Saturday, October 1, 2011

TomYam Kelapa Muda

Kali pertama makan TomYam kelapa Muda di Nim's Little Island Cafe- Jalan Sungai Ramal Dalam, kami sekeluarga terus jatuh cinta dengan kesedapannya.. dah  lebih 2 tahun rasanya kami dok berulang-alik ke sana semata-mata kerana nak menikmati tomyam kelapa Muda... almaklum, walaupun boleh buat sendiri, tapi nak juga rasa air tangan tukang masak di restoran tu.... lagipun sekali-sekala, nak juga berekreasi di luar kan...? Tapi di bulan puasa, bila teringin nak makan, malas pulak nak bersusah payah makan di kedai.. sudahnya K.an buat sendiri di rumah je... Boleh juga K.an kongsi resepinya dengan semua...
 Cara K.An memang sentiasa mudah... Mula-mula, beli kelapa muda.. seeloknya isinya yang sedang elok lembut dan tidak terlalu tebal...
Sediakan bahan tomyam dan masak tomyam... Bagi K.An paling sesuia buat Tomyam Kung sebab tomyam ni agak pekat dan bila dicampur air kelapa, memang sesuai rasanya... Boleh semak resepi TomYam Kung di sini
 Bila dah siap tomyam, hiriskan bahagian atas kela[a dan lebarkan bukaannya. Keluarkan airnya. Biarkan isi di dalam. Campurkan tomyam dengan air kelapa dan masukkan semula ke dalam kelapa... sedia dihidang. Kokot isi kelapa dengan sudu dan makan bersama isi tomyam... Selamat Mencuba..

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin