Monday, March 23, 2009

Puff Pisang

Sejak Palestine diserang Israel, kami dah tak singgah ke beberapa restoran makanan segera.... maknanya dah lebih 3 bulan tak makan pai pisang kat satu restoran tu... Teringin nak makan.. ada pisang.. buet je sendiri. Sedap juga, cuma kulitnya tak sama dengan di kedai. Yang penting, liciin.

Bahan-bahan: ( 5-7 biji puff)

1 cawan tepung gandum

2 sudu teh margerin

secubit garam

60 ml air ais

Cara membuat doh:

1. Campurkan tepung dan margerin di dalam mangkuk. Gaul ramas hingga jadi serbuk roti.

2. Tambahkan air yang dicampur garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Masukkan ke dalam palstik dan rehatkan dalam peti ais 10 minit. Sambil tu sediakan intinya.

Inti:

4 -5 biji pisang awak/emas

1 sudu besar gula- kurangkan jika pisang dah manis

Cara: Hiris pisang nipis-nipis. Campurkan dengan gula dan lecek dengan garpu hingga teksturnya halus.

Cara membuat puff:

1. Keluarkan doh dari peti. Bulat-bulatkan sebesar bola pingpong. Canai nipis dan gunakan acuan karipap untuk mengisi inti. (inti pisang cair dan sukar dibentuk tanpa acuan) Buat hingga habis

2. Goreng puff dalam minyak sederhana panas dengan api perlahan. Selamat mencuba.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin