Ada banyak cerita yang nak dikongsi, tapi boleh juga jenguk Resmipadi
atau fb k.an atau Suara Hati (untuk gambar-gambar di Kenyir)
Kali ni lebih puas hati sebab dah bersedia bekalan secukupnya untuk masak-masak di sana. Memang berbaloi.
Sampai je di Rumah Peranginan Persekutuan Tasik Kenyir tempat kami menginap, terus k.an sediakan bahan mentah untuk minum petang.
K.An masak mihun sebab letih angkut barang tadi, perut pun dah berkeroncong... kena makan berat sikit.. mihun ni memang versi ala kadar tapi rasanya tetap sedap.. alhamdulillah
1 bungkus mihun (direndam air biasa 15 minit)
1 labu bawang besar dihiris nipis membujur
3 ulas bawang putih dihiris
1 sudu teh serbuk cili dicampur 1/2 cawan air panas
5 sudu besar sos cili
segenggam udang kering direndam air panas 5 minit, kemudian tumbuk halus
1/2 cawan isi ayam dipotong kecil (sempat beli ayam sebelum naik bot)
2 biji telur
3-5 sudu besar kicap manis ikut citarasa
1 sudu teh garam
sayuran jika ada... (k.an tak letak sebab tak bawak pun)
Cara membuatnya:
1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Goreng isi ayam hingga wangi dan nampak keperangan. Terus masukkan bawang besar, bawang putih dan udang kering. Tumis 2 minit.
3. Masukkan serbuk cili yang telah dibancuh tadi. Tumis lagi. Masukkan sos cili, 1/2 cawan air, kicap dan garam.
4. Masukkan telur. Biar masak sedikit baru dikacau hancur.
5. Masukkan 1 cawan air. Didihkan. Masukkan mihun. Kacau rata. Tambahkan air jika mihun belum cukup lembut. Gaul rata hingga semua bahan sebati dan mihun masak. Angkat dan hias ikut citarasa...
No comments:
Post a Comment