Wednesday, March 30, 2011

'Comei'nya Cek Mek Molek



Ampun maaf ye tuan-tuan dan puan sebab pagi-pagi lagi K.An dah goda dengan Cek Mek Molek ni...hihihiih.. Bukannya apa, cuma nak melontarkan idea untuk puan-puan di rumah menyediakan juadah minum petang nanti.. Senang sangat, tapi sedaaap hingga menjilat jari. K.An kata kat Abg Azam, ni kuih untuk sesiapa yang malas nak buat inti segala... isi je gula, 'abbbih ceghite'....
 Sebenarnya, kuih ni k.An buat disebabkan atas tersesat beberapa biji keledek putih di antara keledek merah yang dibeli untuk dijadikan inti karipap. Bila K.An timbang, elok-elok je 250 gm.. ok, boleh le buat cek mek molek.. Sambil masak inti karipap, cek mek molek pun siap...

Resepi dohnya sama dengan resepi cucur badak dan kuih keria. Bezanya hanyalah inti... Jangan lupa ya... sambil buat tu bolehle berdendang lagu Cek Mek Molek....ahai...

Bahan-bahan (menghasilkan lebih kurang 10 biji cek mek molek.

250 gm keledek putih- kupas kulit, potong kecil, rebus hingga empuk dan toskan. Lecek hingga hancur ketika masih panas menggunakan penekan daging burger

1/2 cawan tepung gandum
 gula pasir secukupnya

 Cara membuatnya:
1. Campurkan tepung ke dalam mangkuk berisi keledek yang telah dilecek dan disejukkan tadi. Uli hingga menjadi doh. Jangan tambah tepung jika lembek, sebaliknya taburkan tepung di tapak tangan ketika membentuk nanti.
2. Bulat-bulatkan sebesar bola golf. Leperkan di atas tapak tangan seperti gambar. Isikan gula secukupnya ikut citarasa sebagai inti. Cantumkan dan bentuk lonjong. Buat hingga habis doh.




3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga keperangan. Sedia dinikmati.

Monday, March 21, 2011

Mafin Bluberi dan Mafin Pandan- Resepi 2

Salam Sejahtera semua... terima kasih banyak-banyak kerana terus menyokong K.An dalam perkongsian pelbagai resepi hidangan harian kegemaran semua.. Alhamdulillah dipanjangkan umur lagi kita hari ini dan dapatlah K.An terus menulis dan bersiaran..... Almaklum, baru tadi tengok berita di TV dan disiarkan berita tentang beberapa orang mangsa gempa dan tsunami di Jepun yang terselamat walaupun selepas 9 hari kejadian. Itulah yang ditakdirkan Allah SWT.

Hari ni K.An kongsikan satu lagi resepi mafin bluberi kegemaran K.An dan juga mafin pandan sebagai resepi sampingan. K.An memang tak tahan godaan mafin.. nampak je resepi kat majalah,  mesti nak cuba.
Berbeza dengan resepi klasik sebelum ni, mafin kali ni lebih gebu dan ringan kerana perbezaan teknik yang digunakan ketika penyediaan adunan. Apapun 5 bintang K.An bagi untuk resepi... sungguh sedap dan yang pasti , tak cukup makan 1, 2 atau 3.....
Resepi asal; kumpulan chef dari Hotel Nikko KL, yang disiarkan dalam majalah Rasa Edisi Rumah Terbuka 2010

Bahan-bahan: menghasilkan lebih kurang 100 biji mafin bersaiz sederhana.

500 gm gula
250 gm mentega (resepi asal  gunakan mentega tanpa garam)+ 5 gm garam jika gunakan mentega tanpa garam
7 biji telur A
750 gm tepung kek
60 gm baking powder
500 ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanilla
jem bluberi secukupnya

Cara membuatnya:

1. Pukul gula, mentega dan garam di dalam sebuah bekas dengan kelajuan sederhana.
2. Apabila sudah kembang, masukkan telur. Kacau sebati.
3. Selepas itu, masukkan tepung kek dan baking powder yang telah diayak bersama.Kacau lagi hingga sebati
4. Masukkan susu dan esen vanilla.Kacau perlahan gunakan senduk atau whisk hingga sekata.
5. Tuangkan adunan ke dalam cawan kek yang dialas atau acuan separuh penuh. Sudukan/ paipkan jem bluberi. Tutup dengan sedikit lagi adunan hingga 3/4 penuh acuan.
6. Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 25-30 minit atau mafin masak. Sejukkan sebelum  dihidang atau disimpan di dalam bekas kedap udara.

Mafin sedap dimakan ketika telah sejuk atau keesokan harinya kerana mafin akan menjadi lembap dan lebih gebu.
K.An buat separuh adunan menghasilkan lebih kurang 50 biji mafin saiz sederhana... puas kami makan dan bawak bekal jenguk anak-anak di asrama...

Tambahkan peawrna hijau dan perisa pandan menggantikan esen vanila di dalam adunan. jadilah Mafin pandan. K.An taburkan cip coklat untuk lebih menarik.

Sunday, March 20, 2011

Pulut Panggang

 Salam sejahtera semua..sarapan apa pagi ni..? Di Malaysia ni kebanyakan kita bersarapan dengan makanan berat, walaupun  tenaga yang nak digunakan selepas makan tu tidak menggunakan tulang empat kerat... haaa... akibatnya ramailah yang membina badan terutamanya membina pinggang dan perut... kalau setakat membina badan je tak apalah, tapi janganlah sampai tabiat makan kita mengundang pelbagai penyakit.

Jadi sesuaikanlah tabiat kita mengikut keadaan. Yang pasti zaman sudah jauh berubah.. kalau dulu , kebanyakan masyarakat kita adalah golongan petani, maka sesuailah sarapan dengan nasi lemak, pulut ikan masin ataupun nasi berlauk. Kalau setakat nak bekerja di hadapan komputer, cukuplah sarapan yang ringan aje.. Kalau nak kenyang, ada pulut panggang dengan secawan kopi pun dah elok  sangat..

Kalau sebut pulut panggang, pastinya tak terlawan pulut panggang yang dimasak di atas dapur kayu atau dapur arang. Harum dan ada aroma asli... Yang K.An buat ni, panggang atas kuali je... segan pulak nak memanggang kat luar rumah.. mau pulak kena buat 100 batang, baru sesuai dan boleh diagihkan kepada jiran yang melihat..hehehheh...

Bahan-bahannya mudah sahaja ..

Bahan A: (lebih kurang 15 batang pulut panggang)

2 cawan beras pulut
3 sudu besar minyak masak + 2 cawan air / boleh gantikan dengan 2 cawan santan cair
sedikit garam

*** Masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi, masak seperti memasak nasi biasa. Sejukkan sebentar

Bahan Inti:

1 1/2 cawan kelapa parut putih
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih- tumbuk halus
2 batang serai- hiris halus dan tumbuk
3 sudu besar cili kisar- ikut citarasa pedas
segenggam udang putih- buang kepala dan ekor- hiris kecil
 sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Hidupkan api sederhana dan kacau campuran inti hingga sebati dan agak kering. Tambah garam dan gula secukupnya.

*** Jika ingin inti lebih tahan lama, tumiskan bawang, merah dan putih, serai,udang dan cili hingga garing, kemudian barulah dimasukkan kelapa... Kacau sebati hingga inti agak kering.

Sediakan daun pisang yang dilayur secukupnya. Sapukan sedikit minyak dan buatlah mengikut gambar di bawah.

Kalau suka bahagian luar pulut panggang garing, pangganglah lebih lama. Apabila  bahagian luar daun pisang kehitaman, bolehlah diangkat dan dihidang.

****pulut panggang yang sedap sangat bergantung kepada kesedapan inti yang cukup rasa masin, manis (daripada udang) dan beraroma serai juga kunyit.

Friday, March 18, 2011

Sotong Tiga Rasa- resepi 2

Hari ni, otak ni macam 'jem' pulak sebab dok teringat kejadian copy gambar dan resepi pagi tadi... Tapi tak apalah, K.An ada terapi sendiri... sibukkan diri, masak dan makan...

Hari ni k.An kongsi sotong 3 rasa yang diubahsuai sedikit daripada resepi lepas dan K.An puas hati dengan rasa dan rupanya. Boleh cuba untuk makan tengahari atau malam ye..

Bahan-bahannya:

300 gm sotong- bersihkan dan potong kecil- gaul dengan garam dan kunyit
1/2 labu bawang besar- dicincang
2 ulas bawang putih dicincang
1 tangkai cili merah-dicincang
2 tangkai cili padi dicincang- ikut citarasa kepedasannya
**2 sudu besar sos Thai- K.An gunakan Sos Thai Maggie
**2 sudu besar sos cili
1/2 cawan air
sayuran seperti bunga kobis, jagung muda- ikut citarasa
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

** boleh tambah sos jika ingin kuah yang banyak..

Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Gorengkan sotong yang telah digaul dengan garam dan kunyit tadi. Goreng anggaran 1 minit sahaja. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili padi. Gaul sebentar.

2. Masukkan sos cili, sos Thai, air, sayuran, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebentar hingga kuah pekat. sedia dihidang dan dinikmati bersama keluarga.

Pinjam gambar, copy resepi dan ucapan penghargaan

Assalamualaikum wrt...

Entah kenapa rasa terkilan pulak pagi ni bila salah seorang follower Periuktanah mengkhabarkan satu berita yang tak ingin mana-mana 'blogger' dengar.... huhuhuk...

Bab 'copy' n 'paste' resepi... sebelum ni ramai rakan yang dah terkena dan nampaknya giliran K.An pulak. Terima kasih Anna sebab bagitau.. almaklum, K.An memang sibuk dan tak sempat nak jalan-jalan laman sesawang orang lain lama-lama... tambah pulak nak menyiasat kes curi-mencuri ni. (kepada tuan punya blog, sila ambil perhatian ye...)

Nak disingkatkan cerita, K.An jelaskan di sini, atas dasar moral dan pertimbangan hati mulia seorang insan.... Resepi di sini K.An kongsikan kerana ingin berbakti kepada masyarakat.. memberi sumbangan sekadar kemampuan dalam mengekalkan resepi masakan keluarga dan warisan. Semua pembaca SANGAT DIALUKAN mencubanya dan menyebarkan kepada orang lain. TETAPI janganlah lupa bila 'copy' (istilah salin tak berapa sesuai) letaklah RUJUKAN dan berilah penghargaan agar kita sama-sama mendapat manfaat. Tambahan pula kalau 'copy' gambar 100 peratus... KESIAAAAN SAYA.....

Hargailah penat lelah kami blogger yang belum ada copyright rasmi...

Friday, March 11, 2011

Lempeng Pisang dan Sambal Sardin

Assalamualaikum wrt dan salam sejahtera semua...

Pagi ni K.An menerima berita daripada rakan baik di UK,mengkhabarkan rakan karib K.An dan abang Azam yang juga pengapit pengantin kami sedang dirawat di hospital Exeter, UK setelah menjalani pembedahan di sana. Sedih dan terkejut pun ada juga. Rakan kami ni, seorang yang sangat aktif terutamanya dalam aktiviti berbasikal.. merata-rata dia dah pergi hanya dengan berbasikal.. Itulah kehendak Allah.. sakit, sihat adalah ujianNya.
Sama-samalah kita saling mendoakan kesejahteraan dan kesihatan menemani kehidupan kita.

Kepada yang belum bersarapan, walaupun sibuk isilah perut walau sedikit sebagai pembekal tenaga untuk bekerja. Ini pun tips untuk jaga kesihatan diri juga.

Bagi ibu-ibu di rumah yang tak sempat nak masak yang susah-susah, boleh buat lempeng pisang dan sambal sardin ni untuk sarapan. Boleh juga dihidangkan untuk minum petang. Sedap dan kenyang..

Lempeng dan sambal sardin ni dah beratus kali buat, tapi untuk kemudahan pembaca periuktanah, K.An sertakan resepinya. almaklum bila dah biasa, semua main campak-campak je.. 'test' dengan jari dah ok.

Bahan-bahan lempeng:

500 gm pisang masak- K.An gunakan pisang awak masak( boleh ganti dengan pisang emas, abu, raja dll yang tidak berair)

1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air
200 gm tepung gandum (2 cawan)
1/2 st garam

Cara membuatnya:

1. Kupas kulit pisang dan lecek halus. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan dengan bahan-bahan lain. Gaul sebati.

2. Panaskan kuali. gunakan api sederhana. Ratakan sedikit minyak dan sendukkan adunan ke dalam kuali. Ratakan dengan belakang senduk atau sudu. Bila permukaan lempeng mengering, terbalikkan untuk memasak satu lagi bahagian.

3. Angkat lempeng bila masak. Ulang proses hingga habis adunan.

Sambal sardin:

1 tin besar sardin
1/2 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1-2 sudu besar gula-ikut citarasa
3 tangkai cili api diketuk
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara memasak.

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan pula sos tomato dalam sardin. Kacau dan biar mendidih. Akhir sekali masukkan ikan sardin, garam dan gula secukup rasa.

Sedia dihidang bersama lempeng pisang.

Thursday, March 10, 2011

Paf Lapis Epal a.k.a Danish

Yang ini... isi je inti apa-apa, bagi je nama ikut suka hati masing-masing......
Di rumah kami ni, apa-apa yang diintikan pisang atau epal.... selamat...liciiin...
Mudah membuatnya..cepat dihidang, cepat juga dihabiskan

Bahan-bahan: (untuk 10 keping danish)

Kepingan pastri secukupnya
Inti:
3 biji epal merah atau hijau
2 biji buah lai
2-3 sudu besar gula
1 inci kulit kayu manis
1 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
1 biji telur untuk sapuan

Cara memasak inti:

1. Kupas kulit lai dan epal. Dadu kecil.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama kulit kayu manis dan gula. Tambah 2 sudu besar air. Hidupkan api sederhana dan kacau campuran hingga epal dan lai agak lembut. Tambahkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga inti pekat. Tambah sedikit lagi gula jika kurang manis. Ketepikan sebentar.
Membuat danish:

1.Keluarkan pastry dari 'freezer'. Susun di dalam loyang yang dilengser sedikit mentega. Potong pastri seperti gambar

2. Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celsius. Sapukan bahagian tepi danish dengan telur. Bakar paf atau danish selama 15 minit atau permukaannya keperangan. Sedia dinikmati

Bawal Kukus Bertaucu

Salam sejahtera, salam bahagia dan salam ceria semua... sedar tak sedar 2 hari lagi cuti sekolah akan tiba lagi... insyaAllah kali ni, K.An sekeluarga akan pulang ke kampung bertemu keluarga tercinta di sana. Kebetulan Mak saudara K.An akan melangsungkan perkahwinan.. elok sangatlah tu.. Maknanya musim kenduri kahwin pun datang lagi.

Bila dah banyak makan lauk daging, nasi minyak dan ayam tu, sesekali nak diselangkan juga dengan ikan.. Jadi, kali ni K.An bawakan satu lagi resepi ringkas yang kalau diletakkan di depan Tom Collichio (Top Chef- ch 702) awal-awal lagi dia tolak tepi..heheheh... dia kata resepi ringkas tak diterima untuk tahap chef.. takpelah... ni tahap ibu-ibu dan nenek kat rumah (kata Fabio...) ringkas, tapi sedap tau..
Resepi campak-campak daripada K.An:

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

1 ekor ikan bawal saiz sederhana
1 peket taucu BILAL- 2 sudu besar
1 labu bawang besar dihiris nipis
1 tangkai cili hijau dan 1tangkai cili merah-dihiris
1 sudu teh air asam jawa
1 inci halia dihiris halus
1/2 sudu teh serbuk lada hitam- ikut citarasa
1 batang serai dititik
sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Bersihkan ikan dan lumurkan sedikit garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas.
2. Panaskan pengukus. Masukkan semua bahan lain kedalam bekas berisi ikan tadi. Kukus ikan selama 15-20 minit atau sehingga ikan masak. Sedia dihidangkan bersama nasi, air asam ataupun sambal belacan dan ulam-ulaman.

Friday, March 4, 2011

Gulungan Daging Seleraku... sajian petang

Waktu petang macam ni, surirumah macam K.An dok sibuk fikir nak sediakan juadah minum petang pulak. Almaklum, kalau asyik goreng pisang, cekodok, dan cucur udang gerai Kak Mah je hari-hari, turun le saham kan... sesekali, buatlah juadah yang lain sikit. Barulah suami dan anak-anak senyum lebar..." tak mau dah yang lain.."

Tak ada idea, puan-puan boleh cuba resepi ni... mudah dan mengenyangkan. Kalau tak nak minum petang, boleh sediakan untuk sarapan.

Resepi ni K.An olah sendiri berpandukan gulungan daging yang sepertinya yang dihidangkan oleh rakan K.An- Siti Khadijah masa di Bandar Tasik Puteri dulu-dulu. Cuba sendiri nanti ye..

Bahan-bahan: menghasilkan 15 gulungan daging

200 gm daging kisar Ramly ( 1/2 peket 400gm)- masukkan dalam penapis halus. lalukan air untuk membersihkan daging. toskan
1 tangkai cili merah dicincang
1 labu bawang besar (saiz kecil) didadu kecil
1 biji kentang didadu kecil- (ataupun dicincang kasar)
2 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh serbuk cili -ikut citarasa (K.An gunakan 1 peket chilli flakes Domino Pizza)-tak cukup pedas
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
minyak untuk menumis
Roti sandwich secukupnya
2 biji telur-campur sedikit garam dan dipukul sedikit

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak. tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga layu.
2. Masukkan daging dan goreng hingga daging masak dan kering sedikit airnya. Masukkan sos tiram, sos cili, kentang dan serbuk cili. Masak hingga kentang empuk
3. Tambahkan garam dan gula. Perlahankan api. Setelah cukup rasa, taburkan tepung gandum dan kacau sebati agar inti pekat. Matikan api dan sejukkan sebentar.

Penyediaan roti

1. Gelek roti dengan pencanai agar nipis. Panaskan kuali leper dan letakkan sedikit margerin. Letakkan inti secukupnya, dan gulung roti. Sapukan sedikit telur di tepi roti sebagai pelekat.

2.Golekkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi. Panggang di dalam kuali leper hingga permukaan roti keperangan dan telur masak. Sedia dihidang panas atau sejuk.


Lemak Kuning Nangka dengan Udang

Setiap kali ke pasar, K.An sibuk mengira penjimatan yang akan kita dapat kalau kita tinggal di kampung yang dikelilingi dengan pelbagai tumbuhan dan sayuran yang ditanam sendiri. Kalau sehari jimat Rm 10, kalau setahun kan dah jadi lebih Rm 3600... banyak juga tu.. boleh simpan dalam tabung Haji... 4 tahun dah boleh pergi Mekah... hmmm... memang menarik.... antara yang selalu dijumpa di kampung dan tak habis-habis dimakan, ialah nangka muda ni.. selain dimakan sendiri, boleh juga dijual.. hmmmm...ok Bang, 3 tahun lagi kita balik kampung je lah... heheheh...

Entah kenapa sejak akhir-akhir ni terasa begitu laju mengalirnya sumber dari dompet K.An ni...yang akhirnya membawa kami ke pasar borong Selangor di sini.. almaklum, bila semua barang naik, kenalah pandai berjimat.... alhamdulillah, selepas ni, memang beli ikan dari pasar borong je.. walau sibuk, kena cari masa juga ke sana.

Oklah.. berbalik ke tajuk lemak kuning nangka ni... dah banyak kali buat tapi rasany belum ada dalam periuktanah. lauk orang kampung yang mudah... dulu-dulu mak K.An masak campur dengan ikan darat. ikan puyu ataupun ikan sepat yang dijala dari parit di tepi bendang.. sedaaap..
Resepi biasa-biasa je, ikut sedap tekak..

Bahan-bahan:

300 gm nangka muda- potong kecil dan rebus hingga empuk- toskan. nak tahu nangka dah lembut, warnanya akan bertukar jernih selepas direbus

**4 ulas bawang merah
**2 ulas bawang putih
** 1/2 inci halia
** 3 tangkai cili padi
**1 tangkai cili merah
1 batang serai- dititik
2 cawan santan cair
1/2 cawan pati santan.
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
udang harimau secukupnya

Cara membuatnya:

1. Tumbuk Bahn bertanda ** hingga halus. Masukkan ke dalam periuk bersama nangka, udang, santan, serai dan serbuk kunyit. Didihkan.

2. Perlahankan api dan masukkan pati santan. Masukkan garam dan sedikit gula. Setelah mendidih sekali lagi, kacau sebentar dan matikan api. sedia dihidang

Monday, February 28, 2011

Banana Puff


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Setelah K.An cuba sendiri menghasilkan pastri puff untuk croissant, barulah K.An pergi menjelajah pasaraya besar bagi mencari 'pastry puff' yang dah siap. Almaklum, dah terbukti, tak cukup masa nak buat sendiri sedangkan ingin sangat nak buat danish dan aneka paf pastri yang jadi kegemaran K.An.

Kebetulan masa keluar bawak Asma' beli barang keperluan di Tesco Kajang, terjumpalah puff pastry jenama Kawan yang dah lama k.An cari. (di C4 Putrajaya sebelum ni tak pernah ada. Di Mydin pun tak ada) Mat Gebu dan Kak Rinn pun gunakan jenama yang sama dalam menghasilkan pastri puff mereka. Memang betul, mudah sangat dan hasilnya sangat
memuaskan. harga pun murah... Kalau ada stok di dalam 'freezer', kalau ada tetamu datang terkejut, tergempar, boleh sediakan juadah istimewa dalam masa yang singkat.Untuk cubaan pertama, K.An buat puff pisang ni.. atau kata 'omputih'... banana puff.

Bahan-bahannya:

1 peket 'puff pastry' jenama Kawan- 10 keping semuanya
5 biji pisang emas, awak atau pisang yang tidak berair
2-3 sudu besar gula- tambah jika ingin lebih manis
1 biji telur- dipukul sedikit

Cara membuatnya:

1. Lecek pisang hingga halus dan gaulkan dengan gula. Keluarkan pastri dari freezer dan susun di dalam loyang yang telah dilengser mentega.

2. Isikan inti pisang secukupnya. Lipat 2 pastri dan tekan kelilingnya dengan garpu. Sapukan telur yang telah dipukul sedikit di permukaan paf.

3. Panaskan oven ke suhu 200 darjah Celsius. Bakar paff selama 10-15 minit atau sehingga permukaan paf keperangan.
****intinya boleh dipelbagaikan.. nak yang manis, masin mahupun pedas.. sehingga hari ni K.An dah buat 2,3 jenis.. nanti K.An kongsi di sini..


Wednesday, February 23, 2011

Nasi Goreng Pancarona... Rumah kedua dan Kes tak Ada bahan

Di musim cuti Tahun Baru China lepas, macam-macam perkara berlaku dan macam-macam aktiviti telah dijalankan.. Kami sekeluarga tak balik kampung kali ni sebab nak meluangkan masa bersama anak-anak sendiri pulak. Almaklum, bila dah masuk asrama, makin sedikit masa yang dapat dikongsi bersama. Selalunya kami suka jalan-jalan sambil makan-makan di rumah kedua kami...
K.An pernah cerita dulu yang kalau ada makanan yang macam tak habis tu, K.An akan bungkus. Ajak anak-anak naik kereta, pergila 'ronda' mana-mana.. Tak sempat ke mana, habislah bekalan makanan yang dibungkus tadi... Tak kisahlah apa, mee/ mihun/kue-teow goreng, cekodok, sandwich ataupun nasi goreng.. Memang tak rugi. Itu sebabnya K.An gelarkan kereta kami tu, rumah kedua.. tempat di mana kami sekeluarga berkumpul dan beramah mesra gitu...hehehheh..

Alkisah Nasi Goreng pancarona ni, tercipta disebabkan banyak bekalan bahan memasak terputus kerana Cuti Tahun Baru Cina. K.An kehabisan bawang merah dan minyak masak... sudahnya di petang Isnin selepas Cuti tahun Baru Cina, K.An masak nasi goreng ni dan ajak anak-anak naik kereta ke Bangi.. Walaupun bahan ala kadar, tapi laku nasi ni sebab dimakan di dalam kereta... perut pun dah terisi, hati pun senang.

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 3 orang)

3 cawan nasi putih
1 keping dada ayam- didadu kecil
2-3 tangkai cili api akar- diketuk (boleh lebihkan jika suka lebih pedas)
1 labu bawang besar holland- dihiris
3 ulas bawang putih diketuk
1 tangkai cili merah dan 1 tangkai cili hijau- dihiris serong
1 sudu teh sos tiram
2 biji telur kecil
sedikit sayur campur atau kacang panjang dan lobak merah dihiris kecil-kecil
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak gorengan ikan

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak gorengan ikan di dalam kuali. Masukkan ayam dan goreng sebentar hingga terbit bau harum.

2. Masukkan bawang besar, cili api, cili merah dan hijau dan tumis lagi hingga layu. Masukkan pula bawang putih. Kacau sebentar dan masukkan sos tiram juga sayuran.

3. Tambah sedikit air agar sayuran masak. Setelah sayuran masak, pecahkan telur. Biar sebentar agar telur masak sedikit. Masukkan garam dan sedikit gula.

4. Akhir sekali, masukkan nasi dan gaul rata semua bahan. Sedia dibungkus dan dimakan bersama keluarga.

*** istimewanya nasi ni ialah rasa bawang besar,cili merah dan cili hijau serasi dikunyah bersama ketulan ayam dan nasi yang enak.

Tuesday, February 22, 2011

Iklan daripada Munirah... sayang semua..


Assalamualaikum...

Ramai yang bertanyakan khabar Munirah.. Munirah sihat-sihat je.. Munirah dah pandai makan. Ummi masak bubur nasi + kentang.. Menu yang paling disukai.. Munirah sedang membina badan.. Tak percaya? tengoklah sendiri..

Berkelah dengan ummi, abi, kakak2 dan abg Iqbal (takde kat gambar)
Munirah dah boleh ikut makan kat luar.. dah boleh duduk kat 'baby chair'
Orang lain main-main, Munirah rehat jelah...

Friday, February 18, 2011

Kuih Bakar Bijan- Chef Hanieliza

Assalamualaikum semua... semoga ceria selalu di pagi Jumaat penghulu segala hari.. kepada kaum Adam, jangan lupa solat Jumaat hari ni ye.. Kaum Hawa, kalau ada yang bercadang nak window shopping tu, beringat-ingatlah.. kalau membeli tu, jangan membazir. Beli yang perlu sahaja, kalau ada duit lebih, sedekah je kat masjid dan kepada yang lebih memerlukan.

Beberapa minggu lepas, di majlis baca Yassin rumah rakan dan jiran K.An- Yana, para tetamu dijamu minum petang yang sungguh enak. Antara juadahnya ialah kuih bakar bijan... katanya, sumbangan tetamu yang hadir. Tak sempat bertanya, balik rumah K.An cari balik resepi-resepi yang disalin. Terjumpalah resepi yang K.An salin dari blog eiramalik.blogspot.com. Dah buat, memang sedap... apa taknya, resepi chef hanieliza yang dah buat banyak buku masakan tu.... cukup rasa lemaknya dan lembut teksturnya..

Terima kasih eiramalik dan chef Hanieliza...
Bahan-bahan:(menghasilkan 1 loyang bersaiz 8X8 inci)

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat (1 cawan pati santan + 1 cawan air)
3 cawan jus pandan (kisar 10 helai daun pandan dengan 3 cawan air- tapis)
1 cawan gula pasir- K.An buangkan 2 sudu besar untuk kurangkan manis
3 biji telur A
2 sudu besar margerin- kalau nak senang sebati, cairkan dulu- **boleh kurangkan sikit
1 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau
2 sudu besar bijan

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celsius. Gunakan api atas dan bawah.
2. Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati menggunakan whisk. Tapiskan ke dalam loyang yang telah dilengser dengan margerin. Tabur bijan dan bakar selama 1 jam atau kuih masak. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.

**K.An letakkan loyang di rak bawah oven agar kuih masak elok atas dan bawah. K.An juga gunakan 2 sudu besar penuh margerin. Bila kuih masak minyak naik ke permukaan kuih, terpaksalah K.An lap dengan kertas tisu. Jadi, bila buat nanti, kurangkan margerin tu ye sebab santan dah berminyak. Tapi kuih ni memang menjadi elok dan sedap.

Bila kawan-kawan Telefon....

Akhir bulan Januari, K.An dan anak-anak diserang demam selsema dan batuk... Dah lama tak kena.. Bila tukar musim je.... tak tahan badan ni... Malaysia pulak dilanda banjir di sana-sini. kali ni Pahang dan Johor pula Allah turunkan hujan lebat sehingga mengakibatkan banjir besar. Itulah peringatan Allah sebenarnya.. ambil pengajaran, jaga alam sekitar dan tunaikan tanggungjawab sebagai insan khalifah di muka bumi. Dalam demam-demam pun, ada pulak rakan-rakan dan saudara-mara yang telefon.. macam biasalah... nak tempah..

Buat masa ni K.An memang cuma memenuhi tempahan rakan-rakan dan saudara-mara terdekat je. Almaklum, anak-anak kecik lagi ni agak susah nak buat projek besar-besaran. Tak terdaya.. lagipun K.An pentingkan kualiti dan rasa masakan. Bila masak ni, hati kena tenang, baru jadi elok..
Masalode dan kuih keria ni, kawan baik K.An, Linda yang tempah untuk majlis baca yasin di tempat kerjanya.. terima kasihlah sudi menempah dengan periuktanah..
Pada hari Jumaat yang sama, K.An buatkan juga tempahan ikan Bakar dengan air Asam untuk 30 orang, tempahan Nazirah sepupu K.An untuk makan tengahari di pejabat dia...(kalau nazirah telefon, memang tak tolak rayuan manis dia...hihihi).... dan hari tu juga K.An bawak tentera kecik pergi ambik kakak Asma' dari asrama.... fuhhh... hari yang padat, walaupun demam..

Wednesday, February 2, 2011

Croissant dan chicken-mayo sandwich

Idea nak buat croissant sendiri ni dah laaaama sangat dipendam.... almaklum, tak pernah pergi kelas atau kursus membuat croissant ni.. harapkan belajar dari blogger lain dan buku masakan je. Kena pulak masa yang terhad... asal nak buat, ada je halangannya. Tapi bulan Disember lepas, masa cuti sekolah panjang, sempatlah K.An mengumpul tenaga bagi menjayakan projek menghasilkan croissant sendiri. Walaupun tak secantik yang dibuat professional chef, tapi rasanya sungguh sedap. (sebab boleh ulang buat lagi) Agak rumit dan susah tapi berbaloi mencuba jika ada masa lapang. Kali pertama buat, saiznya agak kecil, jadi bila kali ke dua, K.An besarkan sikit dan alhamdulillah adalah rupa croissant...

Sebenarnya K.An suka sangat chicken-mayo sandwich menggunakan roti croissant yang dibeli di Dunkin Donut. Puas makan... siapa yang belum cuba, cubalah beli.. rasa sendiri kesedapannya..
Bila sebut Dunkin Donut pulak, teringat adik-adik junior K.An di Aisyah College, UIA yang rajin buat kerja part-time di Dunkin Donut- Hospital Universiti, setiap hari lepas kuliah. Ita, Atie, Sher dan Liza.... selalu juga bawak balik bekalan lepas habis kerja. Rajin adik-adik K.An ni.. walaupun penat tapi enjoy je. Pengalaman dapat, duit extra pun dapat. Dah lebih 15 tahun tak jumpa mereka ni... rindu rasanya...

Oklah... bernostalgia la pulak. Resepi kali ni sekadar berkongsi je.. tak payahle buat kalau tak ada masa... remeh sikit kerjanya.. Tukang masak pro yang baca entry ni janganle gelakkan K.An ye.. almaklum, belajar sendiri.."idakle cantik ghupe croissant teman nih..hihiihi.."

Resepi asal dan teknik membuat dari buku Aneka Roti oleh Saadiah Mohamad terbitan Alaf 21 Sendirian Berhad.

Bahan-bahan:

125 gm tepung berprotein tinggi (tepung roti)
100 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam
25 gm mentega dicairkan
120 gm margerin pastry(untuk lipatan)- boleh beli dari kedai bahan-bahan bakeri
1 biji kuning telur- untuk disapu di permukaan croissant

Bahan (A) dilarutkan
100 ml susu segar
50 gm gula kastor
7 gm yis segera

1biji telur

Cara membuatnya:

1. Ayak tepung roti dan garam ke dalam mangkuk adunan. Masukkan telur dan margerin. Gaulkan hingga rata.

2. Tuangkan bahan A. Uli doh hingga lembut dan kenyal. (uli selama lebih kurang 15 minit) . Bulatkan doh, masukkan ke dalam mangkuk. Tutup dengan tuala dapur atau cling wrap. Biar doh naik selama 40 minit atau dua kali ganda.
3. Canaikan doh sekali lagi hingga lembut. Masukkan margerin pastri seperti gambar di atas. Margerin pastri juga perlu dicanai beralaskan plastik supaya sesuai besar dan lebarnya dengan doh. Buat proses lipatan seperti di atas.

4. Balut dengan cling wrap dan rehatkan selama 20 minit di dalam freezer. Selepas 20 minit canai leper doh bentuk segiempat panjang dan ulang melipat seperti di atas.(tak perlu letak margerin pastri lagi). Rehatkan lagi di dalam freezer. Ulang proses sama selama 3 kali.
5. Setelah dikeluarkan dari freezer, canai doh pastri seperti gambar. Lebar yang dicadangkan ialah 25 sm dan 2 mm tebal. Boleh ikut saiz yang dikehendaki juga.

6.Potong doh menjadi bentuk segi tiga seperti gambar. gulung dan bentukkan seperti bulan sabit. Letakkan di dalam loyang pembakar dan biarkan croissant naik dua kali ganda. Panaskan ketuhar ke suhu 200 darjah Celcius dan bakar croissant hingga ke perangan.

***hati-hati ketika proses membakar. kurangkan sedikit suhu kalau rasa nak terhangit croissant tu mcm K.An punya... huhuhu...
Dah siap... dapat banyak jugak... tapi sekejap je habis bila dah dijadikan chicken-mayo sandwich. Yang pasti, saki baki lebihan doh tu, K.An gulung dan bakar sekali. Makan macam tu saja pun sedap.
Nak buat sandwich senang je. .. boleh guna isi ayam goreng, salad, sos, mayonaise. Belah dua roti dan isikan semuanya. K.An perapkan dada ayam dengan sedikit paprika, lada hitam, rosemary kering,garam dan madu. Panggang dan hiris nipis. sedap tau...

Thursday, January 27, 2011

Sotong Tiga Rasa

Sesuai sangat dipadankan dengan tomyam, kerabu mangga dan kailan ikan masin, sotong 3 rasa ni melengkapkan lagi hidangan untuk seisi keluarga. Makan tengahari boleh, makan malam pun boleh juga.

Kita tengok resepinya:

Sumber: Encik Mohd Naim bin Omar dan Puan Hazura binti Kusman dari Medan Ikan Bakar, Jalan Jati Pantai Jeramn, Kuala Selangor- disiarkan dalam majalah Rasa Edisi AidilFitri 2008 (terima kasih banyak En. Naim n Puan Hazura, sedap sotong 3 rasa ni..)


500 gm sotong sederhana besar- bersihkan, potong ikut citarasa
3 ulas bawang putih dihiris halus
1 labu bawang besar dicincang
5 biji cili api akar-dicincang ***ikut ketahanan pedas
4 tangkai cili merah dibuang biji dan dicincang
1 sudu makan cuka
3-5 sudu makan sos Thai- K.An gunakan sos Thai Maggie
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sayuran seperti bunga kobis, kacang buncis dan jagung manis-ikut citarasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Goreng sebentar sotong untuk mengeluarkan airnya. Angkat dan ketepikan.

2. Gunakan minyak dan kuali yang sama, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
3. Masukkan cili merah dan cili padi. Kacau sebentar.Masukkan sayuran dan sedikit air. Biarkan sayuran masak sedikit.
4. Masukkan cuka dan sos Thai. Masukkan sotong yang telah digoreng tadi. Perlahankan api dan gaul sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sedia dihidang bersama nasi putih dan lauk-pauk lain.


****Tambahkan sos Thai jika ingin kuah yang lebih banyak..

Kudapan Minum Petang- Kek Cawan Pandan dan Mangga

Salam penuh keceriaan daripada K.An untuk semua... terutamanya kepada yang masih setia melayari Periuktanah dan mencuba resepi-resepi yang ada di sini. Walaupun terkejar-kejar dengan tugas seharian, jangan biarkan dapur di rumah tak berasap... almaklum, kemahiran memasak ni, kalau tak digilap, berkarat juga akhirnya nanti..

Hampir sebulan anak kedua K.An (Asma') di asrama, K.An dah mula menyesuaikan diri dengan ketiadaan tangan kanan di rumah(hehehhehh...betul la tu..). Sebelum ni, kalau K.An sibuk di dapur, boleh juga Asma' tengokkan adik-adik, tapi sekarang...kenalah buat semuanya... almaklum Sarah bila balik sekolah..dah me'lepek' keletihan. Nak buat kerja sekolah lagi... abang Azam pun sama.. sibuk belajar lagi, aktiviti masyarakat lagi.... Macam tu lah ceritanya..

Dah puas melalut, pagi ni K.An nak kongsi resepi kek cawan yang mudah diingat, bahan pun senang dan rasanya sedap. Tidak kering dan tidak terlalu manis. Rasanya boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing.

Resepi ni K.An dapat daripada Majalah Rasa Edisi AidilFitri 2008. Sumbangan Puan Noraini Adnan. Macam-macam cup-cakes yang dia buat. Semuanya nampak sedap. Apa pun ini resepinya ye....

Bahan-bahan: (menghasilkan 8-10 kek cawan saiz M)

60 gm margerin
60 gm tepung berserbuk penaik (tepung kek)
40 gm gula halus (dah cuba nanti, boleh kurangkan gula jika ingin kurang manis)
1 biji telur
20 ml susu segar (k.An guna susu cair je)
1/2 sudu teh esen vanilla/ setitik perisa pandan dan pewarna hijau

Cara membuatnya:

1.Masukkan margerin dan gula ke dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang.
2. Masukkan telur dan tepung. Putar lagi hingga sebati.
3. Seterusnya, masukkan susu dan perisa pandan. Putar sebati.
4. Panaskan oven ke suhu 180 darjah celsius. Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas yang diletak didalam bekas tahan panas atau dalam mangkuk kek cawan 3/4 penuh.
5. Bakar selama 15-20 minit. Sedia dinikmati. Kalau suka boleh hias dengan krim mentega.

****nanti K.An masukkan entry yang ada krim mentega pulak ye...
Yang ini K.An campurkan 1 sudu besar pati Mangga Sunquick ke dalam adunan. Siap le cup-cake mangga...yummy..
Anak-anak tak suka krim mentega, tu sebabnya buat kosong begini... sekejap je hilang dari pandangan..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin