Sebelum pergi sempat K.An masak dan bekalkan dia nasi lemak berlaukkan ayam goreng berempah...
Resepi ni, K.An belajar daripada kakak K.An, K.T yang tinggal di Bandar Rinching semenyih masa 'pot-luck' buka puasa kat rumah dia 2 tahun lepas.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 3-5 orang)
1/2 ekor ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
1 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis(biji)
1/4 sudu teh jintan putih(biji)
1 batang serai
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Tumbuk semua bahan rempah ratus, halia dan lengkuas hingga halus. Boleh juga dikisar dengan pengisar kering.
2. Gaulkan ayam dengan garam hingga rata di dalam mangkuk. Campurkan dengan semua rempah yang ditumbuk tadi. Gaul rata dan perap 30 minit.
3. Selepas 30 minit, panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam beserta rempah dengan api sederhana hingga keperangan dan garing. Gunakan sudip berlubang supaya mudah mencedok rempah ratus yang digoreng sekali. Angkat ayam dan toskan.
Sedia dinikmati bersama nasi putih, nasi ayam atau nasi lemak.
** jika suka rempah yang banyak , gandakan sukatan bahan. Pastikan ayam adalah yang segar bagi mendapatkan ayam berempah yang enak.
No comments:
Post a Comment