Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)
1 biji terung panjang- potong 3 inci panjang, belah dua dan rendam dalam air
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 inci halia dihiris halus
2 sudu besar rempah kari ikan-bancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Campurkan kerisik ke dalam bancuhan rempah kari.
2. Masukkan bancuhan rempah ke dalam periuk dan perlahankan api. Kacau hingga mendidih dan pecah minyak.
3. Masukkan santan. Toskan terung dan masukkan terung ke dalam periuk. Tutup periuk dan besarkan sedikit api.
4. Didihkan pajeri dan masukkan garam dan gula (lebih kurang 2 sudu besar). Tutup api bila terung empuk. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment