Tak percaya..? Cubalah.
Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.
*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21 l) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.
5 comments:
Apa jenis pisang yg k.an guna? Bole serta pic pisang tu..tq
salam bibie: selalunya K.An gunakan pisang awak yang masak. Boleh juga gunakan pisang emas atau pisang abu. Yang penting untuk mendapatkan kek yang wangi dan lembab pisang cukup masak dan lembut.InsyaAllah nanti K.An masukkan gambar pisang ye.. selamat mencuba!
kak an..kayrul dah cuba wat guna resepi nie..memang sedap dan menjadi sangat..lepas nie boleh buat lagi la
blog kak an nie selalu kayrul guna untuk rujuk resepi kuih-kuih trasional..memang menjadi jer
minta izin share resepi ye
Sy dah yry senang, tapi x mkn lgi. Tunggu tetamu dtg.anak2 kata lapar, cium bau dia
as salam,,,kak mohon share resepi ye...tq...
Post a Comment