Wednesday, January 28, 2009

Keledek dan Pisang Goreng Rangup

Minum petang dengan sajian pisang goreng, keledek goreng atau cempedak goreng sudah sinonim dengan masyarakat Malaysia. Sebabnya sajian ini mudah didapati samada dibeli siap di gerai-gerai di tepi jalan atau disediakan sendiri di rumah. Tambah pula kalau musim hujan. Pekena teh o panas atau kopi o panas dengan pisang goreng, memang tak cukup sepinggan..

Walaupun mudah, tapi tak semua yang tahu macamana nak menyediakan bancuhan tepung yang rangup bila digoreng dan dihidang. Ada yang guna tepung rangup yang dah siap dijual, ada yang guna tepung beras campur air kapur, ada yang guna tepung gandum campur tepung beras dan pernah juga K.An belajar dengan seorang kawan, guna tepung beras campur perahan air limau nipis.
Resepi yang K.An beri ni, yang mudah sahaja..:


Bahan-bahan:(hidangan untuk 2 orang)

5 biji pisang awak separa masak dikupas kulit dan belah dua

2 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar tepung goreng pisang Adabi

1 sudu besar tepung beras

1/2 cawan air

1/4 sudu teh garam

****( sudu besar penuh)

Cara-cara:

1 Bancuhkan adunan di dalam mangkuk dan gaul hingga sebati. Masukkan pisang dan gaul rata.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng pisang hingga keperangan.

3. Hidangkan ketika masih panas. Pisang goreng akan kekal rangup sehingga 20 minit selepas digoreng dan diletak di dalam pinggan.

*** Gunakan sukatan sama untuk keledek tetapi hiris keledek nipis-nipis dan hidangkan keledek goreng dengan madu atau gula.

1 comment:

sahabat kecil said...

kalu xde tepung goreng adabi camne eh? xde adabi kat dublin....hehehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin