Wednesday, July 27, 2011

Tomyam Kung

Kepada yang rasa tak sempat nak masak banyak-banyak lauk untuk berbuka puasa, bolehlah mencuba resepi Tomyam Kung yang sangat mudah ini. Boleh juga ajar anak perempuan yang dah boleh pegang periuk dan senduk masak sebelum mak balik dari kerja... serius! sangat senang, tapi sedap.

Bahan-bahannya:

200 gm ayam dipotong kecil -boleh juga gunakan dada ayam dipotong kecil.
serba sedikit, sotong, udang, ketam dan daging yang telah direbus empuk-  ikut citarasa
1 sudu besar pes Tomyam Kung Adabi
1 biji tomato masak dicincang
1/2 batang seleri dihiris serong
1/2 labu bawang besar Holland (warna kuning tu)
5 biji cili api diketuk- ikut citarasa pedas
sedikit karot, bunga kobis dan kobis
2 batang serai diketuk
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar santan sederhana pekat
sedikit daun limau purut

Cara membuatnya:

1. Masukkan ayam bersama 3 cawan air ke dalam periuk. Didihkan selama 5 minit, kemudian masukkan pes tomyam bersama daging,bawang besar, cili padi, tomato, karot, seleri dan serai. Didihkan lagi sebentar.

2. Kemudian masukkan sayuran lain seperti kobis, bunga kobis dan  juga santan. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambah air jika ingin kuah yang banyak. Akhir sekali masukkan udang dan daun limau purut yang telah dicarik kecil. Matikan api. Masukkan ke dalam mangkuk dan perahkan air limau nipis. Sedia dihidang bersama nasi panas atau mee, kue-teow dan mihun...

5 comments:

faa.rosli said...

sedapnyerr.....lapa perut kriokk kriokk

Mas said...

sedappnya tomyam..
nak semangkuk kak...

Raihan Shaari said...

faa.rosli... cepat sorok bunyi perut tuh...heheheh... memang sedap, ada rasa masam manis, pedas dan lemak..

Raihan Shaari said...

Salam Mas.. kita tukar lauk nak ari ni.. Mas masak apa?

Unknown said...

nak kena cuba ni hubby dah pesan msk special hari ni ....tom yam kung yg dimintanya..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin