anak Kak Mah)

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan
1 cawan santan
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna hijau

*** Campurkan semua bahan di dalam mangkuk menggunakan pemukul ('whisk'), dan kacau hingga sebati dan licin. Sekiranya agak pekat campurkan 2,3 sudu besar air. tambah sedikit pewarna hijau untuk warna yang lebih cantik. Tapiskan.

Bahan lain:

1 cawan gula halus
daun pandan
margerin

Cara-cara:

1. Panaskan acuan kuih cara di atas dapur. Pastikan api perlahan tetapi sekata.
2. Sapukan margerin pada acuan menggunakan daun pandan.
3. Sendukkan bater (adunan) ke dalam acuan sehingga habis lubang acuan... sejurus itu, terus masukkan 1/4 sudu teh gula ke dalam adunan yang masih cair.
4. Tutup acuan dan kuih yang sedang di masak tadi. Seeloknya guna tutup kaca supaya senang nak tengok kuih dah masak ke belum.
5. Kuih akan masak apabila warnanya bertukar hijau pekat dan keluar wap pada penutup kaca.
6. Buka penutup dan angkat kuih menggunakan dua garpu kecil.

7. Ulang proses, sehingga habis adunan.

** pastikan api perlahan, sepanjang proses memasak

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin