Wednesday, March 11, 2009

Puding Santan Pandan

Bila masuk je cuti sekolah, memang K.An sibuk sangat. Bila anak-anak ada di rumah, tak menang tangan dibuatnya. Belum lagi tak menang mulut..heh..heh.. Masak dan mengemas pulak dari celik mata sampai tutup mata balik.. semuanya macam singa kelaparan. Letak je habiiis... letak lagi, habiiis lagi.. Tapi alhamdulillah ada selera makan, senang juga nak diurus..

Disebabkan sibuk, K.An kongsi puding santan yang mudah ni. Boleh diganti air pandan dengan air gula merah atau gula melaka. Sedap juga..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang)
1/2 cawan agar-agar kering ( dibasuh lembut, toskan dan disukat dengan cawan)
4 cawan air
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1 biji telur saiz A- guna 2 biji kalau saiz kecil
1/2 cawan air pandan
sedikit pewarna hijau epal
Cara membuatnya:
1. Masukkan agar-agar dan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih dan agar-agar cair.
2. Masukkan gula dan air pandan. Kacau hingga gula hancur.
3. Pukul telur dengan santan menggunakan garpu hingga sebati. Tutup api dapur. Masukkan campuran telur dan santan ke dalam periuk. Gaul sebati 1 minit.
4. Sediakan acuan empat persegi anggaran 8x8 inci. (tebal agar-agar lebih kurang 1 inci)Tuang campuran agar-agar ke dalam acuan. Kacau seperti buat bulatan agar agar-agar rata. Biar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.Agar-agar akan membentuk 2 lapisan selepas 5 minit.
5. Apabila agar-agar keras, bolehlah dipotong dan dihidang.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin