Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
2 peket tempe (dipotong nipis)
5 ulas bawang merah, 1/2 labu bawang besar dan
2 ulas bawang putih dikisar
segenggam ikan bilis yang telah dikopek
1 biji kentang dihiris nipis
1 cawan cili kisar
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Lumurkan tempe dengan garam dan kunyit. Renjiskan sedikit air agar garam dan kunyit sebati.
2. Goreng tempe, ikan bilis dan kentang berasingan hingga garing. Ketepikan.
3. Ambil 3 sudu besar minyak gorengan tadi dan masukkan ke dalam periuk. Tumis bawang yang dikisar hingga wangi.
4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Tambahkan sedikit air. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Kacau hingga sambal pekat. Tutup api dan masukkan tempe, ikan bilis goreng dan kentang. Gaul rata dan sedia dihidang.
*** Lebihkan gula untuk sambal tempe berbanding sambal lain, bagi mengekalkan kerangupan bahan yang dicampur dan menaikkan rasa sambal.
No comments:
Post a Comment