Salasilah resepi asalnya dari R.NET dan K.An salin dari dapur Mat Gebu je...
Bahan-bahan: (resepi asal 2 kali ganda)- oven k.An 'kecik' cukup adunan menghasilkan 9 biji bun macam dalam gambar tu..
200 gm tepung roti (protein tinggi)
50 gm tepung Hong Kong... Mat guna tepung gandum, k.An guna tepung gandum juga..
125 ml air
50 gm susu tepung (k.An ikut petua k.pah- ganti dengan 50 gm susu pekat manis)
1/4 sudu teh bread improver
90 gm gula perang (brown sugar)
50 gm mentega- k.an guna margerin je..
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh esen vanilla
resepi asal letak warna kuning- k.an tak letak, takut anak-anak tak makan..heee..
Cara membuatnya:
1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit dan terus menguli hingga doh kenyal dan tidak melekat di tangan. (15 minit)
**kalau uli dengan tangan, k.an buat di atas meja supaya senang menguli guna dua belah tangan.
Cara lain: masukkan semua bahan ke dalam Bread maker.. set doh, tekan on dan tunggu siap.
2. K.An skip langkah perap dan tumbuk doh, ikut petua k.pah lagi. Selepas doh siap diuli, K.An bahagikan kepada 9 biji kecil/ Sapukan mentega pada loyang. Bulat-bulatkan doh dan susun dalam loyang. Tutup dengan tuala dapur bersih dan perap 45 minit.
3. Panaskan oven pada suhu 190 darjah. Masukkan roti dan bakar 15-20 minit. Sapukan mentega pada permukaan roti sebaik di keluarkan daripada oven...
Tengoklah rupanya... Terima Kasih tak terhingga kepada penyumbang resepi..
5 comments:
sedapnya..
An, tak best la lagu ni, sedih, boh la lagu2 happy sikit br best nk blogging hihihi..
Uiks..memang naik lah roti kak An nie... gebu2 jer belake.
>k.Fa... jangan le bersediiih..An saja letak lagu2 gini sb tak payah bagi ceramah... peringatan melalui lagu, jangan ingat makan sedaaap je.. hahah...sambil berhibur, cuci mata dan berzikir.. banyak pahala tu..
As salam..sis kalo saya tambahkan baking powder boley ke??..roti sya lembut n halus..tapi padat....need advice..tqqqq.
!!
nak cuba...tpi takut...
Post a Comment