Tuesday, January 6, 2009

Sambal Tempe

Disebabkan berkawan dengan ramai kawan-kawan berketurunan Jawa masa di UIA dulu, makan terjangkitlah juga sedikit sebanyak kesukaan terhadap tempe ni. Bukan sikit-sikit, kadang-kadang lebih daripada orang Jawa sendiri... Apa taknya, kalau goreng tempe untuk dibuat sambal, sebelum jadi sambalnya dah separuh mangkuk K.An 'belasah' macam tu je.. Memang sedap... rangup dan masin-masin. Ummmp..


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

2 peket tempe (dipotong nipis)
5 ulas bawang merah, 1/2 labu bawang besar dan
2 ulas bawang putih dikisar
segenggam ikan bilis yang telah dikopek
1 biji kentang dihiris nipis
1 cawan cili kisar
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Lumurkan tempe dengan garam dan kunyit. Renjiskan sedikit air agar garam dan kunyit sebati.

2. Goreng tempe, ikan bilis dan kentang berasingan hingga garing. Ketepikan.

3. Ambil 3 sudu besar minyak gorengan tadi dan masukkan ke dalam periuk. Tumis bawang yang dikisar hingga wangi.

4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Tambahkan sedikit air. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Kacau hingga sambal pekat. Tutup api dan masukkan tempe, ikan bilis goreng dan kentang. Gaul rata dan sedia dihidang.

*** Lebihkan gula untuk sambal tempe berbanding sambal lain, bagi mengekalkan kerangupan bahan yang dicampur dan menaikkan rasa sambal.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin