Masakan Thai ni memang senang dan cepat disediakan dan menggunakan bahan yang ringkas.. cukup sesuai masak waktu sibuk-sibuk balik kerja dan tak ada masa banyak nak sediakan bahan yang susah. Lagipun padprik ni dah ada kuah, lauk dan sayur. Bak kata mudahnya... 3 dalam 1. Masak pun tak sampai 15 minit dah siap.
Bahan-bahan:
1 cawan isi ayam dipotong kecil - senang anak-anak nak makan
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2 ulas bawang merah ditumbuk kasar
1/2 labu bawang besar (Holland) dihiris bujur
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 biji cili merah dihiris serong
1 tangkai kacang panjang-potong 1 inci panjangnya
bunga kobis, karot dipotong ikut suka
3 helai daun limau purut dicarik kasar.
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng isi ayam hingga wangi dan masak (3-5 minit)- jangan angkat.
2. Masukkan bawang yang ditumbuk dan cili merah. Tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar. Kacau. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Tambah sedikit air.
3. Masukkan sayuran. Tutup kuali seketika (2 minit)
4. Buka tutup. Masukkan sedikit garam dan gula (sedikit sahaja sebab sos dah ada rasa masin dan kicap ada rasa manis). Masukkan tepung jagung dan daun limau purut. Kacau.
5. Bila dah mendidih dan kuah pekat, tutup api dan hidangkan.
*** ada perbezaan rasa kalau kita tidak mengikut susunan memasukkan bahan ke dalam kuali.
Rasa ayam berbeza jika digoreng sebelum atau selepas bawang ditumis.
No comments:
Post a Comment