Sunday, November 30, 2008

Sarapan ala hotel.. Omelette

Jemu dengan sarapan berat...? Jemu dengan roti canai..? Jemu dengan roti bakar..? Cubalah omelette... ala-ala hotel gitu..!
Apa taknya, kalau rumah kita dah dihias lebih cantik daripada hotel, apa salahnya hidangan di dapur pun sama 'class' dengan hotel. Lagipun bukannya susah nak disediakan, cuma dengan teknik berbeza, dah jadi hidangan berbeza.



Bahan-bahan:

100 gm isi ayam dicincang(boleh tambah udang yang dibuang kulit atau isi ketam)
1/2 labu bawang besar didadu
1 sudu besar susu segar (kalau takde, tak payah letak)
2 sudu besar margerin
3 biji telur
sedikit garam
Sedikit cendawan didadu
1/4 biji tomato didadu
sedikit daun sup dihiris halus
sedikit cili merah dicincang

Cara-cara:

1. Panaskan kuali tidak melekat (non-stick pan). Masukkan 2 sudu besar margerin.

2. Masukkan isi ayam, goreng seketika. Jangan keluarkan, terus masukkan bawang, cili, cendawan dan cili merah. Kacau hingga bawang agak kekuningan.

3. Pecahkan telur di dalam mangkuk. Campurkan secubit garam, susu segar, daun sup dan tomato. Pukul sedikit guna garpu.

4. Masukkan dalam kuali. Kacau cepat-cepat agar bahan rencah rata.. sekejap je... dan ratakan telur dengan mengangkat kuali seperti mendadar ketayap.

5. Bila nampak bahagian atas telur dah masak, lipat telur seperti apam balik. terbalikkan dan biar sebentar sebelum diangkat..
6. Hidang bersama sos cili dan mayonaisse.

Resepi ni pun direka selepas tengok chef kat hotel masak masa sarapan...

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin