Baik udang mahupun sotong, dijadikan lauk sampingan memang menyelerakan. Kena pulak dengan rasa sos pencicah yang masam, pedas dan manis. 10 ekor pun tak cukup dibuatnya.
Bahan-bahan:
10 ekor udang harimau- dibuang kepala dan kulitnya. Tinggalkan ekor agar nampak cantik. Kepala dan kulit direbus dan simpan air rebusan untuk digunakan kemudian.
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
3-5 sudu besar air
Cara-membuatnya:
1. Gaulkan udang dengan sedikit garam dan kunyit. Bancuh tepung dengan air hingga sebati. Bancuhan agak pekat.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan udang ke dalam tepung satu persatu dan goreng di dalam minyak hingga keperangan. Angkat, toskan dan segera hidang panas-panas bersama sos pencicah. (boleh beli siap dalam botol)
No comments:
Post a Comment