Bahan-bahan: ( 5-7 biji puff)
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh margerin
secubit garam
60 ml air ais
Cara membuat doh:
1. Campurkan tepung dan margerin di dalam mangkuk. Gaul ramas hingga jadi serbuk roti.
2. Tambahkan air yang dicampur garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Masukkan ke dalam palstik dan rehatkan dalam peti ais 10 minit. Sambil tu sediakan intinya.
Inti:
4 -5 biji pisang awak/emas
1 sudu besar gula- kurangkan jika pisang dah manis
Cara: Hiris pisang nipis-nipis. Campurkan dengan gula dan lecek dengan garpu hingga teksturnya halus.
Cara membuat puff:
1. Keluarkan doh dari peti. Bulat-bulatkan sebesar bola pingpong. Canai nipis dan gunakan acuan karipap untuk mengisi inti. (inti pisang cair dan sukar dibentuk tanpa acuan) Buat hingga habis
2. Goreng puff dalam minyak sederhana panas dengan api perlahan. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment