Salam penuh keceriaan daripada K.An untuk semua... terutamanya kepada yang masih setia melayari Periuktanah dan mencuba resepi-resepi yang ada di sini. Walaupun terkejar-kejar dengan tugas seharian, jangan biarkan dapur di rumah tak berasap... almaklum, kemahiran memasak ni, kalau tak digilap, berkarat juga akhirnya nanti..
Hampir sebulan anak kedua K.An (Asma') di asrama, K.An dah mula menyesuaikan diri dengan ketiadaan tangan kanan di rumah(hehehhehh...betul la tu..). Sebelum ni, kalau K.An sibuk di dapur, boleh juga Asma' tengokkan adik-adik, tapi sekarang...kenalah buat semuanya... almaklum Sarah bila balik sekolah..dah me'lepek' keletihan. Nak buat kerja sekolah lagi... abang Azam pun sama.. sibuk belajar lagi, aktiviti masyarakat lagi.... Macam tu lah ceritanya..
Resepi ni K.An dapat daripada Majalah Rasa Edisi AidilFitri 2008. Sumbangan Puan Noraini Adnan. Macam-macam cup-cakes yang dia buat. Semuanya nampak sedap. Apa pun ini resepinya ye....
Bahan-bahan: (menghasilkan 8-10 kek cawan saiz M)
60 gm margerin
60 gm tepung berserbuk penaik (tepung kek)
40 gm gula halus (dah cuba nanti, boleh kurangkan gula jika ingin kurang manis)
1 biji telur
20 ml susu segar (k.An guna susu cair je)
1/2 sudu teh esen vanilla/ setitik perisa pandan dan pewarna hijau
Cara membuatnya:
1.Masukkan margerin dan gula ke dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang.
2. Masukkan telur dan tepung. Putar lagi hingga sebati.
3. Seterusnya, masukkan susu dan perisa pandan. Putar sebati.
4. Panaskan oven ke suhu 180 darjah celsius. Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas yang diletak didalam bekas tahan panas atau dalam mangkuk kek cawan 3/4 penuh.
5. Bakar selama 15-20 minit. Sedia dinikmati. Kalau suka boleh hias dengan krim mentega.
No comments:
Post a Comment