Bahan-bahan:
5 urat kacang panjang segar- dipotong 1 inci (boleh minta tolong anak-anak potong)
1 biji telur
2 ulas bawang merah dihiris
minyak dan garam
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah seketika. Masukkan kacang panjang.
2. Tambah 1/4 cawan air. Tutup periuk. Biar 2 minit atau nampak kacang empuk (warna bertukar hijau pekat)
3. Buka tutup periuk, masukkan sedikit garam. Pecahkan telur ke dalam sayur. Biar seketika, (telur separa masak) baru kacau rata. supaya telur berketul-ketul cantik.
4. Tutup api dan sedia dihidang
***Cuti sekolah macam sekarang ni, latihlah anak-anak ke dapur. Walaupun kecil peranannnya, tetap bermakna bagi mereka.
No comments:
Post a Comment