Friday, June 19, 2009

Sup Daging Tumis Darat

2, 3 hari ni tak berapa ada selera nak makan ayam atau ikan... daging je rasanya boleh jalan... Anak-anak pulak asal ada kuah warna merah... ok je.. sudahnya, K.An masak sup daging dipadankan dengan daging masak merah. K.An tumis darat je sup tu... senang.. resepi daging masak merah dah ada, jenguk je kat entri lepas2 ye...

Bahan-bahan:

200 gm daging pejal campur dengan daging yang ada lemak-lemak sikit
(potong nipis dan kecil supaya cepat empuk)
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar rempah sup (serbuk)
1 batang celeri dipotong serong
1 biji kentang dikupas dan belah 6
karot jika suka
daun sup dan bawang secukupnya

Cara membuatnya:

1. Rebus daging dengan api sederhana hingga mendidih. Perlahankan api apabila mendidih dan biar mereneh hingga daging empuk.
2. Masukkan rempah sup, kentang, seleri, karot dan garam secukupnya.
3. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis rempah tumisan bersama bawang merah, putih dan halia hingga wangi. Curahkan ke dalam sup dan biar seketika. Tutup api dan taburkan daun sup, bawang sebelum dihidang.

***kalau nak rasa macam sup siam, perah je limau nipis dan ketuk 3 biji cili api, lepas tu campak je dalam sup tu...

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin