Assalamualaikum... salam penuh keriangan untuk semua....
Yang ini menu minum petang Jumaat lepas ye... kepada yang teringin tu, ampun maaf le... dah 'abish'... kalau nak, lain kali kita buat lagi..
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5-8 orang)
1 peket laksa basah (beli kat pasar)
***tak perlu direbus, cuma celur sebentar dalam air mendidih dan toskan. Kalau beli laksa beras basah, cuma lalukan dengan air panas dan toskan)
3 ekor ikan sardin dan 2 ekor ikan kembung- itu stok yang ada..heheh..
-rebus bersama 3 keping asam keping hingga masak
5 biji cili kering- celur
2-3 biji cili padi
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 sudu besar belacan- boleh tambah kepada yang suka rasa belacan
air secukupnya bersama air rebusan ikan
secekak daun kesum
bunga kantan dihiris nipis- jika ada
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Keluarkan ikan dari periuk. Asingkan isi dengan tulang. Masukkan ke dalam pengisar bersama 1 cawan air rebusan.
2. Masukkan cili padi, cili kering, belacan, bawang besar, bawang putih dan kisar halus.
3. Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk. Tambah air lebih kurang 2 cawan lagi (termasuk air rebusan ikan bersama asam kepingnya). Masak hingga mendidih.
4. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan garam secukupnya. Jika kita menggunakan ikan yang segar, kuah laksa akan terasa manisnya. Tapi kalau rasa kuah tu tak berapa manis, boleh tambah sikiiiit gula. Biar kuah mereneh di atas dapur dan bolehlah diceduk kuah untuk dihidang bersama laksa dan bahan taburan .
Bahan taburan:
daun selom- hiris halus
bawang besar-hiris halus
timun- hiris panjang
nenas muda
limau kasturi/ nipis
telur rebus
**** dah lama teringin nak makan laksa.. 'order' kat Mun tak sampai-sampai..heheh... terpaksalah k.An buat sendiri....
1 comment:
Salam .. nampak harum berseri
Post a Comment