Tuesday, March 17, 2009

Taucu Ikan kembung

Tiba je musim cuti sekolah, memang kebiasaan K.An menerima kunjungan saudara-mara dan tetamu. Memang meriah. 5 hari lepas, kakak sulung K.An dan keluarga (K.N, Abg Mie, Hafizuddin dan Nadhirah) datang berkunjung sambil lalu menghantar adik Din lapor diri kerja di JAKIM. Hafizuddin ni hafaz Quran sesuai dengan nama yang diberi.
Bila tetamu datang, K.An akan jamu mengikut selera mereka.. (K.An tahu melalui pemerhatian dan rajin bertanya... supaya tetamu akan sentiasa gembira dan suka datang berkunjung)

Sepanjang mereka di sini, antara menu yang k.an jamu ialah, taucu ikan kembung + ikan sardin, masak asam keladi, kue-teow goreng, mihun goreng, laksa (kak Tie Sarawak), bahulu kemboja, kuih sagu dan pengat pisang... alhamdulillah.. kena dengan selera..

Taucu ikan ni K.An belajar makan masa di asrama juga... sedap sebab ada rasa masam manis. Kalau bulan puasa, macam moon kata... makan masa sahur pun sedap dan sesuai kalau ada ikan goreng sejuk tak habis masa berbuka puasa,... haa jangan membazir. Buatlah masak taucu.. insyaAllah habis.


Bahan-bahan:(hidangan untuk 3-5 orang)

3-5 ekor ikan kembung/ pelaling (ikan sardin pun sedap)

1 peket taucu (bilal/tamin)

2 biji cili hijau dibelah 4

1 labu bawang besar- dibelah 8

2 ulas bawang merah dihiris

1 ulas bawang putih dihiris

1 sm halia dihiris halus

1 sudu besar air asam jawa cair

gula dan garam jika perlu (taucu dan masin)

Cara membuatnya:

1. Goreng ikan seperti biasa dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.

2. Masukkan 1/2 cawan air. Masukkan taucu, bawang besar dan cili hijau. Didihkan dan kacau sebati.

3. Masukkan sedikit air asam jawa dan tambah air jika mahu kuah banyak. Tambah sedikit gula. (1 sudu kecil). Masukkan ikan dan gaul rata. Tutup api jika cukup rasa masin , masam dan manis.

Sedia dihidang.

Secantik Bahulu Kemboja

Seperti yang K.An selalu sebut dalam 'entry' yang lepas-lepas, K.An sangaaat suka kuih-muih tradisional dan aneka kuih moden. Di samping suka makan, K.An juga suka mencuba resepi yang K.An dapat melalui pengamatan, penglihatan dan pembacaan..

Bahulu kemboja ni juga dikenali sebagai kuih bakar bijan dan terkenal di Negeri Sembilan dan Melaka. Tetapi resepinya berbeza-beza dan K.An tak berapa suka yang maniiiis sangat. (jaga kesihatan sekali...!)

Resepi ni yang rasanya seimbang, manis ada, lemak cukup, lembut pulak tu... K.An salin daripada majalah entah bila K.An tak ingat..dah lama pun. Memang sedap.. cuba jangan tak cuba.

Bahan-bahan: (menghasilkan 3 kuntum (biji) bahulu kemboja)

4 biji telur gred A - kalau saiz kecil gunakan 5 biji telur

125 gm (1 cawan) tepung gandum

200 gm gula pasir

2 helai daun pandan- kisar dengan 1/2 biji kelapa parut dan 350ml air-tapis

sedikit pewarna hijau

sedikit minyak sapi

sedikit garam

Cara:

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gula hancur. Masukkan santan dan tepung silih berganti sambil dikacau rata agar tidak berketul.

2. Buat sehingga habis tepung dan santan. Masukkan sedikit garam dan pewarna hijau. Tapis adunan (guna penapis kasar)

3. Panaskan oven ke suhu 190 darjah celcius, api atas dan bawah. Sapukan minyak sapi pada acuan dan panaskan acuan.

4. Masukkan adunan ke dalam acuan- hampir penuh. Taburkan bijan di atasnya. Bakar kuih bahulu selama 20-30 minit sehingga wangi dan keperangan.

5. apabila masak, terbalikkan acuan ke dalam pinggan untuk mengeluarkannya. Ulang proses memasak hingga adunan habis.

*** Masa di UIA dulu, dalam satu pertandingan memasak kuih-muih tradisional antara negeri, pemenangnya adalah 2 orang siswa dari Negeri Sembilan yang buat bahulu kemboja ni... memang patut menang tapi tak tahulah ke mana perginya siswa tu sekarang? Masih aktif memasak lagi ke?

Friday, March 13, 2009

Cencaru Sumbat Panggang

Bagi yang biasa tinggal di asrama pastinya mengenali 'ikan jeket' ni... Anak-anak K.An tanya, kenapa panggil ikan jeket? Kelakar bunyinya... Sebenarnya ikan ni memang selalu dihidangkan di asrama sebab harganya yang murah dan saiznya agak besar berbanding ikan selar atau ikan pelaling yang mempunyai harga yang sewaktu dengannya.

Ramai yang tak suka 'ikan jeket' sebab di asrama, dengan jeket tidak ditanggalkan, bila digoreng, rasanya kurang enak dan rupanya pun 'kurang cantik'... Bagi K.An dah biasa dengan ikan cencaru ni sejak dari 'kecik' lagi. Mak K.An lebih suka memanggangnya begitu sahaja ataupun dibuat cencaru sumbat macam yang di bawah ni. Maka, taklah ikan jeket ni tak laku, sebaliknya sangaaat digemari kami sekeluarga.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

2 ekor ikan cencaru saiz sederhana- buang kulit, belah belakang

1 cawan kelapa parut putih

2 sudu besar cili kisar

1 biji cili padi

sedikit serbuk kunyit/ kunyit hidup

1 batang serai dihiris kecil

2 ulas bawang merah dihiris

garam, gula secukup rasa

daun pisang untuk membalut ikan

Cara membuatnya:

1. Bersihkan ikan, basuh, toskan dan lumurkan dengan garam. Ketepikan.

2. Tumbuk cili padi, serai, kunyit hidup dan bawang merah hingga halus. Gaulkan dengan kelapa parut dan masukkan sedikit garam dan gula.

3. Bahagi 2 sambal kelapa. Sumbatkan ke dalam ikan seperti di dalam gambar. Balut dengan daun pisang setiap seekor. Kemaskan dengan lidi atau 'stapler'.

4. Panaskan kuali dan panggang hingga ikan berbau wangi dan daun pisang garing. Boleh juga dipanggang di dalam oven atau di atas arang/ sabut seperti membakar sate (lagi sedap). Terbalikkan ikan supaya ikan masak rata.

5. Setelah masak, sedia dimakan bersama nasi putih dan air asam. Cencaru sumbat ni boleh dimakan tanpa air asam kerana sambal kelapa tu dan cukup sebagai pelengkapnya.

Wednesday, March 11, 2009

Puding Santan Pandan

Bila masuk je cuti sekolah, memang K.An sibuk sangat. Bila anak-anak ada di rumah, tak menang tangan dibuatnya. Belum lagi tak menang mulut..heh..heh.. Masak dan mengemas pulak dari celik mata sampai tutup mata balik.. semuanya macam singa kelaparan. Letak je habiiis... letak lagi, habiiis lagi.. Tapi alhamdulillah ada selera makan, senang juga nak diurus..

Disebabkan sibuk, K.An kongsi puding santan yang mudah ni. Boleh diganti air pandan dengan air gula merah atau gula melaka. Sedap juga..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang)
1/2 cawan agar-agar kering ( dibasuh lembut, toskan dan disukat dengan cawan)
4 cawan air
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1 biji telur saiz A- guna 2 biji kalau saiz kecil
1/2 cawan air pandan
sedikit pewarna hijau epal
Cara membuatnya:
1. Masukkan agar-agar dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih dan agar-agar cair.
2. Masukkan gula dan air pandan. Kacau hingga gula hancur.
3. Pukul telur dengan santan menggunakan garpu hingga sebati. Tutup api dapur. Masukkan campuran telur dan santan ke dalam periuk. Gaul sebati 1 minit.
4. Sediakan acuan empat persegi anggaran 8x8 inci. (tebal agar-agar lebih kurang 1 inci)Tuang campuran agar-agar ke dalam acuan. Kacau seperti buat bulatan agar agar-agar rata. Biar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.Agar-agar akan membentuk 2 lapisan selepas 5 minit.
5. Apabila agar-agar keras, bolehlah dipotong dan dihidang.

Friday, March 6, 2009

Sarapan Ala Mediterranean

Bila bbbaru 15 tahun kahwin... (dah 15 tahun tapi macam baru..) setiap hari masak tentu ada ketika jemu dan buntu juga memikirkan menu sajian untuk keluarga setiap hari... Kalau buat nasi lemak, kena juga pelbagaikan lauknya. Takkan 10 tahun asyik telur mata kerbau je.. sesekali buatla sambal paru ke (dah ada resepi 2008), sambal sardin ke, sambal sotong ke, ataupun rendang ayam... Mmmph baru lah suami dan anak tak 'komplen'..

Antara sajian sarapan yang K.An dah kongsi ialah pelbagai murtabak, penkek, nasi goreng dan aneka kuih-muih seperti pau sambal (burger Malaysia), donut, ketayap dan juga yang goreng-goreng seperti mihun goreng, mee goreng (2 jenis) dan kue-teow goreng. Tak ketinggalan yang boleh dijadikan sarapan ialah Roti John, Roti Telur dan Sandwich Sardin. Kalau dah cuba semua tu, apa kata kali ni cuba pula sarapan ringkas ala-ala mediterranean gitu... Yang memperkenalkan sajian ni tentulah Abang Azam yang suuuka sangat makanan Arab dan yang sewaktu dengannya... (makanan di Jordan lebih banyak dipengaruhi gaya masakan Eropah sebab kedudukannya di mediterranean.. digabungkan dengan gaya masakan Arab)


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

2-3 biji buah tomato masak (saiz besar)-didadu kecil

1 labu bawang besar (holland atau merah biasa)-didadu kecil

3 ulas bawang putih dicincang

sedikit garam dan 1/2 sudu teh gula

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak masak atau minyak zaitun di dalam periuk. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan bawang layu.

2. Masukkan semua buah tomato yang didadu tadi ke dalam periuk. masukkan 1/4 cawan air. Perlahankan api dan kacau hingga tomato hancur dan pekat. Masukkan garam dan gula. Gaul sebati. Tutup api dan ketepikan dulu.

Bahan dan cara membuat terung bakar:

1 batang terung panjang dibelah dua dan dipotong 3 inci panjang.

1. sediakan kuali leper. Sapukan margerin pada terung dan bakar hingga keperangan. Buat kesemuanya dan terbalikkan terung agar masak rata.

2. Keluarkan isi terung menggunakan sudu. Hancurkan dan gaul sedikit dengan garam dan serbuk lada.

Hidang kuah tomato dan terung bersama roti. Isikan inti terung dan tomato di dalam roti sandwich, gulung atau lipat dan boleh dinikmati sebagai sarapan bersama keluarga. Boleh juga dicicah macam makan roti canai....


Sambal Tumis Petai Ikan Bilis

Bagi rakyat Malaysia yang lahir, membesar dan tinggal di Malaysia, hidangan macam ni pastinya tak perlu diperkenalkan lagi. Membuka mata dan membuka selera..bagi yang menggemarinya. Tapi ramai juga rupanya yang tak pandai makan petai ataupun sambal petai kerana tak tahan dengan kehebatan baunya ketika dikunyah.. Bagi K.An apa jenis sambal petai... sedaaap. Kalau dah ada sambal petai, buat telur dadar, makan dengan nasi dan kicap.. mmph mentua lalu pun tak kisah dah.

Bahan-bahannya:(hidangan 5 orang)

1 peket petai siap dikopek kulit (kalau nak senang)

50 gm ikan bilis siap dikopek dan dibersihkan

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus

3-5 sudu besar cili kisar

1 sudu besar air asam jawa

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Jangan sampai perang. Masukkan ikan bilis dan goreng 1 minit. (jangan garing)

2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan pekat. Masukkan petai dan air asam. Kacau sebati.

3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Dah siap.

Boleh dimakan Begitu Saja..Ketupat Sotong Periuk Tanah

Ketupat adalah antara masakan tradisi Melayu yang dihidangkan hanya di waktu tertentu seperti Hari Raya ataupun majlis intimewa dan kenduri-kendara. Ada ketupat nasi dan ada juga ketupat pulut. Bagi masyarakat pantai timur, aneka ketupat pulut berintikan jagung manis dan kacang memang banyak didapati setiap hari sebagai sajian sarapan pagi.

Ketupat sotong pun asalnya dari sebelah pantai timur juga cuma bagi versi Kelantan, rasanya manis dimasak dengan gula melaka (nira)dan dimakan sebagai hidangan sampingan seperti kuih-muih. Bagi ketupat sotong Terengganu pula ada rasa pedas dan berempah sikit.

Versi K.An pulak direka mengikut selera orang utara...lah... sebab yang ini paling K.An suka.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 2-4 orang)

2 ekor sotong besar -dibersihkan dan dibuang kulit luarnya

Bahan dikisar/ tumbuk halus:

3 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

1/2 sm halia

1/2 sm lengkuas

2 biji buah keras

1/4 cawan kacang tanah yang telah disangrai

Bahan lain:

1 batang serai diketuk

1 cawan santan pekat- dibahagi 2

2 sudu besar cili kisar

1/2 cawan beras pulut direndam 1 jam

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Toskan beras pulut. Masukkan dalam bekas tahan panas. Panaskan pengukus dan kukus pulut 10 minit. Keluarkan.

2. Gaulkan pulut dengan 1/2 cawan santan yang dicampur secubit garam. Isikan pulut tadi ke dalam sotong hampir penuh. Sumbatkan kepalanya dan cucuk dengan lidi agar tidak tercabut.

(perlu dilakukan dengan sabar seperti mengisi buluh lemang). Ulang proses untuk sotong yang lain.

3. Masukkan bahan kisar, 1/2 cawan santan, cili kisar, serai , garam dan gula ke dalam loyang/ bekas tahan panas. Gaul rata. Masukkan sotong dan kukus selama 15 minit dengan api kuat.

4. Keluarkan sotong dan masukkan ke dalam pinggan. Panaskan kuah tadi (yang dikukus bersama sotong)di atas dapur dan kacau hingga kuah pekat dan berkilat. Curahkan ke atas sotong dan sedia dimakan begitu sahaja atau dijadikan lauk nasi.

Thursday, March 5, 2009

Kerabu Kampung Kerang dan Pucuk Paku

Dah lebih 15 tahun K.An bermastautin di Lembah Klang, namun selera utara tetap menjadi pilihan utama tekak K.An. Terutama sekali ketika kenduri-kendara. Bagi yang belum pernah menikmati sajian kenduri kahwin di kampung-kampung kawasan utara Perak dan kawasan Seberang Perai, jika ada jemputan...penuhilah jemputan tu dan nikmati sendiri keenakan lauk-pauk kenduri kahwin di tempat kami. Memang istimewa. Tambahan pula lauk-pauk dimasak di pagi kenduri dan bukan di waktu malam sebelumnya. Ini menyebabkan lauk-pauk berkuah, lembut dan enak sebab baru dimasak.

Ayam dan daging masak merahnya memang tak sama dengan resepi di kawasan tengah Semenanjung. Gulai daging, air asam dan kerabu menyebabkan makan berpinggan-pinggan walaupun di majlis kenduri kahwin... (biasanya kita makan sikit je kat kenduri kahwin ni..) itu belum termasuk lagi acar rampai atau kacang buncis digoreng dengan hati ayam berempah kari sedikit... mmmph tak dapat nak tolak pinggan nasi tu..

Dalam banyak-banyak lauk, antara yang paling istimewa, ialah kerabu kerang dengan pucuk paku.. selalunya bahannya disediakan berasingan dan ketika nak dihidang barulah digaulkan agar kerabu lebih tahan lama.. sebab tak ada peti ais besar nak simpan..

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 3-5 orang)

1/2 kg kerang

1 ikat pucuk paku-dibasuh dan diambil daun, batang dan pucuk yang lembut-celur hingga lembut.

5 ulas bawang merah ditumbuk halus

2 sudu besar cili kisar/ 3 tangkai cili kering direndam dengan air panas dan ditumbuk halus

1 sudu teh belacan yang telah dibakar

2 sudu besar kerisik

2 sudu besar air asam jawa / 1 sudu besar pati asam jawa Adabi dicampurkan 1 sudu besar air

segenggam tauge dilalukan air mendidih di dalam penapis- toskan

Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Basuh kerang bersih-bersih. Masukkan dalam periuk. Masukkan air secukupnya hingga tenggelam kerang. Didihkan dan tutup api. Kacau sedikit agar kerang masak rata. Kopek kulitnya dan ketepikan.

2. Bancuhkan air asam jawa dengan belacan, bawang, kerisik, cili kisar.

3. Masukkan tauge, pucuk paku dan kerang ke dalam mangkuk besar. Masukkan bahan-bahan yang dibancuh tadi. Masukkan sedikit garam dan gula. Gaul hingga semua bahan sebati.

Dah siaaap...

*** pucuk paku dan taugeh dicelur seketika sahaja bagi mengekalkan kerangupan dan kesegarannya

***boleh ditambah air limau nipis jika ingin lebih masam dan cili padi jika suka lebih pedas

Pajeri Terung

Dalam pos Disember 2008, K.An dah kongsikan resepi pajeri telur yang mudah dan ekonomi. Selain telur, terung, nanas, mangga muda dan bacang sedap juga dibuat pajeri. Dipadankan dengan ikan goreng garing dan sambal kicap... mmmph memang menyelerakan. Resepi kuahnya sama cuma cara masak bahan utamanya berbeza.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)
1 biji terung panjang- potong 3 inci panjang, belah dua dan rendam dalam air
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 inci halia dihiris halus
2 sudu besar rempah kari ikan-bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Campurkan kerisik ke dalam bancuhan rempah kari.
2. Masukkan bancuhan rempah ke dalam periuk dan perlahankan api. Kacau hingga mendidih dan pecah minyak.
3. Masukkan santan. Toskan terung dan masukkan terung ke dalam periuk. Tutup periuk dan besarkan sedikit api.
4. Didihkan pajeri dan masukkan garam dan gula (lebih kurang 2 sudu besar). Tutup api bila terung empuk. Sedia dihidang.

Wednesday, March 4, 2009

Krim Karamel

Krim Karamel antara hidangan manisan yang popular di mana-mana di dunia ni. Dihidangkan di Restoran Arab, Restoran Melayu, Restoran Siam mahupun Restoran Sajian Barat. K.An pernah tengok Bob Blumer (Surreal Gourmet), Jamie Oliver, Anna Olsen dan ramai chef tempatan menyediakan aneka jenis Krim Karamel... Selain bahan-bahan asas, Krim Karamel boleh dihidangkan dengan sirap buah-buahan atau buah dalam tin seperti peach, laici, anggur atau dicampurkan mangga kisar dalam bater bagi menjadikan krim karamel mangga... Sedap kan...?


Bahan-bahan: (menghasilkan 8 bekas dadih kecil)

2 biji telur gred A/B
1 tin susu sejat F & N atau Ideal
3/4 cawan gula perang- dihanguskan dan ditambah 3/4 cawan air menjadi karamel -ketepikan
1 sudu besar gula kastor/ pasir halus
1 sudu teh esen vanilla
sedikit margerin

Cara membuatnya:

1. Sediakan dan panaskan pengukus. Sapukan margerin pada bekas dadih/ acuan. Tuangkan gula hangus(karamel) sama banyak untuk semua bekas. Ketepikan.

2. Pukul gula kastor dengan telur hingga gula hancur. Campurkan susu sejat dan esen vanilla dan kacau rata.

3.Masukkan adunan ke dalam bekas/ acuan berisi gula hangus. Kukus 15 minit dengan suhu tinggi.

4. Setelah masak, sejukkan. Ketika hendak menghidang, boleh dimakan terus daripada bekas atau terbalikkan ke dalam piring dan hidang.
***krim karamel boleh juga dihidang ketika panas. Jika tidak suka rasa gula hangus, didihkan sahaja gula perang bersama air dan masukkan ke dalam acuan.

Monday, March 2, 2009

Gulai Manis Sotong

Walaupun menu masakan di kedai mamak tak banyak pilihan, tapi pengunjungnya tetap bertali arus... bagi peminat nasi kandar, kari ikan, kurma ayam, kari kambing, daging masak hitam memang tak jemu-jemu dijamah...walaupun tiap-tiap hari... Pelik kan?
Tak pelik jika masakan tu memang betul-betul sedap.. daripada mencuba di kedai yang belum tentu rasanya, lebih baik ke tempat yang sama dan pasti tidak mengecewakan tekak dan poket..

Bagi K.An sekeluarga pun, selalunya memilih kedai yang dah tahu reputasinya ataupun yang disarankan oleh kenalan, majalah ataupun rancangan di TV. Kalau susah nak fikir, pergi je kedai yang dah berpuluh kali ulang makan... Senang cerita.

Berbalik cerita pelbagai gulai, kali ni gulai manis sotong menjadi pilihan K.An. Cara memasaknya takjauh beza dengan gulai lain (kari) cuma ditambah sedikit gula untuk rasa manis.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

300-500 gm sotong dipotong cincin

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris halus

1 sudu besar rempah kari ikan/ udang- bancuh dengan 1/4 cawan air

1 tangkai daun kari

1/2 biji tomato dipotong 3

1/2 cawan santan (sederhana pekat)

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daun kari. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan sotong dan rempah kari.

2. Kacau rata dengan rempah dan tutup periuk. Biar 2 minit supaya sotong lembut. Buka tudung periuk, masukkan santan, tomato, garam dan 2 sudu teh gula. Biarkan mendidih dan kuah pekat sedikit. Tutup api dan sedia dihidang.

Nasi Goreng Ikan Masin

Aromanya memang menusuk hidung ketika digoreng....Lepas menggoreng pulak habis satu rumah kena sembur pewangi.. kalau tidak berduyun-duyun le lalat datang menjengah, nak tumpang jamu selera juga.
Itu istimewanya nasi goreng ikan masin.. kalau tak tahan dengan baunya.. tak payahle susah-susah masak..

Bahan-bahan: (hidangan 3 pinggan)

2 cawan nasi putih sejuk
1/2 cawan isi ayam dipotong dadu
2 potong ikan masin tenggiri
2 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
3 tangkai cili padi diketuk (tambah kalau suka pedas)
1 tangkai cili merah dihiris serong
1 tangkai kailan dipotong 1 sm panjang (Batangnya dihiris nipis)
sedikit lobak merah dihiris halus
2 biji telur
sedikit garam jika perlu, serbuk lada putih secukupnya dan minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Goreng ikan masin hingga separa garing. Angkat dan hancurkan. Ketepikan dulu.
2. Dalam kuali yang sama goreng isi ayam hingga kekuningan dan wangi. Masukkan bawang, cili padi dan cili merah. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan 1/4 cawan air rebusan ayam/ kulit udang. Masukkan kailan dan karot. Kacau seketika. Masukkan telur. Kacau sedikit dan terus masukkan nasi.
4. Gaul hingga sekata. Masukkan ikan masin yang telah dihancurkan tadi. Gaul dan rasa. Tambahkan serbuk lada dan garam jika perlu.
5. Kacau nasi hingga sebati dan garing. Tutup api dan sedia dinikmati.

Thursday, February 26, 2009

Khasiat Brokoli

Selain sedap dimakan brokoli mempunyai pelbagai khasiat yang amat baik untuk tubuh badan kita. Brokoli dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Brassica oleracea italica dan berasal dari keluarga kobis Brassica. Ia dapat menjauhkan penyakit barah. Ia adalah di antara jenis makanan yang paling kaya dengan bahan-bahan fotokimia berfungsi melindungi tubuh badan daripada penyakit barah, gangguan kardiovaskular, dan masalah kedutan.
Amalan memakan satu setengah cawan sayur brokoli pada setiap hari berkesan untuk menghindarkan penyakit barah di kawasan paru-paru, usus besar, perut, mulut, farinks dan prostat. Brokoli juga mengandungi beta-carotene dan alpha- carotene, sejenis bahan antipengoksidaan yang bertindak melawan penyakit barah paru-paru dan menghalang pertumbuhan sel ketumbuhan. Kandungan klorofil yang tinggi dalam sayur kalori menyekat pertumbuhan pertumbuhan sel barah dan merangsang pembiakan sel darah merah dan hemoglobin.
Diringkaskan cerita, selalulah memasukkan sayur brokoli dalam hidangan kita agar khasiat tersebut dapat kita nikmati bersama.

Sayur campur Brokoli -(hidangan untuk 3 0rang)

1/2 kuntum brokoli

100 gm kobis panjang dihiris kecil

100 gm karot dipotong ikut suka

1 biji cili merah dihiris nipis serong

2 ulas bawang merah dihiris halus

2 ulas bawang putih dihiris halus

5 ekor udang putih atau udang harimau ikut citarasa

Minyak, garam secukupnya

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis Bawang merah dan putih hingga layu. Masukkan udang. Goreng seketika.

2. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan karot dan brokoli. Tutup periuk dan biar mendidih 2 minit. buka tudung periuk, masukkan cili merah dan kobis.

3. Masukkan garam dan kacau 1/2 minit hingga kobis layu sedikit. Tutup api dan sedia dihidang.

** brokoli sedap juga dikukus bersama jagung muda(manis) dan karot. Setelah empuk, angkat dan sapukan margerin.

Satu Adunan Pelbagai selera

Dah tengok resepi murtabak nangka dalam post Disember 2008? Kali ni K.An nak kongsi 2 jenis lagi murtabak yang selalu kami (adik-beradik) nikmati sekeluarga. Murtabak pisang dan murtabak kucai.... Dengan adunan yang sama boleh juga dibuat roti telur, roti canai ataupun roti boom.

Bahan-bahan: (menghasilkan 7 keping murtabak/ roti telur)

3 cawan tepung gandum

1/2 cawan air dicampur 1 sudu teh garam

1 sudu besar susu pekat

1/2 cawan minyak masak untuk merendam doh

Cara membuatnya:

1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Campurkan susu pekat. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli tepung dengan tangan. Uli doh seperti menguli doh roti/ donut.

2. Uli adunan sehingga licin dan lembut. Bulat-bulatkan sebesar saiz bola golf. Bentukkan hingga licin seperti dalam gambar. Buat hingga habis doh.Masukkan ke dalam loyang/ mangkuk leper yang berisi minyak masak. Tutup dan biar terendam 1 jam.
Cara membuatnya:
-Roti Telur
1. Hiris 1 labu bawang besar dan campurkan dengan 3 biji telur untuk 3 keping roti telur. Campurkan sedikit garam.
2. Tebarkan doh di atas talam atau dulang besar. Renjiskan minyak setiap kali menarik doh agar roti tidak koyak. Lebih mudah jika ditebar di atas daun pisang. Rujuk resepi murtabak nangka.
3. Letakkan campuran telur dan bawang secukupnya. Lipat setiap penjuru membentuk segi empat sama.
4. Angkat dan telangkupkan di atas kuali yang telah disapukan minyak. Masak roti telur hingga keperangan dengan api sederhana.

*** kalau nak roti telur tanpa bawang macam kat kedai, tak perlu letak bawang... Bahan Inti untuk murtabak pisang: (3 keping murtabak)

6 biji pisang awak/abu/ emas masak -dihiris nipis

1 biji telur

1-2 sudu besar gula

Cara membuatnya:

1. Campurkan semua bahan di dalam mangkuk dan gaul hingga gula hancur.Bahagi 3 inti. Lakukan proses sama seperti membuat roti telur.

*** Beza roti pisang dengan murtabak pisang ni, roti pisang tidak dicampur dengan telur pada intinya manakala campuran telur pada murtabak pisang ni menambahkan keenakan rasa lemak manisnya.

Murtabak Kucai:

Setahu K.An cuma orang Banjar yang mengetahui kewujudan murtabak kucai macam ni. Itupun kepada yang masih 'pekat Banjarnya'.... kalau ditanya kepada Banjar separuh macam Abang Azam, sahih... dia tak tahu...
Bahan-bahan intinya: (untuk 2 keping murtabak)
3 tangkai kucai dipotong 1 sm panjangnya
3 biji telur
1 labu bawang besar dihiris nipis melintang
10 ekor udang putih dibersihkan dan digunting kecil-kecil
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan didalam mangkuk hingga sebati. Bahagi 2. Ulang proses seperti membuat murtabak pisang, nangka dan roti telur.
2. Murtabak kucai sedap dihidang ketika panas.

Wednesday, February 25, 2009

Sajian Banjar pemanis mulut..Batil Berkepala (Talam Pisang)

Antara kepakaran mak K.An yang tak dapat ditandingi ialah bab mengagak sukatan kuih kukus-kukus ni. Tak pernah K.An tengok mak buat kuih pakai buku resepi. Semuanya pakai senduk dan ukur kepekatan adunan dengan hujung jari...

Banyak kali K.An cuba, hasilnya... setiap kali buat lain jadinya... Sudahnya macam biasa K.An sukat betul-betul berapa banyak tepung, air, santan gula dan bahan-bahan lain supaya rasanya tak lari dan hasilnya konsisten setiap kali dibuat.

Mungkin kita orang sekarang ni, dah tak terang hati macam orang dulu-dulu. Cepat lupa, lambat belajar. Tapi tak apalah, bagi yang nak belajar pelbagai kuih talam tradisi, yang mana K.An dah buat bolehlah dikongsi di periuktanah.
Kuih Batil Berkepala (bahasa Banjar) memang sedap dan kalau kukus seloyang, sekali hidang...liciiin... Kalau malas nak buat dua lapis boleh buat Kuih Batil sahaja... adunan pisang di bawah dan kukus. Tapi sukatannya berbeza sedikit sebab perlu ditambah gula dan santan agar lebih manis dan lemak.


Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang)

Lapisan bawah:
8 biji pisang awak/ emas masak dikupas kulit dan dilecek halus
1 1/2 cawan santan -sederhana pekat
1/2 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Caranya:
1. Campurkan semua bahan hingga sebati di dalam mangkuk. Panaskan pengukus hingga air mendidih.
2. Tuang adunan ke dalam loyang bulat berdiameter 20 sm. Ratakan. Kukus selama 15 minit dengan api kuat.

Lapisan atas: (sementara bahagian bawah dikukus, sediakan lapisan atas)

Bahan-bahan:

2 biji telur

1/2 cawan air gula melaka/ gula merah

1 cawan santan sederhana pekat

1/2 cawan tepung beras

3 sudu besar tepung gandum

3-4 sudu besar gula putih

Cara membuat:

1. Masukkan kesemua bahan di dalam pengisar. Kisar hingga sebati lebih kurang 2 minit.

Selepas 15 minit bahagian bawah dikukus, tuangkan adunan lapisan atas dan kukus 20 minit atau sehingga masak.

Tutup api dan keluarkan loyang daripada kukusan. Sejukkan sebelum dipotong. Jika nak cepat sejuk, masukkan loyang kuih ke dalam talam atau dulang berisi ais/ air sejuk.

***kuih ini boleh juga dibuat waktu malam dan dihidang pagi keesokannya.

Tuesday, February 24, 2009

Cepat dimasak Sedap dimakan..Ayam Goreng Kunyit

Bab memasak, K.An memang suka yang ringkas, cepat dan sedap. Bahan-bahannya pula biarlah yang senang didapati samada di pasar atau kedai berhampiran. Tak perlu nak ke 'kedai khas' baru boleh memasak. Yang paling penting, kosnya berpatutan dengan kepuasan menikmati makanan tu.
Yelah... kadang-kadang, dah beli bahan mahal-mahal, masak tak menjadi, dan akhirnya membazir. Asal nak pahala, dapat dosa la pulak..

Sebut ringkas dan sedap, ayam, daging, sotong atau udang yang digoreng kunyit pastinya tidak mengecewakan kalau kena cara menggorengnya. Masa K.an 'kecik-kecik' dulu, kami adik-beradik memang awal-awal lagi pandai masak goreng kunyit ni. Sebab senang sangat.. yang kelakarnya, di awal perkahwinan kami yang perempuan ni, menu goreng kunyit nilah yang kami paling pakar. Hinggakan abang Jis, suami K.Mah 'komplen' asyik-asyik goreng kunyit, asyik-asyik goreng kunyit..... hah...hah. K.Mah kena 'komplen' sebab Abg Jis pandai masak...., tapi bagi kami yang suami pandai makan je..memang selamaaat..

Tapi ada perkara yang ramai tak tahu.. walaupun bunyinya senang, kalau tak kena cara.. sori.. tak sedap juga. Sebabnya, lain bahan, lain caranya..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

1 cawan isi ayam yang dipotong kecil (ambil bahagian dada) digaul dengan garam dan kunyit

1/2 labu bawang besar holland-dihiris membujur

2 ulas bawang putih diketuk

3 biji cili padi diketuk

1 biji cili merah dihiris serong

2 urat kacang panjang dipotong 1 inci/ 4 urat kacang buncis dipotong serong (pilih salah satu)

100 gm bunga kobis dipotong kecil

3 sudu besar minyak masak

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan isi ayam dan goreng hingga berbau wangi dan ayam keperangan di luar.

2. Masukkan bawang besar, cili padi dan cili merah. Tumis hingga wangi dan bawang besar layu. Tambah 1/2 cawan air.

3. Masukkan bawang putih dan kacang panjang. Tutup kuali dan biar mendidih dan kacang lembut. Selepas 2-3 minit, buka tudung kuali dan masukkan bunga kobis. Masukkan sedikit garam dan kacau 1 minit. Tutup api dan sedia dihidang.

Thursday, February 19, 2009

Gulai Pekat Daging Rusa

Resepi gulai daging yang paling sedap tentunya datang daripada tak lain tak bukan, mak K.An sendiri. Dah berpuluh tahun makan gulai daging di tempat lain, masih tak sesedap yang mak K.An buat. Terutama sekali bila mak buat gulai daging di Hari Raya untuk dimakan dengan pulut atau lemang.

Semasa mak mertua Kimie (adik K.An) balik ke Sarawak cuti panjang lepas, dia bawakkan buah tangan berupa daging rusa dari sana. Memandangkan tak pernah masak daging rusa, jadi menu paling selamat ialah buat kari/ gulai sebab apa-apa daging pun kalau dibuat gulai insyaAllah takkan silap.
Alhamdulillah, setelah dimasak, dagingnya sangat lembut dan sedap rasanya dan bolehlah dikongsi dalam 'periuktanah'.

Bahan-bahan: (hidangan 5-8 orang)

500 gm daging rusa -dihiris nipis dan kecil- dibersihkan

2 sudu besar rempah kari ayam/daging- dibancuh dengan 1 cawan air

1 sudu besar kerisik yang ditumbuk hingga pecah minyak

1 tangkai daun kari

3 ulas bawang merah dihiris

2 ulas bawang putih dihiris

1/2 inci halia dihiris halus

1 inci kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, bunga cengkih

1 sudu besar cili kisar

kentang dibelah 4 jika suka

1 cawan santan kelapa daripada 1/2 biji kelapa

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 3 serangkai hingga wangi dan bawang keperangan.

2. Masukkan rempah kari dan daun kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan cili kisar. Tumis lagi 2 minit sambil dikacau. Gunakan api perlahan.

3. Masukkan daging dan 1 cawan air. Gaul rata dan tutup periuk. Kecilkan api dan biar daging mereneh hingga empuk.

4. Apabila daging empuk masukkan kerisik dan santan kelapa. Masukkan garam dan kentang. masak hingga kentang empuk dan kuah pekat.

5. Tutup api dan sedia dihidang.

Udang Goreng Tepung

Ada banyak versi lauk-pauk yang digoreng tepung ni... Sebenarnya senang je nak dibuat di rumah dan kosnya amat murah. Tak taulah kenapa harganya di kedai mahal sangat dan agak tidak berbaloi.
Baik udang mahupun sotong, dijadikan lauk sampingan memang menyelerakan. Kena pulak dengan rasa sos pencicah yang masam, pedas dan manis. 10 ekor pun tak cukup dibuatnya.


Bahan-bahan:

10 ekor udang harimau- dibuang kepala dan kulitnya. Tinggalkan ekor agar nampak cantik. Kepala dan kulit direbus dan simpan air rebusan untuk digunakan kemudian.

1 sudu besar tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1 sudu besar tepung goreng pisang Adabi

3-5 sudu besar air

Cara-membuatnya:

1. Gaulkan udang dengan sedikit garam dan kunyit. Bancuh tepung dengan air hingga sebati. Bancuhan agak pekat.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan udang ke dalam tepung satu persatu dan goreng di dalam minyak hingga keperangan. Angkat, toskan dan segera hidang panas-panas bersama sos pencicah. (boleh beli siap dalam botol)

Tuesday, February 17, 2009

Mee Goreng Basah

Kat luar gelap gelita, walaupun baru pukul 4.50 petang. Angin kuat tapi hujan sikit-sikit je.. Pekena mee goreng basah sedap juga waktu macam ni.

Bahan-bahan: (hidangan 5 pinggan)

1 bungkus mee kuning- celur dalam air mendidih 3 minit dan toskan

2 ulas bawang putih ditumbuk kasar

2 ulas bawang merah ditumbuk halus

2 sudu besar cili kisar

1 sudu teh sos tiram

segenggam taugeh

3 tangkai sawi- asingkan daun dan batang- batangnya dipotong 1 inci panjang dan ketuk dengan pemegang pisau dan daunnya dipotong 1 inci panjang juga

kicap manis secukupnya- anggaran 3-5 sudu besar

5 ekor udang harimau

sotong, daging dihiris kecil -ikut suka (tak ada pun tak apa)

1 biji telur

1 cawan air rebusan kulit udang atau ayam (baki buat kerabu ayam hari tu...)

minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih hingga wangi. .. lebih kurang 1minit je. Api sederhana besar.

2. Masukkan cili kisar. Tumis seketika. Masukkan batang sawi. Kacau. Masukkan udang, sos tiram, kicap dan daun sawi. Kacau goreng 1 minit.

3. Masukkan air rebusan. Didihkan. Masukkan mee, taugeh dan telur. Kacau rata 1/2 minit. Tambah kicap kalau belum cukup hitamnya. Tutup api dan hidang segera dengan taburan bawang goreng, daun sup dan cili merah.
***rasa enak mee goreng basah terhasil daripada rasa bawang putih, manis udang, manis air batang sawi dan kepedasan cili kisar. Jangan sesekali memasukkan garam ke dalam mee kerana mee kuning sudah cukup masin.

Saturday, February 14, 2009

Bubur Kacang

Ingat lagi tak peristiwa tsunami yang melanda Acheh, Phuket, Sri Lanka, Balik Pulau dan beberapa kawasan lain pada akhir Disember 2004? Banyak liputan dibuat dan antaranya krew Majalah 3 telah ke Acheh untuk melihat sendiri keadaan mangsa tsunami dan menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada mereka.

Masih terbayang airmata Norzie Pakwan Chik yang tersentuh dengan keadaan mangsa dan kemusnahan yang berlaku di sana. Antara slot yang paling K.An ingat, pihak sukarelawan menyediakan makanan untuk mangsa di khemah perlindungan sementara mereka dengan serba kekurangan. Menunya ialah bubur kacang ringkas... Kacang hijau direbus empuk dan dicampur gula.. tanpa santan.. cuma air sebagai kuah. Walau ringkas, tapi cukup khasiat bagi membekalkan tenaga kepada mangsa terutamanya kanak-kanak yang kekurangan bekalan makanan.
Dalam erti kata lain, penyediaan bubur kacang, memerlukan kos yang sedikit tetapi khasiatnya banyak.. Menyingkap hari-hari masa kecil K.An, emak akan masak bubur kacang dalam periuk besar cukup untuk kami 10 beradik makan berulangkali dari pagi sampai petang. Biasanya kami makan bubur kacang dengan pulut atau biskut tawar ('cream-cracker') supaya lebih kenyang.
Nak tau nikmatnya, cubalah sendiri...


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 mangkuk)

1/2 cawan kacang hijau- direndam semalaman

1 cawan santan pekat

1 helai daun pandan disimpul

2-3 sudu besar gula pasir

1 sudu besar sagu biji direndam dengan sedikit air selama 5 minit

1 sudu besar gula merah jika suka

1/2 sudu teh garam

Cara membuatnya:

1. Toskan kacang hijau. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air dan rebus hingga empuk (kira-kira 30 minit) lebih cepat jika guna periuk tekanan.

2. Apabila kacang telah empuk, masukkan daun pandan, gula pasir dan gula merah. Didihkan.

3. Masukkan santan dan perlahankan api. Masukkan sagu dan garam. Kacau rata dan biar mendidih. Bila bubur nampak pekat tutup api dan sedia dihidang.

Thursday, February 12, 2009

Kerabu Ayam

Setiap kali buat kerabu, K.An teringat adik ipar K.An, Zulkifli-suami Mun yang mengamalkan pemakanan sihat setiap hari. Maksudnya piramid makanan tu dia ikut betul-betul. Banyakkan makan sayuran dan buah-buahan.. Tak ramai yang boleh ikut macam dia yang suka makan ulam-ulaman. Abang azam pun jenuh nak didik banyak makan sayur... Sudahnya K.An juga yang terpaksa ratah sayur dan ulam yang berlebihan. Kalau nak Abang Azam makan sayur mentah, kenalah K.An buat kerabu. Baru liciiin...

Selain kerabu kampung, K.An kenal pelbagai kerabu yang enak daripada restoran makanan Thai. Ada macam-macam, kerabu sotong, kerabu ayam, kerabu mangga- dah masuk blog, kerabu kerang, kerabu ikan keli dan yang pelik tapi popular juga ialah kerabu kaki ayam... (kawan k.An 'order di restoran siam betul tapi K.An tak lalu nak makan..heheh)

Semasa bazar Ramadhan di Bandar Tasik Puteri, Restoran Bintang Raya kegemaran kami, menjual aneka kerabu ni di bazar ramadhan.. Masa tu, kalau malas nak buat, K.An beli kerabu (apa-apa jenis) Rm2 dan simpan untuk makan sahur.. sedaap.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

1 cawan isi ayam dipotong dadu

** rebus isi ayam dengan 1 cawan air hingga masak. Ketepikan.

Bahan ditumbuk:

2 batang serai- dihiris halus

3 biji cili padi

2 ulas bawang merah dihiris halus

1 ulas bawang putih

1 sudu besar udang kering/ ikan bilis siap dikopek

Bahan dihiris:

1 biji cili merah

2 urat kacang panjang-hiris halus

Bahan lain:

1/2 cawan kelapa parut putih-disangrai sebentar hingga wangi- jangan sampai perang

segenggam taugeh dibersihkan dan dilalukan air mendidih

2 biji limau nipis diperah airnya

1 sudu besar sos ikan (namphla)

garam (jika perlu)dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Toskan isi ayam. Ambil 1 sudu besar air rebusan. (yang lain simpan beku untuk digunakan lain kali- buat mee goreng ke, tomyam ke...)

2. Masukkan semua bahan termasuk isi ayam ke dalam mangkuk. Gaul rata dan sedia dihidang. (atau simpan dalam peti ais dahulu sementara lauk lain disediakan) Kerabu lebih sedap dimakan sejuk bersama nasi dan lauk-pauk lain.

Wednesday, February 11, 2009

Karipap Sardin

Asal nama karipap adalah daripada perkataan 'curry' dan 'puff'... maknanya paff(pastrinya) diisi inti keledek dengan rasa kari.. Tapi bila dibuat inti lain pun masih juga disebut karipap. Antara yang sedap ialah karipap inti sardin. Tapi kalau intinya tak sedap, macamana catik kulitnya pun, kuihnya akan jadi tak sedap. Maka, dalam pembuatan karipap, intinya adalah nombor satu perlu dipelajari.
Karipap sardin kali ni dibuat atas tempahan Hanida (Madulebah) untuk program MASKARA yang dia dan kawannya anjurkan setiap bulan di Rumah PENA (program baca puisi)... Dengar kata program tu dapat sambutan hangat, sehangat sambutan ke atas karipap sardin yang dihidang...he..heh..

Bahan-bahan inti: (menghasilkan 30-40 biji karipap)

1 tin besar sardin King Cup/ Ayam Brand-asingkan sos tomatonya dengan ikan

2 labu bawang besar dihiris halus

3 ulas bawang putih dicincang

4 sudu besar cili kisar

1 sudu besar sos tomato dalam tin sardin

Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bawang putih dan tumis 1/2 minit. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan sos dari dalam sardin dan ikan sardin. Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan ketepikan.

Bahan-bahan pastri:

500 gm tepung gandum

80 gm margerin

3 sudu besar minyak masak

1/2 cawan air sejuk yang dicampur sedikit garam

Cara-membuatnya:

1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk. Buatkan lubang ditengahnya menggunakan senduk.

2. Masukkan margerin dan minyak masak ke dalam periuk/ kuali. Cairkan di atas api. Bila sudah cair, terus tuang ke dalam tepung dan gaul ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.

3. Tambahkan sedikit demi sedikit air sambil diuli hingga menjadi doh. Tambahkan air jika doh masih liat kerana kadangkala tepung berlainan jenis mempunyai kekenyalan berbeza.

4. Apabila siap diuli, canaikan doh dan terapkan mengikut saiz kesukaan. Masukkan inti sardin ke dalam mangkuk dan hancurkan ikan bersama kuahnya menggunakan garpu.

5. Masukkan inti secukupnya ke dalam pastri dan klimkan. Proses ini perlu dilakukan berhati-hati kerana jika inti terkeluar, karipap akan pecah ketika digoreng.

6. Buat proses sama hingga habis doh dan inti. Masukkan ke dalam bahagian beku peti ais dan biarkan sekurang-kurangnya 1 jam. Keluarkan dan goreng karipap dalam minyak yang banyak dengan api perlahan.

7. Goreng hingga keperangan dan sedia dihidang.

**** karipap yang dibekukan boleh tahan hingga sebulan jika intinya dimasak dengan betul dan tidak terlalu lembab

Puding Marmar

Masa k.An buat mee Abah dan ajak saudara-mara dan jiran tetangga datang menjamu di rumah, sempat juga K.An buat kuih-muih sebagai pencuci mulut. Antaranya kuih sagu (post 2008), puding roti dan puding marmar (puding 'marble')

Selain sedap, ianya boleh dipelbagaikan ikut citarasa. Semasa K.An belajar cara buat puding ni daripada adik K.An, (Moon) dia buat marble warna pink. Sedap juga. Kemudiannya barulah K.An cuba campurkan serbuk coklat bagi menghasilkan 'marble' coklat. Yang ini pun sedap. Kalau nak cuba warna lain dan perasa lain pun tak jadi masalah...
Puding marmar merah jambu dalam gambar tu, K.An buat masa kenduri Hari Raya Haji yang lepas di rumah mertua K.An. Memang dapat sambutan

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5-10 orang)

10 gm agar-agar kering- (kalau tak boleh timbang, guna petua K.an- basuh agar-agar, masukkan dalam cawan- sukatannya adalah 1/2 cawan)

3 cawan air

3 sudu besar tepung kastard-bancuh dengan 1/2 cawan air dan kacau hingga tidak berketul

1 cawan susu cair

1/2 cawan gula

1 sudu besar serbuk coklat - tambah 1 sudu lagi jika suka rasa coklat yang banyak

Cara membuatnya:

1. Masukkan agar-agar bersama 3 cawan air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar cair. Masukkan gula dan didihkan.

2. Masukkan susu cair. Kacau sebati. Perlahankan api. Masukkan bancuhan tepung kastard. Kacau puding perlahan-lahan hingga agak pekat. Tutup api.

3. Cedok 1 cawan adunan puding dan campurkan dengan serbuk coklat(B). Masukkan lebihan adunan puding (A)di dalam periuk tadi ke dalam acuan.

4. Tuangkan bancuhan bersama coklat sedikit demi sedikit ke dalam acuan berisi (A). Tuang ke serata acuan. Jangan setempat je.

5. Akhir sekali kacau sedikit campuran dalam bentuk bulatan agar terbentuk corak marmar pada puding. Sejukkan sebelum dihidang.

.Masak Lemak Cili Api Daging

Banyak-banyak masak lemak cili api, masak lemak cili api daging yang paling Abang Azam suka. Kalau kena daging yang disalai, lagi ummph!!

Walaupun namanya sama, tapi masak lemak cili api berbeza sedikit bahannya bergantung apa bahan mentah yang digunakan... samaada ayam, udang, ikan, ketam ataupun telur itik. Rasanya pun berbeza-beza walaupun warnanya sama. Contohnya masak lemak cili api daging ni dimasak dengan serai, halia, bawang, cili api dan kentang tetapi jika telur itik dimasak dengan belimbing buluh dan cili api sahaja.


Namun setiap satunya mempunyai keistimewaan tersendiri dan enak dinikmati walau setiap hari.. tapi awas!! Jangan selalu makan yang bersantan ni.. tinggi lemak dan kolesterolnya pulak.


Masak lemak cili api daging ni K.An masak untuk salah seorang penggemar masakan K.An, selain Abang Azam, anak-anak, Mun dan Hanida... Fitri UNIC, isterinya Saleha dan keluarga. Cadangnya mereka nak singgah ke rumah K.An sekembalinya dari Singapura tetapi disebabkan ada 'show' mengejut di Shah Alam, K.An bekalkan dalam mangkuk tingkat je dan menjengah ke program mereka bersempena siaran langsung rancangan Halaqah di TV9.

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang)

500gm daging dihiris kecil dan direbus empuk
10 tangkai cili api ditumbuk halus
1 batang serai dititik
3 ulas bawang merah dan 1/2 inci halia ditumbuk halus
2 biji kentang dikupas kulit dan belah 8
1 keping asam keping
1/2 inci kunyit hidup ditumbuk halus
garam gula secukup rasa
1 cawan santan pekat

Cara-membuatnya:

1. Masukkan daging bersama 1/2 cawan air rebusan ke dalam periuk. Masukkan kentang, cili api, kunyit, halia, bawang, serai, dan asam keping.
2. Hidupkan api dan masak hingga kentang empuk. Masukkan pati santan, garam dan gula secukup rasa. Didihkan dan kacau sentiasa agar santan tidak pecah minyak.

Sedia dihidang.

Friday, February 6, 2009

Ayam Goreng Berempah


Minggu lepas Abang Azam sempat pergi memancing bersama rakan-rakan seperjuangannya di kelong pantai Bagan Lalang. Memancing bukanlah kemahiran Abang Azam, tapi sesekali dia pergi juga ikut kawan-kawan untuk melapangkan fikiran dan rekreasi hujung minggu.
Sebelum pergi sempat K.An masak dan bekalkan dia nasi lemak berlaukkan ayam goreng berempah...
Resepi ni, K.An belajar daripada kakak K.An, K.T yang tinggal di Bandar Rinching semenyih masa 'pot-luck' buka puasa kat rumah dia 2 tahun lepas.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)

1/2 ekor ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil

1 sudu besar biji ketumbar

1/2 sudu teh jintan manis(biji)

1/4 sudu teh jintan putih(biji)

1 batang serai

1/2 inci lengkuas

1/2 inci halia

1/2 inci kunyit hidup

garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Tumbuk semua bahan rempah ratus, halia dan lengkuas hingga halus. Boleh juga dikisar dengan pengisar kering.

2. Gaulkan ayam dengan garam hingga rata di dalam mangkuk. Campurkan dengan semua rempah yang ditumbuk tadi. Gaul rata dan perap 30 minit.

3. Selepas 30 minit, panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam beserta rempah dengan api sederhana hingga keperangan dan garing. Gunakan sudip berlubang supaya mudah mencedok rempah ratus yang digoreng sekali. Angkat ayam dan toskan.

Sedia dinikmati bersama nasi putih, nasi ayam atau nasi lemak.

** jika suka rempah yang banyak , gandakan sukatan bahan. Pastikan ayam adalah yang segar bagi mendapatkan ayam berempah yang enak.

Sambal Goreng Ikan Bilis Rangup

Setiap kali nak pergi melawat anak di asrama, otak pun ligat memikirkan masakan apa nak dibawa sebagai bekalan... Yelah.. kadang-kadang sedih juga bila masak sedap-sedap di rumah, teringat anak di asrama, makan lauk apa agaknya...? Tapi bila teringat pulak masa K.An sekolah asrama daripada tingkatan 1 sampai 5 dulu lagi susah, tak ada pelawat sebab jauh dari kampung, maka Iqbal, jauh lebih beruntung sebab, tiap-tiap minggu jumpa ibubapa dan adik-adik...

Minggu lepas, sebagai bekalan tambahn lauk di asrama, K.An buatkan sambal ikan bilis rangup ni sebab sambal ni memang kegemarannya. Yang istimewanya, kali ni, 'baby' kecik Maryam pun tolong Asma' kopek ikan bilis. Comel je... (tak boleh up-load video hari ni.. problem sikit..)

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

100 gm ikan bilis siap dikopek dibasuh dan toskan

2 sudu besar cili kisar- pekat

2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih ditumbuk halus

1 sudu teh air asam jawa

1 sudu besar gula

minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis dengan api sederhana hingga garing. Ketepikan.

2. Di dalam periuk lain, ambil 2 sudu besar minyak dari gorengan ikan bilis tadi dan panaskan. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan cili kisar. Tumis garing. masukkan sedikit air dan masukkan air asam jawa.

3. Bila sambal pekat, masukkan sedikit garam dan 1 sudu besar gula. Didihkan. Tutup api dan masukkan ikan bilis goreng. Gaul hingga sebati. Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara. Kalau disimpan di dalam peti ais boleh tahan sampai sebulan.

Wednesday, February 4, 2009

Puding Roti dengan Buah-buahan

Beli roti, tapi tak sempat nak makan...? Esok dah sampai tarikh luput... Jangan panik. Buat puding roti, boleh hantar jiran sebelah.. makan dapat, pahala pun dapat. Tak membazir..lagi..

Resepi asal puding roti ni K.An pelajari daripada majalah 4 tahun lepas. K.An dah ubahsuai menjadi kurang gula, kurang garam, lebih serat dan lebih berkhasiat..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

6-8 keping roti

margerin secukupnya

4 biji telur saiz A

1 tin susu sejat/ cair

1/2 cawan gula pasir

1 biji buah lai- kupas kulit dan didadu

1/2 biji buah epal hijau-kupas kulit dan didadu

1 biji buah ceri merah dan 1 biji buah ceri hijau

1 sudu teh esen vanilla

sedikit serbuk kulit kayu manis- jika suka

Cara-cara membuatnya:


1. Lenserkan loyang segi empat panjang dengan margerin. Sapukan roti dengan margerin di satu bahagian sahaja. Susunkan ke dalam loyang. Buat hingga habis.

2. Pukul telur dengan gula hingga gula hancur. Perlahan-lahan, masukkan susu cair dan akhirnya masukkan esen vanilla.

3. Tuangkan ke atas roti, biar rata. Taburkan epal dan lai yang didadu tadi. Letakkan ceri dan serbuk kulit kayu manis.

4. Ketepikan 15 minit supaya kastard meresap ke dalam kepingan roti.

5. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius. Bakar puding roti menggunakan api atas dan bawah selama 30 minit atau puding keperangan dan berbau harum.

6. Sejukkan dan sedia dihidang.



Sotong Aneka Rasa

Jemu dengan sambal sotong? Cubalah resepi ringkas K.An ni...


Bahan-bahan: (Hidangan untuk 3 -5 orang)

500 gm sotong dibersihkan dan dipotong kecil
1/2 labu bawang besar dihiris membujur
2 ulas bawang putih diketuk
1 biji cili merah dihiris serong
1 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
1 biji telur

2 urat kacang panjang dipotong 1 inci panjang
sedikit serbuk kunyit

Cara-caranya:

1.Panaskan minyak dalam periuk. Tumis Bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga wangi. Masukkan rempah kari. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan sotong dan sedikit serbuk kunyit. Kacau dan tutup periuk 2 minit. Buka tudung periuk, pecahkan telur. Masukkan kacang panjang dan kacau rata. Masak hingga kacang panjang lembut.

3. Masukkan garam secukup rasa. Kacau seketika dan tutup api. Sedia dihidang.

'Baby-Kailan' Goreng Belacan

Tak sempat nak cerita panjang sebab hari ni Maryam meragam sikit.. nak tumbuh gigi baru lagi. Jadi anak kangaroo dari pagi lagi.. Malam tadi pun tidur tak lena. Diringkaskan cerita, kalau hidangan sayur, insyaAllah sihat dan berkhasiat.


Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

1 peket 'baby-kailan'

1 sudu teh udang geragau

sedikit belacan (sebesar hujung jari kelingking) ditumbuk bersama 2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih

minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1. Ceraikan sayur kailan dari batangnya. Rendam seketika dalam air untuk menghilangkan kotoran.

2. Potong sayur 1 1/2 inci panjang. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang dan belacan hingga wangi.

3. Masukkan udang dan sayur. Masukkan 1/4 cawan air. Tutup kuali 1 minit. Buka tudung dan kacau goreng sayur hingga layu sedikit. Masukkan sedikit garam dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.

*** sayur 'baby-kailan' hanya perlu digoreng sekejap sahaja bagi mengekalkan kerangupannya.

Monday, February 2, 2009

Sesegar Jus Pisang

Alhamdulillah, berkat RahmatNya dapat kita meneruskan kehidupan memasuki bulan Februari 2009.. Pagi tadi K.An menerima berita salah seorang adik K.An dimasukkan ke hospital kerana sedikit masalah kesihatan...
Insaf sebentar, betapa kita ni kadang-kadang, masa makan tu tak ingat nak jaga kesihatan. Apa yang di depan mata, semuanya bedal.. (peringatan untuk K.An sendiri). Bila dah sakit, baru nak muhasabah diri dan barulah nak berpantang itu ini.
Mengingatkan diri dan pembaca semua, maka bulan ini K.An mulakan dengan sajian seimbang jus pisang. Kaya dengan serat, vitamin, protein, kalsium dan karbohidrat. Sesuai juga disediakan sebagai sarapan untuk anak-anak sebelum ke sekolah.

Bahan-bahan: (hidangan untuk 4-5 gelas)

4 biji pisang berangan masak saiz besar- kupas kulit
1/2 cawan susu segar (seeloknya)- kalau tiada boleh diganti susu cair
1 sudu besar susu pekat (pilihan)
1 sudu besar gula
2 cawan air masak/ mineral/ telah dirawat
1/2 cawan air batu (ais)

Cara-cara membuatnya:

1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga hancur dan sebati.
2. Tuangkan ke dalam gelas dan sedia dihidang.

**tambahkan air batu ketika menghidang, jika suka jus yang sejuk

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin