Dah lama tak cerita pasal lauk-pauk, hari ni K.An kembali dengan selera kampung- selera Perak Tengah.... (Peghok bunyinya...)
Teringat zaman K.An dan kawan-kawan buat program Motivasi dan keluarga angkat di Layang-layang Kiri, Parit, Perak. Masa tu musim buah-buahan dan setiap hari makan lauk-pauk kampung berasaskan tempoyak... tak jemu-jemu, malahan berselera tiap-tiap hari. Di sinilah K.An belajar buat tempoyak masak ni... Cuba, jangan tak cuba ye..
1 cawan tempoyak (seeloknya yang dibuat sendiri-sebab pasti asli daripada durian)
1/2 cawan ikan bilis siap dikopek, rendam sebentar
10 tangkai cili api akar
Cara membuatnya:
1. Toskan ikan bilis dan tumbuk kasar. Ketepikan dulu. Tumbuk halus cili api. Campurkan dengan ikan bilis.
2. Hidupkan api perlahan. Masukkan tempoyak, ikan bilis dan cili padi. Masukkan 2 sudu besar air. Gaul perlahan-lahan hingga sambal pekat dan berkilat. Gaul rata. Tak perlu tambah garam kerana tempoyak sudah masin. Padamkan api dan sedia dihidang.
4 comments:
uishhh cedap nihhh! ade ikan masin sepat plak tuh! nyum nyummm...
tak tahan cikmanggis tengok sambal tempoyak and the gangs ni..fuhh..sedap!!
Kak An.. betolla...kalo ade tempoyak, memang hari2 berselera makan.. diet2 tuh simpan dalam laci jer... huhuhu... sangat terliur bila tgk tempoyak... sangat jeles sebab tak dapat makan :(
K.An nie yg tak tahan nie lemak labu + tempoyak + ikan sepat masin nyum nyummmmmm.....
Post a Comment