Monday, July 6, 2009

Tenggiri Masin Goreng...

Bila masuk bulan Rejab ni, dah makin terasa hampir bulan puasa sebab ramai yang dah mula puasa sunat.. sekarang puasa Rejab, lepas ni Sya'aban dan terus Ramadhan.. InsyaAllah.

Antara lauk penting yang perlu ada bulan puasa macam ni tentunya ikan masin, telur masin, acar buah, serunding dan pencicah seperti tempoyak dan budu bagi membuka selera waktu bersahur.
Minggu lepas, sempat goreng ikan tenggiri masin ni sebagai lauk tambahan bersahur.. alhamdulillah kenyang..

Caranya cukup mudah: Hiris bawang besar, cili padi dan cili merah ikut suka banyaknya. Basuh ikan masin dan toskan. Gunakan minyak yang sedikit je untuk menggoreng. Masukkan bawang dan cili, goreng 1 minit untuk setiap bahagian. Masukkan bawang dan cili dan goreng lagi hingga layu. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin