Insaf sebentar, betapa kita ni kadang-kadang, masa makan tu tak ingat nak jaga kesihatan. Apa yang di depan mata, semuanya bedal.. (peringatan untuk K.An sendiri). Bila dah sakit, baru nak muhasabah diri dan barulah nak berpantang itu ini.
Mengingatkan diri dan pembaca semua, maka bulan ini K.An mulakan dengan sajian seimbang jus pisang. Kaya dengan serat, vitamin, protein, kalsium dan karbohidrat. Sesuai juga disediakan sebagai sarapan untuk anak-anak sebelum ke sekolah.

4 biji pisang berangan masak saiz besar- kupas kulit
1/2 cawan susu segar (seeloknya)- kalau tiada boleh diganti susu cair
1 sudu besar susu pekat (pilihan)
1 sudu besar gula
2 cawan air masak/ mineral/ telah dirawat
1/2 cawan air batu (ais)
Cara-cara membuatnya:
1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar hingga hancur dan sebati.
2. Tuangkan ke dalam gelas dan sedia dihidang.
**tambahkan air batu ketika menghidang, jika suka jus yang sejuk
No comments:
Post a Comment