Thursday, March 5, 2009

Pajeri Terung

Dalam pos Disember 2008, K.An dah kongsikan resepi pajeri telur yang mudah dan ekonomi. Selain telur, terung, nanas, mangga muda dan bacang sedap juga dibuat pajeri. Dipadankan dengan ikan goreng garing dan sambal kicap... mmmph memang menyelerakan. Resepi kuahnya sama cuma cara masak bahan utamanya berbeza.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)
1 biji terung panjang- potong 3 inci panjang, belah dua dan rendam dalam air
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 inci halia dihiris halus
2 sudu besar rempah kari ikan-bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Campurkan kerisik ke dalam bancuhan rempah kari.
2. Masukkan bancuhan rempah ke dalam periuk dan perlahankan api. Kacau hingga mendidih dan pecah minyak.
3. Masukkan santan. Toskan terung dan masukkan terung ke dalam periuk. Tutup periuk dan besarkan sedikit api.
4. Didihkan pajeri dan masukkan garam dan gula (lebih kurang 2 sudu besar). Tutup api bila terung empuk. Sedia dihidang.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin