Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5-10 orang)
10 gm agar-agar kering- (kalau tak boleh timbang, guna petua K.an- basuh agar-agar, masukkan dalam cawan- sukatannya adalah 1/2 cawan)
3 cawan air
3 sudu besar tepung kastard-bancuh dengan 1/2 cawan air dan kacau hingga tidak berketul
1 cawan susu cair
1/2 cawan gula
1 sudu besar serbuk coklat - tambah 1 sudu lagi jika suka rasa coklat yang banyak
Cara membuatnya:
1. Masukkan agar-agar bersama 3 cawan air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar cair. Masukkan gula dan didihkan.
2. Masukkan susu cair. Kacau sebati. Perlahankan api. Masukkan bancuhan tepung kastard. Kacau puding perlahan-lahan hingga agak pekat. Tutup api.
3. Cedok 1 cawan adunan puding dan campurkan dengan serbuk coklat(B). Masukkan lebihan adunan puding (A)di dalam periuk tadi ke dalam acuan.
4. Tuangkan bancuhan bersama coklat sedikit demi sedikit ke dalam acuan berisi (A). Tuang ke serata acuan. Jangan setempat je.
5. Akhir sekali kacau sedikit campuran dalam bentuk bulatan agar terbentuk corak marmar pada puding. Sejukkan sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment