Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)
1 peket 'baby-kailan'
1 sudu teh udang geragau
sedikit belacan (sebesar hujung jari kelingking) ditumbuk bersama 2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih
minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1. Ceraikan sayur kailan dari batangnya. Rendam seketika dalam air untuk menghilangkan kotoran.
2. Potong sayur 1 1/2 inci panjang. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang dan belacan hingga wangi.
3. Masukkan udang dan sayur. Masukkan 1/4 cawan air. Tutup kuali 1 minit. Buka tudung dan kacau goreng sayur hingga layu sedikit. Masukkan sedikit garam dan gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.
*** sayur 'baby-kailan' hanya perlu digoreng sekejap sahaja bagi mengekalkan kerangupannya.
No comments:
Post a Comment