Dah tua-tua ni pun seronok juga pergi melawat tempat-tempat macam ni.. almaklum, dapatle tengok pembuatan roti dari dekat. Beribu-ribu buku roti dihasilkan sehari dengan mesin yang canggih di kilang ni.
Roti yang dah siap dibakar, dibawa ke tempat penyejukan...
Tuan Haji Rosli sedang memberi penerangan kepada kami... macam budak sekolah... teruja..!!
Bertingkat-tingkat, roti yang siap dibakar sedang disejukkan. Setelah melihat sendiri keadaan di kilang ni, memang semakin yakin dengan reputasi cemerlang Gardenia dalam pembuatan roti terunggul di negara ini...
Roti yang dah siap dibakar, dibawa ke tempat penyejukan...
Tuan Haji Rosli sedang memberi penerangan kepada kami... macam budak sekolah... teruja..!!
Bertingkat-tingkat, roti yang siap dibakar sedang disejukkan. Setelah melihat sendiri keadaan di kilang ni, memang semakin yakin dengan reputasi cemerlang Gardenia dalam pembuatan roti terunggul di negara ini...
Dah siap lawat kilang, jom kita masak.....
Bahan-bahannya: (hidangan untuk 3-4 orang)... kalau selera Abang Azam, hidangan untuk 2 orang je...
2 sudu kecil minyak masak
1 labu bawang besar Holland saiz sederhana- kalau besar, separuh pun cukup
8 cendawan butang- hiris sederhana tebal (K.An guna cendawan tiram segar- agak2 banyaknya)
1/4 biji lada benggala hijau - hiris nipis
1/2 biji cili merah- hiris nipis- ikut citarasa
2 sudu teh oregano kering
1/2 sudu teh lada hitam- 10 biji lada hitam, K.An tumbuk halus
1 sudu besar rata tepung gandum
2 sudu besar daging segar dicincang kecil
1 sudu besar kicap manis
4 keping keju Cheddar
1/6 st garam
4 keping roti sandwic atau boleh ganti roti wholemeal kepada yang menjaga diet
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar seketika. Masukkan daging dan biar hingga daging masak dan bawang layu.
2.Masukkan cili merah dan lada benggala. Kacau rata. Masukkan cendawan dan sedikit air. Masukkan oregano, lada hitam, garam dan kicap.
3. Kacau sebati dan masukkan tepung gandum. Gaul sebati dan ratakan di dasar periuk. Matikan api dan susun keju di atas inti tadi. Tutup periuk dan biar keju cair.
4. Sementara menunggu keju cair, bakar roti hingga keperangan. Bahagikan inti kepada 4 bahagian dan ratakan di atas roti. Sedia dihidang sebagai sarapan yang sangat mengenyangkan.
Sesuai juga dijadikan bekal ke pejabat dan untuk anak-anak ke sekolah....
*** kami sekeluarga mengucapkan ribuan terima kasih di atas pelawaan Tuan Haji Rosli melawat Kilang Gardenia Shah Alam dan kesudian beliau meluangkan masa melayan kami pada hari tersebut. Tak lupa juga terima kasih atas 'goodies bag' yang diberi... Lain kali nak bawa anak-anak yang besar pulak pergi..
5 comments:
salam kak raihan,
teruja saya tgok resipi roti ni. cheesy n mushroom tu yg buat saya lapar plak. saya siap gugel creative recipy with bread kat internet. hihi
tabik spring la.. dasat sungguh koleksi resepi k.an...
indahhouse: hihihi... lapar ye.. nanti buat tau.. Ptg ni nak pergi cari bahan untuk buat resepi yang lain pulak...
iman amani: jom kita pakat buat koleksi... tapi cuba, jangan tak cuba!!
salam kak raihan,
saya dah cuba! sedap inti cendawannya tu kak...yummy!. cuma saya malas nak bakar dulu roti tu, terus toping jer masuk oven. heheh. buat bahan yg ada. saya copy resipi kak. thanks a lot kak raihan...
indahhouse: alhamdulillah... sedap kan...!!
Post a Comment